Românii în Balcani

0
104

Pe 15 septembrie 2018, de la ora 10.00, în Aula Mihai I al României, vă invităm la Conferinţa „Românii din Balcani la Centenarul Marii Uniri”, eveniment dedicat celor 100 de ani de la Marea Unire.        Principala temă de reflecţie este evoluţia ulterioară a identităţii româneşti în diaspora şi situaţia actuală a comunităţilor româneşti din Balcani.

La secţiunea de comunicări, vor participa prof. dr. Adrian Irinel Cănureci, (muzeograf, Muzeul Olteniei Craiova, Secţia Etnografie) cu lucrarea „Desăvârşirea unităţii naţionale a statului român”, conf. dr. Mihaela Popescu (Universitatea din Craiova) cu lucrarea „Despre romanitatea de limbă a românilor din Balcani”, lect. dr. Mihai Ghiţulescu (Universitatea din Craiova) cu lucrarea „Românii de la sud de Dunăre în perioada interbelică”. La dezbateri vor participa şi reprezentanţii asociaţiilor comunităţilor româneşti din sudul Dunării.

        La ora 11.00 are loc  lansare volumului Venind acasă în Europa dinspre Est, de Mircea Perpelea, Ambasadorul României la Tirana.

De la 11.30, în holul Clădirii Centrale a Universităţii din Craiova, publicul este invitat la un program folcloric, susţinut de Ansamblul Artistic „Ionile Cercel” (Rădineşti – Gorj), orchestra a comunităţii române din Serbia, Ansamblul de muzică populară „Doina Romanaţiului” şi Ansamblul de dansuri populare „Plaiurile Olteţului”, Liceul Teoretic „Ion Gh. Roşca”, Osica de Sus.

Evenimentul este organizat în colaborare cu Uniunea Românilor din Serbia, Românii Independenți din Serbia, Asociația „Uniunea Românilor”, Asociația „Renaşterea Românilor din Serbia”, Asociația pentru Tradiția şi Cultura Românilor „Dunărea”,  Asociația „Familia”, Asociația „Banatica”, Asociația Cadrelor Didactice de Etnie Română din Serbia, Inițiativa Românilor din Serbia, Centrul Cultural Informativ al Românilor, Asociația „Dacia Aureliană” – Zajeciar, Uniunea Românilor din Serbia „Dunărea”, Asociaţia vlahilor timoceni din Bulgaria, Uniunii Etnicilor Români „AVE” din Vidin, Bulgaria.