Opt dosare penale şi amenzi de peste 150.000 lei pentru nereguli la unităţi de panificaţie

1
292

Ca urmare a scăderii TVA la pâine şi produse de panificaţie, ar fi trebuit să scadă şi preţurile acestor produse. Pentru că nu toţi comercianţii au înţeles acest lucru, a fost demarată o acţiune de amploare vizând combaterea ilegalităţilor în domeniul producerii, prelucrării, achiziţionării şi comercializării produselor cerealiere şi de panificaţie. De la începutul acestei luni, poliţiştii doljeni au întocmit 8 dosare penale şi au aplicat 277 de amenzi în valoare de peste 150.000 lei, ultima chiar în cursul zilei de ieri. Oamenii legii spun că vor continua verificările şi în perioada următoare.

Poliţia Română a demarat, la 1 septembrie a.c. o amplă acţiune, la nivel naţional, pentru prevenirea şi combaterea ilegalităţilor în domeniul producerii, prelucrării, achiziţionării şi comercializării produselor cerealiere şi de panificaţie. În judeţul Dolj, de la declanşarea acţiunii, au fost efectuate peste 600 de controale la societăţi comerciale, persoane fizice, fiind verificate şi aproape 500 de mijloace de transport.  Au fost constatate şi întocmite 8 dosare penale, 277 de sancţiuni contravenţionale au fost aplicate şi s-au ridicat în vederea confiscării peste 4.000 kg. de produse, dar şi un autovehicul.

„Din momentul demarării acţiunii şi până în prezent, în judeţul nostru s-au desfăşurat multiple activităţi la care au participat poliţişti din cadrul structurilor de investigarea fraudelor, ordine publică, poliţie rutieră şi poliţie transporturi. Poliţiştii angrenaţi în acţiune au efectuat 600 de controale, dintre care 437 la societăţi comerciale şi 163 la persoane fizice, fiind verificate şi 488 mijloace de transport. Ca urmare a activităţilor desfăşurate s-au constatat 8 fapte de natură penală, dintre care 2 la Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale. De comiterea acestora sunt suspectate 5 persoane. În cadrul dosarelor penale constituite, au fost luate măsuri de siguranţă cu privire la un mijloc de transport, fiind indisponibilizate şi 4.000 kg de produse (făină şi pâine). Valoarea bunurilor care au fost indisponibilizate în dosarele penale se ridică la 35.187 lei”, a precizat purtătorul de cuvânt al IPJ Dolj, inspector principal Alin Apostol.

În plus, poliţiştii doljeni au aplicat 277 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 76 la Legea 12/1990 privind protejarea pupulaţiei împotriva unor activităţi comerciale ilicite, valoarea totală a amenzilor fiind de 159.310 lei, în timp ce valoarea bunurilor ridicate urmare a acestora se ridică la 206.454 lei.

Cea mai “proaspătă” sancţiune a fost aplicată chiar ieri dimineaţă de poliţişti. Poliţiştii de la Serviciul de Investigarea Fraudelor şi poliţiştii din Segarcea l-au depistat pe raza comunei Calopăr, pe Liviu Brânzan, în timp ce transporta pâine, în vederea comercializării, fără a avea documente care să ateste provenienţa legală a produselor de panificaţie transportate. Din primele cercetări a rezultat că bărbatul este angajatul unei societăţi comerciale din municipiul Craiova, societate administrată de către Marin Purcaru.

“În cauză s-a luat măsura sancţionării contravenţionale a administratorului societăţii cu amendă în sumă de 3.000 lei, dispunându-se totodată şi confiscarea mijlocului auto folosit la săvârşirea contravenţiei, precum şi contravaloarea a 500 de pâini comercializate fără documente legale”, a mai adăugat inspector principal Alin Apostol.

Reprezentanţii IPJ Dolj spun că verificările vor continuaşi  în perioada următoare, până ce toţi comercianţii vor înţelege că trebuie să respecte prevederile legale.

1 COMENTARIU

  1. verificati si centrul de piine din piata garii bloc V , cel de linga coafura sa vedeti ca acolo pretul piinii a ramas tot 10 mii lei , ca dealtfel si toate produsele de panificatie . multa nesimtire . sau legile sint facute numai pt unii?!?
    Mihaela

Comments are closed.