Ministrul Apărării: Poliția aeriană română este asigurată de avioanele Typhoon

0
212

Poliția spațiului aerian român este asigurată în momentul de față doar de britanicii cu cele patru avioane Eurofighter Tyhoon de la baza Mihail Kogălniceanu, după ce toate avioanele MiG 21 LanceR sunt ținute la sol ca urmare a accidentului aviatic din urmă cu o săptămână, a declarat ministrul Apărarării, Mihai Fifor. „Dacă este nevoie putem să ne asociem cu aparatele Șoim [n.r. IAR-99 Șoim] pe care Forțele Aeriene Române le au”, a spus Fifor, precizând că intrările în spațiul aerian român ale unor aparate de zbor ale Federației ruse sunt frecvente.

„După tragedia de săptămâna trecută de la mitingul aviatic, conform procedurile pe timpul investigației aparatele MiG rămân la sol. În momentul de față poliția aeriană o realizează partenerii noștri britanici de la baza Mihail Kogălniceanu cu cele patru aparate Typhoon. Dacă este nevoie putem să ne asociem cu aparatele Șoim pe care Forțele Aeriene Române le au”, a declarat ministrul Apărării, Mihai Fifor.

În urmă cu o săptămână un avion MiG 21 LanceR al Forțelor Aeriene Române s-a prăbușit lângă baza aeriană Borcea, în timpul unui miting aerian desfășurat în cadrul zilelei porților deschise la bază. Pilotul Florin „PATRAX” Rotaru a murit în accident.
În momentul de față, România se bazează exclusiv pe aparatele MiG 21 LanceR, circa 30 la număr, pentru misiunile proprii de poliție aeriană, cele 12 avioane F-16 modernizate și cumpărate recent din Portugalia nefiind încă operaționale pentru misiuni reale.