Ieri, la sediul INCESA (Infrastructura de Cercetare în Ştiinţe Aplicate), s-a tăiat panglica oficială la ceea ce înseamnă adevărata „perlă a cercetării şi inovaţiei româneşti”, pe această zonă. Reprezentanţii, la cel mai înalt nivel, ai agenţilor economici cu atribuţii în Craiova au avut numai cuvinte de laudă la adresa noului centru dezvoltare ştiinţifică din Cetatea Băniei.
Panglica oficială s-a tăiat, ieri, în prezenţa oficialităţilor din Dolj: prefectul judeţului – Sorin Nicolae Răducan, ÎPS Irineu – Arhiepiscop al Craiovei şi Mitropolit al Olteniei, Lavinia Niţu – reprezentant al Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică şi Inovare, prof. univ. dr. Cezar Ionuţ Spînu – rector al Universităţii din Craiova, şi, nu în ultimul rând, cel care a pus bazele acestei instituţii, prof. univ. dr. ing. Leonardo Mănescu, directorul general al INCESA.
După tăierea panglicii, cuvântul de deschidere i-a aparţinut ÎPS Irineu: «Se inaugurează un sediu nou şi vrem să demonstrăm că suntem competitivi în acest areal. Trebuie să îngemănăm ştiinţa cu credinţa în Dumnezeu. Sunt convins că vor veni şi rezultatele, iar nu pot să spun decât „Dumnezeu să binecuvânteze această instituţie!”. Să ne bucurăm cu toţii de ceea ce este aici».
La rândul său, Ionuţ Cezar Spânu, rectorul Universităţii din Craiova, a precizat: «Vă mulţumesc tuturor pentru eforturile depuse şi, în primul rând, lui Leonardo Mănescu. Am mai spus-o şi o voi repeta de câte ori am ocazia – INCESA va fi un adevărat „boom” în cercetare şi inovare, pe bazele acestei unităţi fiind construit viitorul Universităţii din Craiova». Prefectul judeţului Dolj, Sorin Nicolae Răducan, s-a arătat mândru de ceea ce este în acest spaţiu, iar amfitrionul, Leonardo Mănescu, a fost vizibil emoţionat: „Îmi găsesc cu greu cuvintele. INCESA este un centru de cercetare, menit să contureze mentalităţi, să cultive idei inovatoare şi să aduc un plus de valoare rezultatelor obţinute”.
Aprecieri din partea mediului economic
La manifestarea de ieri au fost prezenţi şi reprezentanţi ai mediului economic, doi dintre aceştia fiind dispuşi să vorbească despre importanţa evenimentului. „Cred că este cel mai potrivit moment, unul în care se va merge spre cercetare şi inovare. Noi am pornind de la 15 specialişti pe care i-am îndrumat în acest program, dar avem nevoie de foarte mulţi, nu numai ingineri” – Osama Al Halabi – preşedinte al SC „Electroputere” SA. „Din luna octombrie, avem 10 tineri de la Universitatea din Craiova pe care îi pregătim. Instituţia de învăţământ superior de aici poate oferi studii în cercetare la cel mai înalt nivel. Deja le-am spus şefilor de compartimente din compania noastră să vină şi să ia contact cu întreaga activitate de la INCESA, mergând inclusiv în laboratoarele unde se fac lucruri mari” – John Henry Oldham, preşedinte Ford România.