Situaţia României, dezbătută în Parlamentul European

0
388

Parlamentul European a luat în dezbatere ieri, în sesiunea plenară de la Strasbourg, evenimentele care au marcat viaţa politică de la Bucureşti în această vară şi au destabilizat imaginea ţării noastre în Uniunea Europeană. Eurodeputaţii români din PSD, PDL, PNL şi UDMR s-au pregătit pentru dezbatere cu discursuri, întrebări, poziţii scrise, precum şi cu mobilizarea grupurilor din care fac parte. Deşi discuţiile nu s-au încheiat cu o rezoluţie a PE, simplul fapt că acestea au avut loc este o dovadă că situaţia din România îi preocupă pe aleşii europeni. Ţara noastră a fost reprezentată la dezbatere de preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, şi de ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Dan Şova, însă nu şi de premierul Victor Ponta, care a anunţat încă de săptămâna trecută că nu va merge la Strasbourg. Deşi a fost ţinta criticilor venite dinspre europarlamentarii PSD şi PNL, vicepreşedintele Comisiei Europene, Viviane Reding, a declarat că „situaţia din România rămâne fragilă” şi şi-a exprimat speranţa că toţi actorii politici din ţară sunt hotărâţi să respecte în mod „durabil şi ireversibil” statul de drept şi independenţa justiţiei.

 

Cu toate că toţi reprezentanţii USL care au luat cuvântul în PE ieri au avut-o drept ţintă, comisarul european pentru Justiţie, Viviane Reding, nu s-a lăsat intimidată şi a declarat că, din nefericire, referendumul privind demiterea preşedintelui nu a pus capăt crizei politice, iar presiunile asupra judecătorilor au continuat şi după organizarea acestuia, în încercarea de a influenţa rezultatul consultării populare. „Pe 11 iulie m-am întâlnit cu ministrul Justiţiei, Titus Corlăţean, iar preşedintele CE Barroso s-a întâlnit cu Victor Ponta o zi mai târziu, pentru a-i împărtăşi ingrijorările Comisiei. Ca rezultat, Guvernul şi-a asumat angajamente importante. Au restaurat normele constituţionale, mai ales pentru organizarea referendumului. Referendumul, din nefericire, nu a pus capăt crizei politice. După, s-au produs din nou probe de presiuni asupra procurorilor şi judecătorilor şi încercări de a influenţa rezultatul referendumului”, a declarat comisarul european. Care, în final, a ţinut să atragă atenţia că „situaţia din România rămâne fragilă”.

Viviane Reding

Reding, numită „agentul electoral al lui Traian Băsescu”

Spusele vicepreşedintelui CE au fost un bun prilej pentru europarlamentarul PSD Cătălin Ivan să o atace puternic, acuzând-o chiar că s-ar fi comportat ca „agentul electoral al lui Traian Băsescu”. „Unde, dacă nu aici, în PE, trebuie să spuneţi de ce votul a 8,4 milioane de cetăţeni nu a contat deloc pentru dumneavoastră în această vară, de ce o regulă care nu este valabilă nicăieri în Europa a fost impusă României şi aici mă refer la pragul de 50% pentru vot”, a întrebat Ivan. Acesta i-a cerut lui Viviane Reding să explice cum un referendum a devenit lovitură de stat: „Aţi creat un precedent foarte periculos în UE. Aţi reuşit să impuneţi un preşedinte într-un stat membru împotriva voinţei propriului popor”. În final, europarlamentarul PSD a făcut referire şi la „haina portocalie” pe care o purta comisarul european la şedinţa PE.

