Starea Uniunii 2018: măsuri pentru asigurarea unor alegeri europene libere și corecte

0
62

Pentru a contribui la garantarea faptului că alegerile de anul viitor pentru Parlamentul European vor fi organizate în mod liber, corect și în siguranță, președintele Jean-Claude Juncker a anunțat, în discursul său privind starea Uniunii, o serie de măsuri concrete în acest sens.

La 12 septembrie 2018, în discursul său privind starea Uniunii, președintele Jean-Claude Juncker a declarat: „Trebuie să luăm măsuri de protecție pentru ca alegerile noastre să continue să fie libere și corecte. Este motivul pentru care Comisia propune astăzi noi norme menite să protejeze mai bine procesele noastre democratice în fața riscului de a fi manipulate de țări terțe sau de interese private.”

Printre aceste măsuri se numără o mai mare transparență cu privire la materialele publicitare cu caracter politic postate online și posibilitatea aplicării de sancțiuni în cazul utilizării ilegale a datelor cu caracter personal în vederea influențării deliberate a rezultatului alegerilor europene. Prin propunerile prezentate astăzi, Comisia urmărește să abordeze amenințările la care ar putea fi expuse alegerile și, astfel, să sporească reziliența sistemelor democratice ale Uniunii.

Istoria recentă a evidențiat riscul ca cetățenii să facă obiectul unor companii masive de dezinformare online, menite să discrediteze și să delegitimeze procesul electoral. Se crede și că au existat cazuri de utilizare ilegală a datelor cu caracter personal ale persoanelor. În plus, atacurile împotriva infrastructurilor electorale și a sistemele informatice utilizate în contextul campaniilor electorale constituie amenințări hibride care trebuie contracarate. Având în vedere apropierea alegerilor europene de anul viitor, este esențial să sporim reziliența democratică a Europei și să ne asigurăm că normele offline privind transparența și privind protejarea procesului electoral de orice interferență externă se aplică și în mediul online.

Prim-vicepreședintele Frans Timmermans a declarat: „Alături de statul de drept și drepturile fundamentale, democrația este unul dintre lucrurile care ne definesc și definesc Uniunea noastră. Să nu fim naivi: sunt mulți cei care vor să saboteze alegerile europene și au la dispoziție instrumente sofisticate. Tocmai de aceea trebuie grabnic să punem împreună umărul pentru a spori reziliența democrațiilor noastre. Pachetul de măsuri electorale propuse astăzi reprezintă o contribuție solidă la acest efort comun.”

Věra Jourová, comisarul pentru justiție, consumatori și egalitate de gen, a adăugat: „Alegerile și referendumurile recente trebuie să ne servească drept învățăminte. Dorim să reducem cât mai mult riscurile la care sunt expuse alegerile viitoare, fie ele sub forma materialelor publicitare netransparente sau a utilizării abuzive a datelor cu caracter personal, mai ales de către actori externi. Doresc ca europenii să poată alege liber când merg la urne. Și, pentru aceasta, trebuie să punem capăt anarhiei normelor electorale în vigoare.”