TIR “încărcat” cu 24 de migranţi oprit la Calafat

0
87

Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Calafat au descoperit, ieri dimineaţă, 24 de migranţi ascunşi într-un locaş special amenajat, într-un TIR încărcat cu saci cu cărbuni. Migranţii, din Afganistan, Siria şi Irak, au fost urcaţi în vehicul într-o pădure de lângă Sofia şi au declarat că plătiseră între 1.700 dolari şi de 4.300 de euro ca să ajungă ilegal în Europa de Vest.

Descoperirea a fost făcută ieri dimineaţă, în jurul orei 05.00, la Punctul de Trecere a Frontierei Calafat, judeţul Dolj, oamenii legii fiind şocaţi când au văzut condiţiile în care migranţii stăteau ascunşi, claie peste grămadă. Astfel, după cum au anunţat reprezentanţii Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră (STPF) Dolj, la PTF Calafat s-a prezentat pentru a intra în ţară, la volanul unui autocamion Iveco, cetăţeanul leton Valdis R., în vârstă de 48 de ani, care transporta, conform documentelor de însoţire a mărfii, saci cu cărbuni din Bulgaria pentru o firmă din Lituania. În baza unei analize de risc, echipa comună de control, formată din poliţişti de frontieră români şi bulgari, a făcut un control amănunţit asupra autocamionului. Oamenii legii au descoperit 24 de migranţi ascunşi într-un locaş special amenajat printre marfa transportată, construit din scânduri şi acoperit cu saci de cărbuni.

Din verificările efectuate, s-a constatat că era vorba despre 19 cetăţeni afgani, 4 irakieni şi un sirian, cu vârste cuprinse între 14 şi 30 ani. În cadrul primelor cercetări, persoanele în cauză au declarat că au fost îmbarcaţi în microbuze în Sofia, cu ajutorul unei călăuze, iar ulterior au fost transportaţi într-o pădure, de unde au fost urcaţi în TIR, plătind sume între 1.700 dolari şi de 4.300 de euro, pentru a ajunge în Europa de Vest.

“Poliţiştii de frontieră au procedat la întreruperea călătoriei persoanelor în cauză, iar conform protocolului româno – bulgar, acestea au fost predate Poliţiei de Frontieră Bulgare în vederea continuării cercetărilor şi dispunerii măsurilor legale ce se impun”, a declarat comisar şef Romică Ivănoiu, purtătorul de cuvânt al STPF Dolj.