Trei asociaţii de proprietari, în continuare fără agent termic

0
545

De ieri, caloriferele craiovenilor se încălzesc şi pe perioada zilei, nu doar noaptea, aşa cum s-a întâmplat până acum. Reprezentanţii SC Termo spun că s-au îndeplinit condiţiile meteo pentru a se trece la furnizarea de gigacalorie în regim permanent, prin urmare agentul termic nu va mai fi oprit până la sfârşitul lunii martie. Trei asociaţii de proprietari continuă însă să nu aibă nici apă caldă şi nici agent termic, datoriilor lor fiind şi acum tot foarte mari.

SC Termo furnizează, de ieri, căldură către craioveni, atât noaptea – cum se întâmpla până acum, cât şi pe durata zilei, deci fără întrerupere. „Am luat decizia să furnizăm agent termic pentru încălzire în regim permanent au fost îndeplinite condiţiile legale, adică trei zile consecutiv temperaturile medii exterioare, între orele 18.00 şi 7.00, au fost sub 10 grade Celsius”, a precizat Lorena Nicolăiţă, administratorul special al SC Termo Craiova. Vestea bună este că preţul gogacaloriei rămâne acelaşi – 220 de lei, indiferent dacă agentul termic se primeşte de la puncte termice sau centrale termine, în ambele situaţii municipalitatea alocând subvenţii de la bugetul local pentru accesibilizarea preţului.

Asociaţia nr. 14 a acumulat o datorie istorică

Sunt şi trei asociaţii de proprietari care, totuşi, nu au primit căldură deloc şi nu beneficiază nici măcar de apă caldă. Reprezentanţii Termo au explicat că această situaţie este cauzată, ca de fiecare dată, de datoriile mari ale locatarilor. Este vorba de asociaţiile de proprietari nr. 14 „1 Mai” – care continuă să conducă în aşa-zisul top al rău-platnicilor cu o datorie de 6,9 milioane de lei; asociaţia nr. 3 „Ştirbei Vodă” – cu un debit de 2,5 milioane de lei şi asociaţia nr. 4 „Mareşal Antonescu” – cu 2 milioane de lei. „Aceste asociaţii au fost chemate al negocieri în lunile septembrie şi octombrie, au promis că vor achita din aceste debite, dar nu au plătit nici un leu. Am încercat să le propunem măcar o eşalonare de 10% din datorie, dar nici aşa nu am găsit înţelegere din partea lor”, a menţionat administratorul SC Termo.

Restanţe mari din partea locatarilor

Potrivit reprezentanţilor societăţii de termoficare, urmează ca să se decidă săptămâna vitoare ce se va întâmpla cu aceste trei asociaţii de proprietari, dacă vor petrece sau nu iarna în frig. „Vom decide împreună cu administratorul judiciar dacă vor beneficia şi aceste asociaţii de apă caldă şi căldură”, a spus Lorena Nicolăiţă. În total, datoriile asociaţiilor de prorietari către SC Termo se ridică la suma de 83 milioane de lei. Pe lista marilor datornici se mai află asociaţiile de proprietari nr. 7 „1 Mai” – cu o datorie de 4,2 milioane de lei, asociaţia de proprietari nr. 24 „Craioviţa Nouă” – cu 2,8 milioane de lei, asociaţia nr. 9 „Constantin Brâncoveanu” – cu 2,4 milioane de lei şi asociaţia nr. 9 „1 Mai” – cu 2,3 milioane de lei.

CEO aşteaptă factura din luna aprilie

Pe de altă parte, SC Termo care se află în procedură de insolvenţă (prelungită cu un an, până în februarie 2020), continuă să aibă datorii istorice către Complexul Energetic Oltenia (CEO). Potrivit administratorului special, Lorena Nicolăiţă, este vorba de un debit de 149 milioane de lei pe care societatea de termoficare îl deţine în prezent. Prin planul de reorganizare, recunoscut de instanţă, SC Termo i s-a imputat o datorie de 153 de milioane de lei, prin urmare suma care s-a plătit în cei trei ani de insolvenţă – de aproape 40 milioane de lei – este considerată mică. În acest moment, SC Termo trebuie să achite către CEO factura pe luna aprilie, care se compune doar din consum de apă caldă şi care se ridică la suma de 4 milioane de lei. Cele mai mari facturi vor fi, totuşi, pentru lunile de iarnă în care se intră acum, dar care vor ajunge la plată abia în cursul verii următoare, planul de reorganizare stipulând ca plata facturilor să se facă în termen de 90 de zile.