Primăria Craiova își face planuri mari de investiții

0
128

Municipalitatea craioveană a scris o listă întreagă de proiecte pe care intenționează să le realizeze cu fonduri europene până în 2020. Interesele de dezvoltare sunt aproape în toate domeniile, începând cu infrastructura rutieră și terminând cu reabilitarea de străzi și sedii de școli pentru care se intenționează să se acceseze bani europeni. Primele documentații au fost întocmite de Primăria Craiova pentru pasarelele pietonale, reabilitarea pasajului Electroputere și modernizarea Parcului Cornițoiu.

Toate proiectele vor fi depuse în cadrul Zonei metropolitane Craiova, cea care a și realizat strategia de dezvoltare a orașului până în 2020, pentru implementarea lor urmând să se acceseze fonduri europene. Fără a se puncta suma ce ar fi necesară pentru fiecare proiect în parte, autoritățile au început prin a nominaliza investițiile pe care intenționează să le realizeze. Cele mai multe propuneri au fost scrise de funcționarii Primăriei pentru infrastructura de transport. Autoritățile își propun să reabiliteze calea de rulare a tramvaiului pe tronsoanele care au mai rămas de pe Calea Severinului. Depoul de tramvai al RAT Craiova va fi reabilitat și se vor achiziționa tramvaie și autobuze ecologice. Tot cu fonduri europene se intenționează să se extindă modernizarea liniei de tramvai cu 5 kilometri până la Ișalnița.

Două bulevarde importante vor fi modernizate

Sunt incluse și mai multe străzi care, de asemenea, se dorește să fie reabilitate pe bani europeni. Printre acestea, bulevardele „Carol I” și „Nicolae Romanescu”, dar și artere centrale precum „Unirii” și „A.I. Cuza”. Pe lista de proiecte este propusă străpungerea de pe strada „Traian Lalescu”, care ar urma să iasă direct în Calea București și reabilitarea pasajului Electroputere. Pentru fluidizarea traficului, se propune extinderea sistemului „undă verde” la mai multe străzi din Craiova și crearea a două pasarele pietonale, una pe Calea București (în zona Universității) și cealaltă tot pe Calea București, dar la intersecția cu strada „Sărari”. Autoritățile mai au în plan să construiască și o parcare supraetajată ecologică. Pistele pentru biciclete sunt și ele prinse în strategia de dezvoltare.

Cele trei mari colegii vor fi reabilitate

Lista de proiecte continuă cu reabilitarea mai multe sedii de spitale și școli. Cu ajutorul fondurilor europene, se dorește consolidarea și modernizarea a patru unități sanitare: Maternitatea de la „Filantropia”, sediul Policlinicii de pe strada „Olteț” și spitalele de Neurologie și „Victor Babeș”. Cele mai multe clădiri sunt în domeniul educație. Sunt vizate sediile celor trei colegii importante ale Craiovei – Colegiul „Elena Cuza” (corpul central și terenul de sport), Colegiul „Carol I” și Colegiul „Frații Buzești”, dar și mai multe licee, școli și grădinițe, printre care Liceul „Charles Laugier”, Liceul Sportiv, Școala nr. 22 „Mircea Eliade”, Școala nr. 21 „Gheorghe Țițeica”, Grădinița „Căsuța Fermecată”. Primăria Craiova și-a propus să-și reabiliteze și cele două sedii ale sale de pe strada „Unirii”, sediul Serviciului de Evidență a Persoanei și sediul Ansamblului Folcloric „Maria Tănase”, de pe strada „Crișului”.

Se lucrează la SF-uri

Directorul Zonei Metropolitane Craiova, Cosmin Vasile, a precizat că toate aceste proiecte au fost identificate în urma unor studii care s-au făcut și că toate sunt considerate absolut necesare, urmând să se implementeze cu fonduri europene. „În acest moment, funcționarii Primăriei lucrează la studiile de fezabilitate pentru a ști ce sumă este necesară. Indicatorii economici vor fi votați, apoi, de consilierii municipali și, în felul acesta, proiectele vor fi gata pentru depunere”, a declarat Cosmin Vasile. Acesta a explicat că, fiind vorba de lucrări de infrastructură mare, toate se vor realiza prin intermediul Programului Operațional Regional. „POR-ul a fost aprobat de Comisia Europeană acum câteva săptămâni, iar ghidurile vor veni în această toamnă. Atunci vom ști pe ce axă putem să aplică, dar noi trebuie să fim pregătiți cu cât mai multe proiecte”, a mai afirmat Cosmin Vasile.

 Până în acest moment, Primăria Craiova a pregătit SF-uri pentru pasarele, pentru reabilitarea pasajului Electroputere și modernizarea Parcului Cornițoiu.