La APIA Dolj se practica plata cu adeverinţe false – Sergiu Drăgăncea şi „buna credinţă”

0
386

Ieri, la APIA Dolj a fost mare degringoladă. Reprezentanţi ai conducerii centrale APIA au dispus mai multe măsuri, printre care “blocarea accesului oricăror funcţionari la dosarele cererilor de sprijin pe suprafaţă gestionate la nivelul Centrului judeţean APIA Dolj, dar şi la computerele pe care au fost procesate dosarele”. Reamintim faptul că la data de 15 iunie a.c., trăgeam un semnal de alarmă cu privire la adeverinţele false de la APIA Dolj. Directorul APIA, Sergiu Drăgăncea, declara atunci că el nu mai face verificări dacă adeverinţele sunt false sau nu, pentru că este de bună credinţă şi nu contestă un act oficial. „Buna credinţă” l-a dus pe Sergiu Drăgăncea în arest preventiv pentru 29 de zile, prin decizia Tribunalului Bucureşti.

Sergiu Drăgăncea

Povestea a început în urmă cu câţiva ani când Marinaş Mihai, consilier PDL, în comuna Verbiţa, a arendat de la cetăţenii din comună mai multe suprafeţe de teren arabil cu scopul de a le cultiva. Lucrurile au mers, până în momentul în care mai mulţi cetăţeni din comună nu au mai putut să îşi ridice subvenţia de la APIA. Când aceştia s-au interesat care este cauza pentru care nu îşi pot încasa banii, li s-a spus că pentru suprafaţa lor de teren a depus adeverinţă şi cerere de finanţare Marinaş Mihai. Cel care a descoperit că Marinaş Mihai a falsificat adeverinţele a fost Marin Pantelie, unul dintre cei păgubiţi. Tot Marin Pantelie susţinea atunci că toată afacerea a fost făcută cu mai mulţi funcţionari de la APIA Dolj. „Acest cetăţean (Marinaş Mihai n.r.) începând cu anul 2009 a săvârşit multe falsuri în documentele depuse la Sucursala APIA Dolj în complicitate cu mai mulţi funcţionari de la Sucursala Dolj, încasând subvenţii de la UE şi de la Guvernul României. Aşa a procedat şi în anul 2010 şi 2011. Suprafeţele declarate de Marincaş Mihai sunt lucrate de cetăţeni, care nu mai pot beneficia de drepturile băneşti, pentru că le încasează acest individ. În această situaţie sunt peste 150 de persoane”, declara în iunie a.c. Marin Pantelie.

De la 85,29 ha a ajuns la 173,4 ha

Afirmaţiile lui Marin Pantelie au fost susţinute atunci şi de primarul comunei Verbiţa, Marin Brăneci: „Primăria Verbiţa i-a eliberat lui Marinaş Mihai o adeverinţă pentru 85,29 ha. Dacă el are una cu 197,87 ha înseamnă că a pus numărul de înregistrare de anul ăsta pe adeverinţa de anul trecut. Şi dacă în 2010 a procedat la fel este problema lui. Noi nu avem nici o treabă dacă el îşi falsifică adeverinţele. Să îşi rezolve singur problemele în care se bagă”, a declarat primarul comunei Verbiţa, Marin Brăneci. La data de 5 mai, Primăria Verbiţa, i-a eliberat lui Marinaş Mihai o adeverinţă pentru a-i servi la APIA, pentru o suprafaţă de 85,29 ha, însă la APIA a ajuns alta, eliberată tot de Primăria Verbiţa, în care figurează cu o suprafaţă de 173,4 ha, plus 6,90 ha de la Pleniţa. Ce a făcut consilierul PDL, Marinaş Mihai în mod concret? A luat adeverinţa de la Primăria Verbiţa cu suprafaţa de teren legală pe care o deţine. A scanat adeverinţa eliberată în 2010 şi a adăugat pe ea numărul de înregistrare primit în 2011. Şi cu acest document falsificat s-a prezentat la APIA Dolj, solicitând subvenţia acordată de Uniunea Europeană pe hectarul de teren.

„Noi suntem de bună credinţă şi nu mai facem verificări”

Lui Sergiu Drăgăncea nu i-a păsat de avertismentul primit de la cei de la Primăria Verbiţa, şi nu au luat în calcul nici sesizarea făcută de Marin Pantelie cu privire la falsul din documentele depuse de Marincaş Mihai. Directorul APIA Dolj, Sergiu Drăgancea, se disculpa spunând că ei sunt de bună credinţă şi că nu mai verifică dacă o adeverinţă, eliberată de o primărie, este falsă sau nu. Noi am primit o adeverinţă eliberată de o primărie. Noi suntem de bună credinţă şi nu mai facem verificări să vedem dacă este falsă sau nu, pentru că din punctul nostru de vedere este un act oficial, declara în iunie a.c. Sergiu Drăgancea. Cu ceva timp în urmă, tot cotidianul nostru atrăgea atenţia asupra faptului că baza de date cu care opera DGA Dolj nu era identică, întru-totul, cu cea utilizată de APIA Dolj. Şi destule situaţii litigioase, între deţinătorii de terenuri agricole, îngăduiau interpretări preferenţiale, în onorarea cererilor de sprijin pe suprafeţele deţinute şi eventual exploatate.

Accesul la computere blocat şi birouri sigilate la APIA Dolj

Ieri, conducerea APIA Central a dispus mai multe măsuri, respectiv “blocarea accesului oricăror funcţionari la dosarele cererilor de sprijin pe suprafaţă gestionate la nivelul Centrului judeţean APIA Dolj, dar şi la computerele pe care au fost procesate dosarele respective”, a fost dezactivat complet “accesul în sistemul informatic al APIA al lui Sergiu Drăgăncea, dar şi a altor funcţionari care ar putea avea legatură cu cazul respectiv”. Prin adresa nr. 29.362/10.09.2011, APIA Central a solicitat Direcţiei Naţionale Anticorupţie: ”să fie informată în condiţiile legii de stadiul anchetei, pentru a putea lua măsurile care se impun, în conformitate cu prevederile Legii 188/1999 cu modificările şi completările ulterioare”. Mai mult decât atât cei de la centru au emis “decizia de suspendare nr. 949/10.09.2011 a raportului de serviciu al numitului Drăgăncea Răducu Sergiu Gelu, în baza Hotărârii judecătoreşti de arestare preventivă pentru 29 de zile emisă de Tribunalul Bucureşti”.

***

APIA a demarat plata avansului în cadrul campaniei SAPS 2010 în data de 16 octombrie. Pentru anul 2010, cuantumul alocat plăţilor directe unice pe suprafaţă a fost de 80,36 euro/ha, avansul fiind de 161,69 lei/hectar (37,85 euro/ha), reprezentând 47,10% din suma aprobată a se acorda beneficiarilor schemei de plată unică pe suprafaţa finanţată din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA). Plaţile au fost efectuate în lei, la cursul de schimb stabilit de Banca Centrală Europeană (BCE) pentru ziua anterioară datei de 1 octombrie a anului pentru care a fost acordat sprijinul. Pentru data de 30 septembrie 2010, BCE a stabilit un curs de 4,2718 lei.