Asociaţia de Endocrinologie Clinică din România sărbătoreşte şapte ani de la înfiinţare

0
426

Asociaţia de Endocrinologie Clinică din România (AECR) sărbătoreşte, în 2012, şapte ani de la înfiinţare, a declarat prof. dr. Constantin Dumitrache. Potrivit acestuia, între 3 şi 5 septembrie va avea loc Congresul AECR, care va aborda aspecte privind sexualizarea, pubertatea precoce, pubertatea întârziată, patologia genetică a sexualizării şi alte teme din domeniul endocrinologiei cum ar fi terapia osteoporozei, tumorile adrenale, hipertensiunea indusă endocrin. Manifestarea ştiinţifică va reuni, pe lângă medici din toată ţara, între care mulţi tineri, şi invitaţi din afară.

În a patra zi de congres va avea loc Seminarul franco-român de endocrinologie clinică şi moleculară, aflat la a II-a ediţie, existând o tradiţie, pentru că relaţiile cu Societatea de Endocrinologie din Franţa sunt foarte bune, a accentuat medicul. Printre participanţi se numără personalităţi de prim rang, preşedintele Societăţii Franceze de Endocrinologie, Marc Lombes, Nadine Binart, cercetător ştiinţific gradul I, prof. dr. Jaques Yung, autorul Tratatului de endocrinologie, unicul în limba franceză pe plan european, prof. dr. Anne Mantel, profesor de genetică medicală, a arătat prof. dr. Dumitrache.

„La fiecare ediţie a acestui congres am încercat să scoatem în faţă tinerii, să formăm generaţii de cercetători care să ducă endocrinologia mai departe. Avem nişte copii foarte buni pe care am reuşit să-i ţinem aici. Endocrinologia este foarte frumoasă. Nu pot să nu amintesc că la noi în ţară s-a scris primul Tratat de endocrinologie din lume, prima Catedră de endocrinologie din lume s-a înfiinţat în România, în 1933, primul Institut de endocrinologie din lume a fost înfiinţat în 1946 la Bucureşti, toate avându-l ca promotor pe prof. dr. Parhon, considerat ca unul dintre cei patru stâlpi ai endocrinologiei mondiale”, a afirmat prof. dr. Constantin Dumitrache. El a punctat şi faptul că vor fi o serie de premii pentru tinerii cercetători, premii care poartă numele marilor înaintaşi Parhon, Milcu, Pitiş şi alţii. (AGERPRES)