Colegiul Militar „Tudor Vladimirescu” şi-a redeschis porţile după 18 ani

0
1880

liceul militar (4)Colegiul Naţional Militar „Tudor Vladimirescu” şi-a redeschis, ieri, larg porţile după 18 ani, un moment emoţionat plin de bucurie, dar şi de nostalgie. Colegiul fiinţează în curtea UM 01662 – Batalionul de Instrucţie, Comunicaţii şi Informatică „Fraţii Buzeşti”, situat pe strada „Vasile Alecsandri” nr. 91, un spaţiu care s-a amenajat special pentru ca aceşti elevi să aibă toate condiţiile pentru săvârşirea unui act educaţional de calitate. Ofiţeri ai Statului Major General ai Armatei, foste cadre militare ale Colegiului, reprezentanţi ai corpului profesoral, dar şi ai administraţiei publice locale şi centrale, cu toţii au onorat, ieri, invitaţia şi au fost prezenţi la acest moment istoric. 

Festivitatea a început cu introducerea în formaţie a drapelului de luptă a Colegiului Naţional Militar „Tudor Vladimirescu”, acest moment fiind urmat de intonarea Imnul Naţional al României. Părinţii i-a acompaniat pe elevi cu ochii-n lacrimi… erau lacrimi de mândrie.  Ordinul a fost citit de contraamiralul de Flotilă Aeriană Liviu Marilen Lungulescu, şeful Secţiei Management Resurse Umane a Ministerului Apărării Naţionale. „În conformitate cu ordinul ministrului Ministerului Apărării Naţionale nr E.S. 53 din 21 aprilie 2016, în baza aprobării raportului Şefului Marelui Stat Major General nr 1494 din 11 mai 2016, se acordă Colegiului Naţional Militar din Craiova denumirea onorifică Tudor Vladimirescu, patronul spiritual Sfântul Mare Mucenic Gheorghe şi steagul de onoare”.liceul militar (2)

Au jurat credinţă patriei

Elevii înscrişi la această unitate de învăţământ au rostit pe o singură voce legământul şi au jurat credinţă patriei. „Eu, elev, mă leg să învăţ carte, să-mi ofer braţul şi inima pentru a sluji cu destoinicie patria şi Armata României. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!”. A urmat oficierea serviciului religios şi discursul ÎPS Irineu Popa, Mitropolitului Olteniei. „Regiunea noastră, Oltenia, şi oraşul Craiova aveau nevoie de acest colegiu şi cu toţii ne doream să se realizeze acest vis al nostru pentru că aici s-au născut şi au trăit eroi de mare valoare pe care îi cinstim. Este o şcoală extraordinară pentru că aici elevii şi elevele vin cu un scop, un ideal: dorinţa de a merge pe urmele strămoşilor noştri”.

Elevii ţintesc performanţa

După binecuvântarea primită, au luat cuvântul reprezentanţii elevilor Colegiului. Maria Tania Voicu, reprezentantul claselor a IX-a, a obţinut în vară cea mai mare medie de admitere pentru intrarea la colegiu.

„Noi, bobocii, păşim astăzi pe acest drum al fundamentării principiilor şi al desăvârşirii sinelui cu emoţia inerentă vârstei inocente, dar cu încrederea că vom depăşi prin eforturi susţinute toate obstacolele. Suntem conştienţi că avem o mare responsabilitate în creşterea prestigiului acestei instituţii de învăţământ militar la care am fost admişi. Rigurozitatea selecţiei ne-a conturat caracterul, ne-a pregătit drumul spre autodepăşire şi ne-a deschis perspectivele unei cariere militare de excepţie”.

Din partea elevilor de la clasele a X-a şi a XI-a, elevul caporal Alberto Roşie le-a urat bun venit bobocilor. „În acest an, ziua de 12 septembrie deschide porţile unui nou început. Este momentul în care se pun în balanţă speranţe, se desăvârşesc idealuri şi se împărtăşesc emoţii şi perspective. Ne aflăm astăzi la începutul unui drum comun, păşim spre o nouă viaţă. Dragi boboci, vă încearcă astăzi aceleaşi emoţii pe care le-am trăit şi noi”.liceul militar

Moment emoţionat la predarea-primirea cheii Colegiului

 Apoi, a urmat poate cel mai emoţionant moment, ceremonia de predare-primire a cheii Colegiului sau simbolul schimbării generaţiilor. Gen (r) Corvin Gheorman, fostul comandant al Liceului din perioada 1982-1988, a dat citire mesajului de predare a cheii Colegiului şi a înmânat-o elevului caporal Alberto Roşie. Elevii au făcut promisiunea fermă că vor învăţa carte şi îşi vor respecta dascălii şi superiorii.

