Rămâne în spatele gratiilor / Primarul din Daneți, la judecată în al doilea dosar pentru abuz în serviciu

0
149

Primarul comunei Daneți, Constantin Spiridon, a fost trimis în judecată, marți, în al doilea dosar în care este arestat, împreună cu contabilul și fostul director al Școlii Profesionale din Daneți, tot pentru abuz în serviciu contra intereselor publice. Odată cu înregistrarea dosarului, judecătorii le-au respins celor trei cererile de înlocuire a arestării preventive cu măsura controlului judiciar, menținându-le arestarea preventivă. În primul dosar deschis pe numele său, aflat tot pe rolul Judecătoriei Craiova, primarul este judecat împreună cu contabila Primăriei pentru prejudicierea bugetului local.

La Judecătoria Craiova s-a înregistrat, marți, dosarul în care Ionel Goagă, fostul director al Şcolii Profesionale Daneţi, Gheorghe Tănăsescu, contabil la aceeaşi unitate şcolară, primarul comunei Daneți, Constantin Spiridon și Marius Vasile Savu, administrator al firmei Sabalux Mob din Craiova (cel din urmă în stare de libertate) au fost trimiși în judecată pentru delapidare și abuz în serviciu contra intereselor publice. Odată cu înregistrarea dosarului, primii trei, care au primit mandate de arestare preventivă în această cauză, au cerut înlocuirea arestării preventive cu măsura controlului judiciar. Magistrații Judecătoriei Craiova le-au respins inculpaților cererile, menținând față de ei arestul preventiv, măsură dispusă de aceeași instanță pe 17 octombrie a.c.

Reamintim că, în urma cercetărilor efectuate de polițiști și procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova s-a stabilit că Ionel Goagă, de 47 de ani, din comuna Daneţi, Dolj, fost director al Şcolii Profesionale Daneţi, şi Gheorghe Tănăsescu, de 62 ani, tot din comuna Daneţi, contabil la aceeaşi unitate şcolară, în perioada decembrie 2009 – aprilie 2011, prin intermediul lui Constantin Spiridon, primarul comunei, prin procedura de achiziţie directă de bunuri şi servicii, au achiziţionat, pentru unitatea de învăţământ, de la firma Sabalux Mob din Craiova, bunuri la preţuri supraevaluate şi care nu au fost recepţionate în totalitate şi au acceptat la plată facturi emise fictiv pentru lucrări de reparaţii sau amenajări interioare care nu s-au efectuat în realitate. Societatea, Sabalux Mob, reprezentată de Marius Vasile Savu, care este judecat în stare de libertate după ce instanța a respins arestarea sa, a emis facturi în valoare totală de 173.399 lei, din care Şcoala Profesională Daneţi a achitat suma de 153.849 lei, iar expertiza contabilă efectuată în cauză a stabilit un prejudiciu creat unităţii de învăţământ în valoare de 120.637 lei. În plus, în perioada iunie 2009 – iunie 2012, Şcoala Profesională Daneţi, reprezentată de Ionel Goagă, în calitate de director, şi de Gheorghe Tănăsescu, în calitate de contabil, a achiziţionat de la nouă agenţi economici mai multe bunuri şi produse în valoare totală 122.970,30 lei, piese de mobilier laptopuri, aparatură electrocasnică şi alte dispozitive electrice precum şi unelte grădinărit, care au fost însuşite în interes personal de cei doi.

Acesta este al doilea dosar penal în care primarul comunei Daneți, Constantin Spiridon, este judecat pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, tot la Judecătoria Craiova. „Parteneri” în această cauză îi sunt contabila primăriei Daneți, Elena Bițu, fratele lui Bercea Mondial, Vasile Anghel și același administrator al firmei Sabalux Mob, Marius Vasile Savu. Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova au reținut că, „în perioada aprilie 2007 – septembrie 2011, primarul comunei Daneţi, inculpatul SPIRIDON CONSTANTIN, prin procedura de achiziţii directe de produse şi servicii, a acceptat la plată facturi pentru produse şi servicii care nu au fost recepţionate în totalitate şi a căror valoare a fost supraevaluată, preţurile acestora depăşind cu mult preţurile existente pe piaţă la momentul efectuării achiziţiilor, plătind din bugetul local suma totală de 452.959 lei, din care suma totală de 361.627 lei a fost achitată în mod nejustificat pentru operaţiuni nelegale, ineficiente şi neeconomicoase”.  Și în această cauză, luni, 10 octombrie, instanța a menținut arestarea preventivă a inculpaților și a stabilit un nou termen de judecată pentru 21 noiembrie a.c.