Corina Creţu

Duel verbal între Macovei şi Creţu

Europarlamentarul PDL Monica Macovei a cerut, în plenul PE, ca UE să apere procurorii români care cercetează fraudele de la referendum, estimate la 1,5 milioane de voturi, ea primind replica eurodeputatului PSD Corina Creţu, care a spus că scrutinul a fost declarat legal de către Curtea Constituţională. „Procurorii cercetează fraude la referendum, sunt în lucru peste 500 de dosare. În unul din dosare sunt alegaţii de 1,5 milioane de voturi fraudate, iar procurorul general a declarat că sunt indicii de fraudă între 5%, 10% şi 15% (…) Trebuie menţinute aceste dosare şi apăraţi procurorii, pentru că se încearcă îndepărtarea lor. Fraudarea unui vot este forma de corupţie cea mai urâtă, pentru că este împotriva poporului”, a declarat Macovei. Eurodeputatului PSD Victor Boştinaru a subliniat că afirmaţiile lui Macovei, care conţin date confidenţiale, reprezintă „dovada halucinantă a intervenţiei unui europarlamentar în treburile justiţiei”. „Cifra de 1,5 milioane apare într-un singur dosar, cel al lui Liviu Dragnea (n.r. – secretarul general al PSD), şi este din presă, iar cifra până la 15% fraudă este din declaraţiile procurorului-şef, pe care vor să îl dea afară”, a replicat imediat Macovei. PSD a atacat din nou, prin eurodeputatul Corina Creţu, care a subliniat că rezultatele referendumului din 29 iulie au fost declarate legale de către Curtea Constituţională, iar PDL, deşi a avut reprezentanţi în toate secţiile de vot, nu a făcut nici o plângere privind acuzaţiile de furt, acestea venind abia la trei săptămâni după referendum.

Cristian Preda i-a cerut demisia lui Victor Ponta 

„Premierul Victor Ponta este acuzat de plagiat de către universitatea care i-a acordat un titlu de doctor acum un deceniu şi nu a avut curajul să vină aici, la dezbaterea din Parlamentul European (…) Un asemenea politician reprezintă trecutul, nu viitorul, drept pentru care îi cer demisia”, a ieşit la atac europarlamentarul PDL Cristian Preda. Pe de altă parte, el a afirmat că trebuie mulţumit Comisiei Europene pentru intervenţia promptă din ultimele luni în favoarea respectării statului de drept şi a independenţei justiţiei. Tot pe premier l-a vizat şi vicepreşedintele PPE, Manfred Weber, acesta acuzându-l pe Victor Ponta că, deşi „(…) i-a promis preşedintelui CE, Barosso, să respecte o serie de cerinţe”, revenit în România „nu a întreprins paşii ceruţi, ba din contră, a încercat să creeze o atmosferă împotriva Uniunii Europene, ceea ce mie mi se pare că este o atitudine antidemocratică”.

Hannes Swoboda

Liderul grupului Socialişti&Democraţi din PE, Hannes Swoboda, i-a spus  vicepreşedintelui CE Viviane Reding că a pus sub semnul întrebării obiectivitatea Comisiei Europene şi a întrebat-o de ce în trecut nu s-a reacţionat şi faţă de acţiunile preşedintelui Traian Băsescu. Totodată, Swoboda a mai susţinut că nu se poate vorbi despre o lovitură de stat în România şi că acuzaţiile în acest sens i se par „total nedrepte”.

 

 

„Ne trebuie un mecanism permanent de evaluare a justiţiei, în toate statele UE”

Comisarul european pentru Justiţie, Viviane Reding, a declarat, în concluzia dezbaterii din PE privind România, că în UE este nevoie de un mecanism permanent de evaluare a eficienţei justiţiei în toate statele Uniunii, iar o iniţiativă în acest sens va fi prezentată de Comisie în următoarele săptămâni. „Putem trage, în urma acestei dezbateri, două învăţăminte. În primul rând avem nevoie de o abordare indepedentă şi obiectivă a acestor probleme, deoarece încălcarea statului de drept nu are nimic de-a face cu culoarea politică. Justiţia trebuie să fie oarbă, nu trebuie să recunoască culoarea politică a partidelor. Iar, apoi, constatăm că nu avem în UE mecanisme eficiente pentru a îmbunătăţi respectarea statului de drept mai temeinic şi sistemic”, a declarat oficialul CE. „Ne trebuie un nou instrument intermediar şi un mecanism mai ţintit, un nou mecanism de măsurare, comparare, jalonare a eficienţei sistemelor judiciare din toate statele membre. Experţii mei dezvoltă în prezent un fel de tablou de bord pentru justiţie în toate statele membre”, a spus Reding, arătând că în următoarele săptămâni va discuta cu Parlamentul European şi miniştrii de justiţie din statele membre despre această iniţiativă.