Alături de elevii emoţionaţi s-au aflat şi părinţii, care au apreciat iniţiativa Ministerului Apărării Naţionale de a deschide un Colegiu Militar la Craiova, pentru că astfel au putut să-şi aducă copiii mai aproape de casă, o parte fiind nevoiţi să înveţe în celelalte centre din ţară.

Apetenţă pentru cariera militară în Oltenia

Colegiul Militar Liceal „Mihai Viteazul” din Alba Iulia, Colegiul Militar Liceal „Dimitrie Cantemir” din Breaza şi Colegiul Militar Liceal „Ştefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc erau, până în prezent, cele trei oferte pentru elevii de gimnaziu. Fiecare dintre aceste instituţii oferă, în anul şcolar 2016-2017, câte 100 de locuri pentru băieţi şi 20 pentru fete. Un total anual, aşadar, de 360 de locuri. Din această toamnă, şi Craiova a revenit pe harta învăţământului liceal militar.liceul militar (3)

«Oltenia este un bazin care a avut şi are apetenţă pentru cariera militară. În această perioadă de cinci luni de zile, am reuşit să parcurgem toate etapele, astfel ca astăzi (n.r. – ieri) elevul să se poată prezenta, gata să înceapă un nou an şcolar. Avem un foarte bun grup şcolar profesoral, condus de un profesor de excepţie, de domnul Zamfirică Petrescu. Din discuţiile pe care le-am avut cu părinţii am înţeles optimismul acestora şi faptul că şi domniile lor vor fi alături de noi în această armonie a entităţilor care se implică în obţinerea de performanţe. Pentru aceasta şi pentru tot ceea se urmează să fie scrise daţi-mi voie să urez VIVAT Colegiul Naţional Militar „Tudor Vladimirescu”!», a afirmat col. Gheorghe Dincă, comandatul Colegiului Naţional Militar „Tudor Vladimirescu”. Festivitatea de deschidere a anului şcolar s-a încheiat cu defilarea elevilor.liceul militar (1)

Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj: «Sunt profund onorat să particip la un eveniment cu totul special. Astăzi, în prezenţa atâtor personalităţi remarcabile, celebrăm nu doar deschiderea anului şcolar, ci şi renaşterea unei frumoase şi însemnate tradiţii. Prin reînfiinţarea Colegiului Naţional „Tudor Vladimirescu” îşi redeschide porţile şcoala militară craioveană».

 

Sorin Răducan, prefectul judeţului Dolj: «Iată că, după o îndelungată perioadă de aşteptare, ne-am adunat cu toţii, la început de an şcolar, pentru a marca un eveniment care ne onorează. Prestigioasa instituţie de învăţământ a reuşit în foarte scurt timp să atragă elevi din întreaga ţară care şi-au dorit să vină aici, în inima Olteniei, pentru a purta haina militară încă de pe băncile şcolii şi pentru a beneficia de o bună pregătire pentru o viitoare carieră în cadrul structurilor Armatei Române».

      

Gen. lt. Adrian Tonea, locţiitor al Şefului Statului Major General: «Reluăm o tradiţie la Craiova prin reînfiinţarea Colegiului Naţional „Tudor Vladimirescu”. Astăzi este momentul în care începem un nou an şcolar alături de copii care trec de la mediul cald al familiei la acest mediu militar. Emoţiile sunt inerente atât pentru copii, cât şi pentru părinţi, chiar şi pentru noi. Reînfiinţarea colegiului reprezintă o necesitate şi, în acelaşi timp, o oportunitate atât pentru Ministerul Apărării Naţionale, cât şi pentru sistemul naţional de învăţământ».

RADU ILICEANU şi MARGA BULUGEAN