Nabucco începe în 2013

0
279

Consorţiul Nabucco menţine termenul de începere a construcţiei gazoductului care ar urma să transporte gaze din zona Mării Caspice către Europa pentru 2013, estimând că nu vor avea loc întârzieri şi că lucrările vor fi finalizate în 2017. „Calendarul Nabucco este dependent de disponibilitatea surselor de gaze. În momentul de faţă aşteptăm decizia consorţiului Şah Deniz II înainte de a reevalua acest calendar. Demararea construcţiei este, în continuare, planificată pentru 2013 şi, momentan, nu estimăm întârzieri. Dorim să finalizăm construcţia până la sfârşitul lui 2017, astfel încât totul să fie gata pentru exportul de gaze naturale”, a afirmat, într-o declaraţie de presă, purtătorul de cuvânt al consorţiului Nabucco, Christian Dolezal.

Directorul general al grupului austriac OMV, Gerhard Roiss, a declarat marţi, la Viena, citat de AFP, că gazoductul Nabucco ar putea intra în exploatare în 2018, cu o întârziere de un an faţă de termenul stabilit oficial. Potrivit lui Roiss, primele livrări de gaze din Asia Centrală către Europa nu vor avea loc înainte de 2018.

Nabucco, susţinut de Uniunea Europeană, concurează cu proiectul South Stream, al grupului rus Gazprom şi al companiei italiene Eni, care vor, la rândul lor, să exploateze gaze în regiunea Mării Caspice.

Nabucco va transporta gaze caspice către Europa, pe o distanţă de 4.000 de kilometri, şi va traversa Turcia, Bulgaria, România şi Ungaria, ocolind Rusia şi Ucraina.

Proiectul va avea un cost estimat de 7,9 miliarde de euro şi reuneşte un consorţiu format din RWE (Germania), OMV (Austria), MOL (Ungaria), Transgaz (România), Bulgargas (Bulgaria) şi Botas (Turcia).