Sute de craioveni vor separarea de la reţea, dar nu mai pot / Debranşarea, aproape imposibilă

1
328

Pe măsură ce se apropie iarna, craiovenii încep să-şi facă socotelile: câţi bani au şi cum se vor încălzi la iarnă din suma respectivă. Reprezentanţii Termo SRL susţin că se confruntă cu o adevărată avalanşă de cereri pentru debraşarea de la reţea, însă doar foarte puţini locatari se mai încadrează după noile reguli. Cei mai mulţi au greşit dosarele şi nu mai au timpul necesar pentru a le reface, motiv pentru care se încălzi obligatoriu şi în acest an tot din sistem. 

După data de 6 septembrie, reprezentanţii Termoficării nu mai primesc cereri de debranşare de la reţeaua publică de încălzire, motivând că nu mai există timpul efectiv pentru pocesarea datelor şi trecerea efectivă la separare a celor care îndeplinesc toate criteriile. ”Cine nu s-a ocupat din vară, acum nu o mai pot face pentru că nu mai primim nici un dosar. Noi ne pregătim deja să facem probele la reţea şi, prin urmare, chiar nu avem cum să le mai primim solicitările, nu mai este timp pentru aşa ceva”, a declarat, ieri, administratorul SC Termo SRL Craiova, distribuitorul de agent termic al oraşului.

Peste 800 de cereri în această vară

Nicolae Degeratu

Din cele peste 76.600 de apartamente care există în Craiova, toate arondate la sistemul de încălzire centralizat, s-au debranşat de-a lungul anilor 12.360 de locuinţe, ceea ce reprezintă 16% din ele. În anul acesta, conform administratorului Nicolae Degeratu, au fost depuse 881 cereri prin care locatarii solicită separarea de la reţea. „Este un număr mare de cereri de debranşare, mai mare decât în alţi ani. Însă doar pentru 404 dosare s-au încheiat procese-verbale. Pentru restul nu s-a putut face acest lucru din două motive. Fie locatarii se află în zona unitară şi, conform noului regulament, nu mai pot fi debranşaţi, fie dosarele lor nu sunt complete, mai trebuindu-le acte”.

Nu toate blocurile pot fi separate de la reţea

Conform noului regulament adoptat recent de Consilului Local Municipal Craiova, dacă într-o scară de boc sunt debranşaţi peste 25% din locatari, adică mai mult de cinci apartamente, atunci imobilul este liber la separarea de la reţea. „185 de cereri au fost respinse pe acest criteriu. La o analiză a noastră,  am constatat că apartamentele se află în zona unitară şi atunci nu le-am mai dat acceptul pentru că ar fi fost în contradicţie cu regulamentul”, a mai spus Degeratu. Cele mai multe dosare au fost respinse din cauză că titularii lor nu au prezentat toate actele necsare, fiind vorba de un număr de 292 de cereri.

Cine îşi dă acordul pentru debranşare

Diferit de anii precedenţi este faptul că Termoficarea nu mai este singurul for care trebuie să-şi dea acordul în porivinţa debranşărilor de la reţea. Conform noului regulamentul, locatarul care intenţionează să se separe de la reţeaua publică şi să-şi monteze centrală termică trebuie întocmească un întreg dosar în acest scop. Este obligatorie aprobarea asociaţiei de proprietari, precum şi a vecinilor care se află în stânga, dreapta, deasupra şi sub apartamentul său. Locatarul mai trebuie apoi să pună la dosar şi proiectul de reechilibrare hidraulică pe care îl fac pe cheltuială proprie. Cei mai mulţi sunt respinşi din cauză că nu pot să vină cu acest proiect.

Pe 20 septembrie încep probele la rece

În altă ordine de idei,Termoficarea nu mai primeşte cereri şi pentru că sistemul de distribuţie trebuie să intre la teste. Reprezentanţii SC Termo SRL şi-au programat să facă probele la rece ale instalaţiilor începând cu data de 20 septembrie, iar pe 1 octombrie urmând să se introducă şi apă fierbinte pe conducte. „Trebuie să ne pregătim foarte bine pentru iarnă. Sistemul nostru de distribuţie este vechi şi nu ne permitem să îl punem în funcţiune fără să îi fi făcut probele de rigoare anterior. La sfârşitul acestei luni vom face toate probele ca să fim pe fază când se răceşte vremea”, a mai spus Nicolae Degeratu, accentuând faptul că există semnale că va fi o iarnă grea.

1 COMENTARIU

  1. degeratu,ca adjunct al lui tudorache a manageriat problemele tehnice ale termoficarii in ultimii ani,incarcand nota de plata a cetateanului in mod tendentios.unde s-au volatizat pierderile de sute de miliarde ale fostei regii? tremoficarea,pusculita de bani a partidelor,acum este randul usl sa profite.
    degeratu,alaturi de fostul CA, trebuia sa fie in puscarie.a fost reevaluat si a ajuns director la termo srl.rusine usl!rusine pascu!

Comments are closed.