Inspectoratul Școlar Județean Dolj monitorizează dinamica scenariilor de funcționare a unităților de învățământ preuniversitar, la nivel național, aceasta fiind influențată de evoluția situației epidemiologice din fiecare județ . Conform ultimei situaţii, 12 unităţi de învăţământ preuniversitar sunt în scenariul “roşu”.
Monitorizare conform legislaţiei
Ieri, în conformitate cu datele transmise de unitățile școlare, se înregistrează următoarea situație:- 453 unități de învățământ în Scenariul 1 (S1): participarea zilnică (față în față) a tuturor preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție sanitară; 100 unități de învățământ în Scenariul 2 (S2): acesta presupune participarea zilnică (față în față) a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție, respectiv revenirea parțială (prin rotație de una-două săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție; 12 unități de învățământ în Scenariul 3 (S3): participarea tuturor preșcolarilor și elevilor la activități/lecții online. Consiliile de administrație de la nivelul fiecărei unități de învățământ adoptă propunerile de scenarii și, implicit, schimbarea acestora, în funcție de analiza situației epidemiologice efectuate de către direcțiile de sănătate publică și Institutul Național de Sănătate Publică, de infrastructura și de resursele existente în fiecare unitate de învățământ. Potrivit ordinului comun al ministrului Educației și Cercetării și al ministrului Sănătății nr. 5.487/1494/01.09.2020, criteriul epidemiologic în baza căruia unitățile/instituțiile de învățământ stabilesc unul dintre cele trei scenarii de funcționare este rata incidenței cumulate, respectiv numărul total de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la 1.000 de locuitori.
Schimbări
Sunt multe scenarii schimbate, conform precizărilor făcute de prof. Nicoleta Liţoiu, purtător de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj: “Propunerile au fost făcute după o atentă analiză, fiind înaintate Direcţiei de Sănătate Publică Dolj şi, în continuare, avizate de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Dolj”. Să trecem în vedere scenariile propuse: Liceul Tehnologic “Gh. Bibescu” din Craiova, de la scenariul 1 la 3; Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă “Sf. Vasile” din Craiova – de la 1 la 3; Grădiniţa cu Program Prelungit “EDEN” din Craiova – 2 – 3; Şcoala Gimnazială “Gh. Bibescu” din Craiova , de la 2 la 1; Şcoala Gimnazială din Sălcuţa de la 2 la 1, inclusiv Grădiniţa cu Program Normal; Şcoala Gimnazială Particulară “ETHOS” din Craiova , de la 1 la 2, cu o clasă pregătitoare în “roşu”; Şcoala Gimnazială “Henri Coandă” din Perişor de la 1 la 2 (o singură clasă fiind în acest scenariu); Grădiniţa cu Program Prelungit “Dumbrava Minunată” – scenariul 2, cu o grupă în “roşu”; Şcoala Gimnazială din Scaeşti, de la 1 la 2; Liceul Teoretic “Henri Coandă” din Craiova este tot pe “galben”, în afara a două clase, care sunt pe “roşu”; Colegiul Naţional Pedagogic “Ştefan Velovan” – îşi păstrează “galbenul”, cu excepţia învăţământului gimnazial şi a cls-lor a IX şi a X-a care sunt pe “roşu”; Liceul Tehnologic “C-tin Nicolescu – Plopşor” îşi păstrează scenariul 2; Şcoala Gimnazială “Nicolae Romanescu” din Craiova este pe “galben” (excepţie făcând o clasă pregătitoare, trecută la scenariul 3); Colegiul Naţional “Carol I” este pe “galben”, în afara unei clase trecută în “roşu”; Grădiniţa cu Program Prelungit “Sf. Ana” din Craiova este pe “galben”, în afara Grupei mari şi a Grupei mici, care trec pe “roşu”; Colegiul Naţional Economic “Gh. Chiţu” – două clase în scenariul 3, celelalte în 2; Şcoala Gimnazială “Gh. Ţiţeica” din Craiova – două pe “roşu”, celelalte pe galben; Şcoala Gimnazială “Alexandru Macedonski” din Craiova – o clasă în scenariul 3, celelalte în 2; Liceul Teoretic “Tudor Arghezi” pe “2”, în afara unei clase care a trecut în “3”, de la Penitenciarul Craiova; Colegiul Naţional “Nicolae Titulescu” – pe “galben”, cu excepţia unei clase liceale, trecută pe “roşu”.