Un Parchet European consolidat pentru combaterea terorismului transfrontalier

0
432

Comisia Europeană a propus, ieri, consolidarea Parchetului European, conferindu-i acestei insituții competența de a combate terorismul transfrontalier.

În discursul său privind starea Uniunii, președintele Jean-Claude Juncker a declarat: „Europenii au dreptate să aștepte ca Uniunea să le garanteze siguranța. Acesta este motivul pentru care Comisia propune astăzi extinderea atribuțiilor nou-înființatului Parchet European pentru a include combaterea infracțiunilor de terorism. Trebuie să fim în măsură să-i aducem pe teroriști în fața justiției într-o manieră mai coordonată, în întreaga Uniune. Terorismul nu cunoaște granițe. Nu ar trebui să devenim fără voia noastră complici din cauza incapacității noastre de a coopera.”

Astfel, Comisia a dat curs ideii prezentate pentru prima dată de președintele Juncker încă din 2017, în discursul său privind starea Uniunii.

Günther H. Oettinger, comisarul responsabil pentru buget și resursele umane, a declarat: „Protejarea cetățenilor europeni împotriva terorismului este obiectivul principal al unei uniuni a securității în adevăratul sens al cuvântului. Dotarea Parchetului European cu competența de a combate infracțiunile teroriste transfrontaliere ar permite statelor membre să își coordoneze mai bine activitatea în ceea ce privește cercetarea și urmărirea penală a unor astfel de infracțiuni. Acest lucru va permite UE să fie mai eficace în eforturile sale de combatere a terorismului și va oferi o securitate sporită tuturor cetățenilor noștri.”

Věra Jourová, comisarul european pentru justiție, consumatori și egalitate de gen, a adăugat: „Odată ce va deveni operațional, noul Parchet European va aduce schimbări radicale în lupta împotriva infracțiunilor financiare legate de bugetul UE și de frauda în materie de TVA. Depunem eforturi susținute pentru a-l pune pe picioare și a-l face operațional până la sfârșitul anului 2020 și invit toate statele membre să ni se alăture. Astăzi, propunem consolidarea Parchetului European, care ar deveni, astfel, și un instrument puternic în lupta împotriva terorismului în UE.”