Maşini noi pentru Serviciul de Ambulanţă

0
602

Încă de acum câţiva ani, o bună parte din maşinile ce alcătuiesc parcul auto al Serviciului de Ambulanţă Judeţean Dolj ar fi trebuit înlocuite din cauza gradului mare uzură. Nu s-a întâmplat însă aşa, chiar dacă sutele de mii de kilometri parcurşi, dar şi numeroasele reparaţii de care au avut nevoie impuneau o astfel de soluţie. Recent, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au anunţat achiziţionarea unor noi autoutilitare, cinci dintre acestea urmând să ajungă, din câte se pare, în Dolj.

Deocamdată, medicii de la Ambulanţă spun însă că nu au primit niciun document oficial prin care să fie înştiinţaţi când vor sosi maşinile. Cu toate acestea, conducerea Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) speră ca măcar cinci autoutilitare noi să fie direcţionate către Craiova. Acestea ar trebui să salveze apoi vieţi în tot judeţul, alăturându-se, astfel, celor 55 de ambulanţe ce se află în garajele auto ale SAJ Dolj.

De altfel, în cadrul Serviciului de Ambulanţă problemele nu sunt ridicate neapărat de numărul autosanitarelor care stau la dispoziţia cadrelor medicale, ci mai degrabă de gradul de uzură al maşinilor. Nu mai puţin de 14 ambulanţe ar trebui înlocuite în cel mai scurt timp posibil, având în vedere că au deja o vechime de 11 ani şi au parcurs peste 500-600 de mii de kilometri. „Până în acest moment nu este nimic oficial, dar ne dorim ca măcar cinci ambulanţe noi să fie repartizate pentru judeţul Dolj. În momentul acesta avem în garaje 55 de ambulanţe. Dintre acestea, 14 au o vechime cuprinsă între 8 şi 11 ani. În cazul nostru nu ar fi nevoie de mai multe ambulanţe, ci de o înlocuire a celor vechi. Restul de ambulanţe sunt din anii 2008, 2009 şi chiar 2010 şi nu sunt probleme cu ele”, a declarat dr. Cristian Gîngioveanu, managerul Serviciului de Ambulanţă Judeţean Dolj.

Costuri mari pentru întreţinerea ambulanţelor uzate

Cum numărul de ambulanţe depăşite din punct de vedere tehnologic este destul de mare, şi costurile sunt pe măsură. Cele 55 de maşini ale SAJ Dolj necesită în mod frecvent reparaţii. În plus, şi cheltuielile de întreţinere sunt destul de greu de suportat, dat fiind faptul că banii alocaţi nu sunt de fiecare dată suficienţi. Numai pentru obişnuita revizie preţul se ridică la peste 2.000 de lei. Asta în condiţiile în care abia din acest an bugetul alocat Serviciului Judeţean de Ambulanţă a fost unul per capita, adică în funcţie de numărul de locuitori din judeţul, fapt ce a dus la o uşoară creştere a sumelor ce au revenit SAJ Dolj. Aşa se face că, mai tot timpul, spre sfârşitul lunii apar probleme în asigurarea fondurilor necesare pentru funcţionarea Ambulanţei.

Ministerul Sănătăţii a început repartizarea autoutilitarelor

Săptămâna trecută, Ministerul Sănătăţii a anunţat că primele 203 ambulanţe din cele peste 1.250 care urmează să fie achiziţioneze prin acord-cadru în următorii patru ani pentru reînnoirea parcurilor auto ale serviciilor de ambulanţă din toată ţara vor fi livrate până la sfârşitul acestui an. Dintre cele 203 maşini, 70 sunt ambulanţe de tip B 4×2, 110 ambulanţe de tip B 4×4 şi 23 ambulanţe de tip C. Investiţia se ridică la 69.799.000 lei.

Livrarea autoutilitarelor către serviciile de ambulanţă şi SMURD  din toată ţara a început deja, urmând ca restul maşinilor să fie livrate până la sfârşitul anului. Conform calculelor realizate de oficialii de la Bucureşti, 55 de ambulanţe tip B 4×4 vor fi repartizate serviciilor de ambulanţă, restul de 55 fiind destinate unităţilor SMURD. Toate cele 70 de ambulanţe tip B 4×2 sunt destinate serviciilor de ambulanţă, iar cele 23 de autovehicule de tip C vor fi repartizate către unităţile SMURD şi serviciile de ambulanţă. Ambulanţele de tip B şi C sunt autospeciale utilizate pentru intervenţiile de urgenţă care sunt echipate corespunzător pentru aceste intervenţii şi sunt utilizate de echipaje instruite în medicina de urgenţă şi prim ajutor.

Autorităţile intenţionează să încheie, în cursul anului 2012, un al doilea contract din acordul-cadru de patru ani, pentru achiziţionarea unui număr de ambulanţe şi autospeciale de intervenţie, care să înlocuiască în mod treptat ambulanţele învechite.