Simbolul solidarităţii

0
347

Comisia Europeană a decis, recent, să acorde Portugaliei un avans de 1,5 milioane de euro prin intermediul Fondului de solidaritate al UE, pentru a sprijini eforturile de reconstrucţie după incendiile de pădure ce au afectat ţara recent. 

Viele Euro Geldscheine

Această sumă reprezintă doar o parte din asistenţa financiară totală care va fi propusă de Comisia Europeană după evaluarea cererii depuse de autorităţile portugheze, luând în considerare pagubele cauzate de incendiile ce au avut loc în lunile iunie, iulie şi august 2017. Portugalia va primi plata în avans săptămâna viitoare. “Acest prim sprijin financiar reprezintă simbolul solidarităţii Europei cu Portugalia, locuitorii săi şi cu cei care luptă neîncetat şi cu un deosebit curaj cu flăcările. Începând cu luna iunie, Uniunea Europeană face tot ce este posibil pentru a ajuta autorităţile portugheze în limitarea şi stingerea incendiilor. Aşa cum a declarat preşedintele Juncker săptămâna trecută în Portugalia, Comisia analizează în prezent toate mecanismele europene de ajutor şi protecţie civilă, pentru ca sprijinul nostru comun să fie şi mai solid în viitor în cazul dezastrelor naturale. De altfel, Comisia va veni cu propuneri în acest sens la finalul lunii.“, a declarat Comisarul european pentru politică regională Corina Creţu.

Modificarea programului regional pentru politica de coeziune

Comisia este, de asemenea, pregătită să analizeze o cerere actualizată din partea autorităţilor portugheze, care să includă şi pagubele produse de incendiile din octombrie, astfel încât ajutorul financiar European să fie şi mai mare. Asistenţa acordată prin intermediul Fondului de solidaritate va contribui la restabilirea infrastructurii şi serviciilor publice afectate de incendii, la acoperirea costurilor pentru ajutorul de urgenţă şi a celor legate de operaţiunile de curăţire, precum şi la protejare a patrimoniului cultural. De asemenea, pentru a sprijini relansarea activităţii economice în regiunea Centrală a ţării, puternic afectată de incendii, Comisia Europeană a aprobat, în august 2017, modificarea programului regional pentru politica de coeziune, în vederea susţinerii companiilor locale.