Poliţiştii de frontieră din dosarul mitei în peşte şi whisky, achitaţi la Tribunalul Dolj

0
286

ei trei poliţişti de frontieră – şeful Serviciului Control Trafic Frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Giurgiu, un ofiţer şi un agent de la Serviciul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Dolj – trimişi în judecată de procurorii DNA – Serviciul Teritorial Craiova la sfârşitul anului 2015 pentru infracţiuni de corupţie, după ce ar fi dat, respectiv primit şpagă peşte şi whisky, au fost achitaţi, ieri, de judecătorii Tribunalului Dolj pentru toate infracţiunile reţinute în sarcina lor. Hotărârea Tribunalului Dolj nu este definitivă, putând fi atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova.

frontieraReamintim că procurorii DNA – Serviciul Teritorial Craiova anunţau la sfârşitul anului 2015 că i-au trimis în judecată, în stare de arest preventiv, pe Costel Simion, comisar-şef de poliţie, adjunct al şefului Sectorului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Calafat, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor de instigare la abuz în serviciu, complicitate la luare de mită, complicitate la dare de mită şi cumpărare de influenţă; Ionuţ Damian, comisar-şef de poliţie, şef Serviciu Control Trafic Frontieră din Cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Giurgiu, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut, pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, luare de mită şi trafic de influenţă şi pe Florinel Ovidiu Cotoi, agent de poliţie în cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Calafat, la data faptei, în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea infracţiunii de dare de mită.

În rechizitoriu, procurorii DNA au reţinut că: „În toamna anului 2015, inculpatul Simion Costel, în calitate de adjunct al şefului Sectorului Poliţiei de Frontieră Calafat, i-a solicitat inculpatului Damian Ionuţ, şef Serviciu Control Trafic Frontieră din Cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Giurgiu (şef ierarhic al celor doi), să-şi îndeplinească, în mod abuziv, sarcinile de serviciu privind verificarea activităţii de serviciu a agentului de poliţie Cotoi Ovidiu Florinel din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Calafat (subaltern al lui Simion Costel), cerându-i practic să efectueze o cercetare administrativă formală, lucru pe care acesta l-a şi făcut. În urma efectuării „cercetării” respective, inculpatului Cotoi Ovidiu Florinel i-a fost aplicată o sancţiune simbolică”.

Anchetatorii au mai precizat că, pe 11 noiembrie 2015, pentru a „recompensa” activitatea desfăşurată de şeful lor, inculpatul Simion Costel i-a solicitat în mod direct agentului de poliţie să-i remită unele bunuri pentru a le transmite în ziua următoare inculpatului Damian Ionuţ, cu ocazia deplasării în localitatea Giurgiu, mai exact peşte şi o sticlă de whisky. Pe 12 noiembrie 2015, în autoturismul de serviciu aparţinând lui Simion Costel au fost găsite de procurorii anticorupţie bunuri alimentare şi băuturi care urmau să fie predate, în cursul aceleiaşi zile, inculpatului Damian Ionuţ, în zona Sectorului de Poliţie de Frontieră Vedea, conform înţelegerii verbale dintre ei, după cum precizau anchetatorii, însă cel din urmă nu a intrat niciodată în posesia bunurilor respective.

Achitaţi pentru toate infracţiunile

tribunalDosarul s-a înregistrat pe 8 decembrie 2015 la Tribunalului Dolj, iar după mai bine de un an şi jumătate de judecată, ieri, magistraţii craioveni au pronunţat sentinţa. Cei trei inculpaţi, care au stat şi în arest preventiv din octombrie până în ianuarie 2016, au fost achitaţi de toate infracţiunile reţinute în sarcina lor: Achită pe inculpatul Simion Costel pentru săvârşirea infracţiunii prev. de art.47 C.pen. rap. la art.297 C.pen. şi art.13 2 din legea nr.78/2000. În baza art.396 alin.5 C.pr.pen. rap. la art.16 lit.c C.pr.pen. Achită pe inculpatul Simion Costel pentru săvârşirea infracţiunii prev. de art.48 alin.1 C.pen. rap.la art.290 C.pen. şi art.6 din legea nr.78/2000. În baza art.396 alin.5 C.pr.pen. rap. la art.16 lit.c C.pr.pen. Achită pe inculpatul Simion Costel pentru săvârşirea infracţiunii prev. de art.48 alin.1 C.pen. rap.la art.289 C.pen. şi art.6 din legea nr.78/2000. În baza art.396 alin.5 C.pr.pen. rap. la art.16 lit.c C.pr.pen. Achită pe inculpatul Simion Costel pentru săvârşirea infracţiunii prev. de art.292 alin.1 C.pen. şi art.6 din legea nr.78/2000. 2. Achită pe inculpatul Damian Ionuţ pentru săvârşirea infracţiunii prev. de art.297 C.pen. rap. la art.132 din legea nr.78/2000. În baza art.396 alin.5 C.pr.pen. rap. la art.16 lit.c C.pr.pen. Achită pe inculpatul Damian Ionuţ pentru săvârşirea infracţiunii prev. de art.289 alin.1 C.pen. rap. la art.6 din legea nr.78/2000. În baza art.396 alin.5 C.pr.pen. rap. la art. 16 lit.a C.pr.pen. Achită pe inculpatul Damian Ionuţ pentru săvârşirea infracţiunii prev. de art.291 C.pen. rap. la art.6 din legea nr.78/2000. 3. Achită pe inculpatul Cotoi Ovidiu Florinel pentru săvârşirea infracţiunii prev. de art.290 C.pen.rap. la art.6 din legea nr.78/2000. Cu apel în termen de 10 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică, 12.07.2017”, se arată în încheierea de şedinţă a instanţei. Hotărârea Tribunalului nu este definitivă, putând fi atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova.