Este oficial: elevii care primesc bursa “Bani de liceu” nu o pot primi şi pe cea socială

0
287
 Ministerul Educaţiei a modificat, prin Ordin al ministrului, eroarea materială care apăruse, într-un alt act normativ emis de  minister, prin care  elevii care primeau bursa „Bani de liceu” puteau beneficia şi de bursa socială. Astfel, în noul document, publicat în Monitorul Oficial, acest lucru nu mai este posibil. Este vorba despre ordinul 6.203 din 4 noiembrie 2022. În acest fel, elevii beneficiari ai bursei „Bani de liceu” pot lua doar bursă de performanță/ merit/ studiu.

Concret, ordinul ordinul 5.379 din 7 septembrie 2022 va avea următorul cuprins la articolul 19, alineatul (4): „(4) Elevii care beneficiază de sprijinul financiar «Bani de liceu» pot obține bursă de performanță/merit/studiu, dacă îndeplinesc criteriile prevăzute în prezentul ordin.”

Foto: Captură Monitorul Oficial

Anterior, Ordinul care stabilea criteriile pentru bursele elevilor încălca două  Hotărâri de Guvern. Elevii cu bursa socială nu pot beneficia și de bursa „Bani de liceu” sau de cea profesională, conform HG-urilor, în timp ce noul Ordin prevedea că pot. Elevii care iau bursa „Bani de liceu” nu pot beneficia și de bursă socială, potrivit art. 10 din Hotărârea de Guvern nr. 1.488 din 9 septembrie 2004: „Beneficiarii Programului național de protecție socială “Bani de liceu” nu pot beneficia în același timp și de bursă socială”. Săptămâna trecută, secretarul de stat, Florian Lixandru, a declarat pentru Edupedu.ro că școlile nu trebuie să respecte ordinul de ministru în cazul suprapunerii bursei sociale cu bursa „Bani de liceu” sau cu cea profesională, ci trebuie să pună în aplicare prevederile Hotărârilor de Guvern. Tot atunci, Lixandru a menționat că a fost trimisă către Monitorul Oficial o îndreptare de eroare materială: „A fost o scăpare în ordin. S-a trimis către Monitorul Oficial o îndreptare de eroare materială, care încă nu a fost publicată. A fost o eroare materială în ordin și așteptăm să se publice. Până atunci, puterea actelor juridice primează. Practic, hotărârea de Guvern bate orice act normativ care este emis sub ea”. Înainte, ordinul 5.379 din 7 septembrie 2022, cel care stabilește criteriile pentru acordarea burselor școlare, menționa la art. 19 alin. (4) că „elevii care beneficiază de sprijinul financiar „Bani de liceu” sau „Euro 200” pot obține bursă de studiu/ merit/ performanță/ ajutor social, dacă îndeplinesc criteriile prevăzute în prezentul Ordin”. Pe de altă parte, Ordinul publicat în Monitorul Oficial, pe 11 noiembrie, nu precizează nimic în legătură cu bursa profesională. Conform unei Hotărâri de Guvern din 2017, bursa profesională nu poate fi cumulată cu bursa socială, dar Ordinul cu bursele menționează că elevii din învățământul profesional pot beneficia de burse de performanță, de merit, de studiu și de ajutor social. Iată ce apare la art. 5 din Hotărârea de Guvern nr. 951 din 28 decembrie 2017:

„(4) Beneficiarii Programului național de protecție socială „Bursa profesională“ nu pot beneficia în același timp și de bursă socială“.