Noroc cu cei doi-trei cetățeni care vin, lună de lună, la ședințele consiliului local că altfel autoritățile ar fi dezbătut singure-singurele, citindu-și propriul regulement pentru aplicarea taxei speciale de salubrizare, taxă pe care urmează să o introducă de la 1 ianuarie 2016.
Pentru că participarea publicului a fost modestă, dezbaterea publică a fost organizată în Sala Mică a Primăriei Craiova. La masa discuțiilor, alături de cei câțiva cetățeni, au participat și trei consilieri municipali care au cerut, la rândul lor, lămuriri legate de modul cum se va aplica această taxă. Consilierul municipal Bianca Predescu i-a întrebat pe inițiatorii regulamentului, în speță reprezentanții autorității locale, ce se va întâmplă în cazul în care un imobil nu este locuit. Radu Preda, administratorul orașului, a explicat că proprietarul nu trebuie să plătească dacă nu locuiește într-o curte, iar ca acte doveditoare este nevoie de declarația sa pe proprie răspundere.
Cartele magnetice și surse de apă la platformele menajere
În ceea ce îi privește pe cetățenii prezenți la dezbatere, aceștia au comentat mai mult despre modul cum arată platformele de gunoi din incinta asociațiilor de proprietari și mai puțin despre subiectul dezbaterii. Un cetățean a întrebat cum se poate securiza o platformă menajeră ca să deservească doar locatarii care plătesc pentru ridicarea gunoiului de acolo. Reprezentanții municipalității le-a explicat că asociațiile au posibilitatea ca, printr-o cerere scrisă, să-și împrejmuiască platformele și chiar să le securizeze cu cartele magnetice. Tot printr-o cerere scrisă, pot să-și instaleze și sursă de apă, punându-le în vedere că atunci vor primi și factura pentru consumul de apă de la CAO.
Radu Preda: „Se repară o nedreptate”
Cetățenii au mai cerut ca pubelele pentru colectarea selectivă să fie așezate lângă cele pentru gunoiul menajer. Marian Trifu, președintele Asociației Pensionarilor Militari, a întrebat ce se întâmplă cu gunoiul care este aruncat ilegal în incinta asociațiilor. Reprezentanții municipalității au răspuns că asociațiile de proprietari nu sunt taxate pentru acest serviciu, ridicarea și transportul deșeurilor fiind trecute în contul Salubrității. Administratorul orașului, Radu Preda a profitat de această întrebare și a punctat faptul că municipalitatea încearcă, prin introducerea taxei de salubrizare, să repare o nedreptate „fiindcă nu există nici o persoană care să nu producă gunoi. Cel care spune că el nu produce gunoi, că îl arde în curtea sa, iarăși are o problemă fiindcă încalcă alte legi”.
„În Craiova nu există zone insalubre”
Taxa specială de salubrizare va fi impusă persoanelor fizice și juridice care nu au contracte de prestări servicii cu SC Salubritate SRL și va intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2016. Mai întâi, această taxă va fi după ce va fi supusă și aprobării consilierilor municipali. În primul an, ea va fi de 7 lei pe persoană pe lună pentru persoanele fizice și de 77 de lei pe metru cub de gunoi pe lună pentru persoanele juridice. „De la anul viitor, toți cetățenii vor fi egali din punctul de vedere al plății serviciului de salubrizare”. Răspunzând interpelării consilierului municipal Ionel Pană, care a cerut ca odată cu introducerea taxei să se îmbunătățească și condițiile de igienă pentru colectarea și tramsportul gunoiului, Preda a mai spus că Primăria se mândrește cu modul în care ocupă Salubritatea de curățenia în oraș, Craiova fiind un oraș în care „nu există zone insalubre”.