Amnesty cere Iranului să anuleze pedeapsa cu moartea în cazul unei tinere

0
53

amnesty-international-din-iran-reduseAmnesty International a făcut apel la justiţia iraniană să anuleze condamnarea la moarte a unei femei de 22 de ani, acuzată că şi-a ucis soţul, despre care ea spune că a abuzat-o în mod repetat.

Zeinab Sekaanvand a fost arestată în februarie 2012 şi condamnată pentru uciderea soţului. Ea riscă să fie spânzurată începand cu data de 13 octombrie. Sekaanvand avea 17 ani când ar fi comis crima, ceea ce înseamnă că era minoră, potrivit standardelor internaţionale. ”Este un caz extrem de tulburător”, spune Philip Luther, director în cadrul Amnesty pentru Orientul Mijlociu şi Africa de Nord. ”Nu numai că Zeinab Sekaanvand avea sub 18 ani la momentul crimei, dar i-a fost refuzat dreptul la un avocat şi spune că a fost torturată dupa arestare de politişti, fiind bătută pe tot corpul”, a adăugat Luther.

Anul trecut, un caz similar a fost reclamat de organizaţiile pentru drepturile omului după ce Iranul a executat-o pe Fatemeh Salbehi, care şi-a drogat şi sufocat soţul când avea 17 ani. Ca şi Sekaanvand, Salbehi a spus că soţul o abuza.

În ultimul deceniu, Iranul a executat cel puţin 73 de minori. Potrivit legii iraniene, statutul de adult este determinat de pubertate, stabilit la 15 ani pentru băieţi şi la nouă ani pentru femei. În ultimii ani, justiţia iraniană a amânat, în general, execuţiile până când condamnaţii împlineau 18 ani.