Campanie împotriva diabetului, la Craiova

0
427

În România, două milioane de persoane au diabet, iar alte patru milioane au predispoziție la această boală. În ultimii zece ani, numărul bolnavilor aproape că s-a dublat. În judeţul Dolj peste 38.000 de pacienţi se află în evidenţe cu această afecţiune. În aceste condiţii, Rotaract Club Craiova şi Societatea Studenţilor Medicinişti Craiova vor organiza până pe 15 noiembrie a.c. mai multe activităţi, cu ocazia Zilei Internaţionale a Diabetului, sărbătorită în fiecare an pe 14 noiembrie.

Cu această ocazie, elevii de la „Fraţii Buzeşti”, „Matei Basarab” şi „Tudor Arghezi” au posibilitatea de a-şi testa valorile glicemice, de a asculta povestea unui tânăr diabetic, membru al clubului Rotaract, de a primi şi solicita informaţii despre diabet. La rândul lor, studenţii medicinişti vor fi prezenţi duminică, 15 noiembrie, între orele 10.00-12.00, la Electroputere Mall pentru a măsura presiunea arterială şi valorile glicemice ale craiovenilor interesaţi de propria sănătate.

Diabetul, principala cauză pentru mai multe afecţiuni grave

În ultimii ani, diabetul a devenit una din bolile „cap de listă” şi în judeţul Dolj, unde peste 38.000 de persoane au fost diagnosticate cu această afecţiune. Îngrijorător este că, deşi peste jumătate din cazurile de diabet zaharat de tip 2 pot fi prevenite prin adoptarea unui stil de viaţă sănătos, această afecţiune continuă să fie printre cele mai invalidante şi costisitoare boli. Potrivit specialiştilor în diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice, adoptarea unei diete variate şi echilibrate caloric poate ţine la distanţă această afecţiune complexă.

Diabetul zaharat rămâne una dintre cele mai mari probleme de sănătate ale secolului XXI. Nici o ţară, fie ea săracă sau bogată, nu este imună la această afecţiune. În întreaga lume trăiesc cu diabet 387 de milioane de adulţi şi 500 de mii de copii. Practic, la fiecare zece secunde sunt diagnosticate trei cazuri noi, iar la fiecare şapte secunde o persoană moare din cauza acestei boli. Anual sunt descoperite 10 milioane de cazuri noi, iar 5 milioane de pacienţi pierd lupta cu această afecţiune.

Diabetul este principala cauză de orbire, principala cauză de hemodializă în boala cronică de rinichi şi cauza principală de amputaţii non-accident. Aproximativ două milioane de români trăiesc cu diabet zaharat şi alte peste trei milioane de persoane au prediabet, arată rezultatele studiului epidemiologic PREDATORR, anunţate în 2014. Numai în România, potrivit unui studiu, din cauza diabetului se amputează în fiecare zi 62 de picioare. În ceea ce priveşte numărul de bolnavi din Dolj, acesta s-a dublat faţă de anul 2002, când se înregistrau aproximativ 17.000 de persoane cu diabet.

Doar 30% din populaţia României are o greutate normală

Pentru că foarte important este un regim alimentar echilibrat, diabetologii avertizează populaţia că nu trebuie să abuzeze de alimentele bogate în calorii, grăsimi saturate (animale) sau zaharuri. În schimb, se recomandă o alimentaţie bogată în legume, fructe proaspete, cereale integrale, peşte, nuci şi arahide care ajută atât la atingerea sau menținerea unei greutăți sănătoase, precum şi la prevenirea diabetului zaharat şi a complicaţiilor asociate acestuia. Potrivit specialiştilor, 34,6% din populaţie este supraponderală, iar 31,4% suferă de obezitate, una din principalele cauze ale diabetului. Practic, doar 30% din populaţia României are o greutate normală.

Pentru tratamentul şi managementul diabetului, bolnavii trebuie să ia decizii importante toată viaţa: să îşi măsoare zilnic nivelul glicemiei, să ia medicamente, să facă exerciţii fizice cu regularitate, să îşi ajusteze dieta şi să îşi schimbe obiceiurile alimentare. Mai mult, bolnavii diabetici trebuie să facă faţă tuturor complicaţilor bolii, prin importante ajustări în plan psihologic. Rezultatele se bazează în mare parte pe deciziile luate, de aceea este foarte important ca aceşti bolnavi să fie bine instruiţi în legătură cu boala lor, iar nevoile fiecăruia să poată fi ajustate de personal medical specializat. Fără o educaţie specială pentru diabet, bolnavii nu sunt pregătiţi să ia decizii, să îşi schimbe comportamentul şi să înfrunte toate problemele ridicate de această boală. Un management  deficitar al bolii duce la rezultate medicale slabe şi la creşterea riscului pentru complicaţii. Educaţia bolnavilor diabetici se realizează având la dispoziţie o echipă multidisciplinară. În unele ţări există astfel de echipe, dar în multe altele, nu numai că nu există, dar nici nu îi este recunoscută importanţa din punct de vedere medical.