Copiii sunt elevi la şcoli din patru sate şi vin la clasă chiar şi în vacanţă. Un proiect minunat, „Pâine şi Mâine”, care a fost lansat de World Vision România, le-a oferit copiilor şi o masă caldă, pachete alimentare pentru familiile lor, dar şi activităţi extraşcolare timp de două ore pe zi. Finanţarea etapei–pilot a fost susţinută de Lidl România, care a donat 100.000 euro pentru acest scop.
Proiectul este unul mai larg, dar în Dolj se desfăşoară în patru localităţi, în total fiind implicaţi 128 de elevi. Este vorba despre Leordoasa (din comuna Argetoaia, 31 de şcolari), Salcia (din comuna Argetoaia, 28 de şcolari), Palilula (din comuna Bucovăţ, 33 de şcolari) şi Sărbătoarea (din comuna Bucovăţ, 36 de şcolari).
Încheierea anului şcolar aduce şi primele rezultate încurajatoare ale proiectului. S-a observat că, în luna iunie, elevii nu au mai absentat aşa de mult de la cursuri, rata absenţelor şcolare fiind cu 34% mai mică faţă de luna mai. Cele două ore de after-school au ajutat, spun coordonatorii acestui frumos proiect, totodată şi la creşterea performanţelor şcolare, cu 15% mai mulţi elevi au încheiat semestrul doi cu media ,,Foarte bine” faţă de semestrul anterior.
«În scurta perioadă de implementare a proiectului „Pâine şi Mâine”, de doar două luni şi jumătate, putem vedea deja impactul pozitiv în evoluţia copiilor. Dincolo de rezultatele măsurabile cantitativ, am văzut la încheierea anului şcolar copii mai veseli şi mai sănătoşi. Cadrele didactice, care desfăşoară activităţile educaţionale după terminarea orelor, vorbesc despre o creştere a implicării şi a entuziasmului cu care copiii vin la şcoală şi rezolvă temele împreună», a declarat Daniela Buzducea, director executiv World Vision România.
Lidl oferă câte un pachet cu alimente familiilor copiilor
Proiectul continuă şi pe durata verii, masa caldă fiind înlocuită de un pachet cu alimente oferit de Lidl România familiilor copiilor din proiect. Pachetul de alimente conţine produse făinoase, conserve şi alimente de bază. În total, vor fi livrate 559 de pachete, estimate la 108 lei fiecare.
«Primele rezultate obţinute în urma etapei-pilot ne bucură foarte tare, pentru că ne demonstrează, încă o dată, că proiectul „Pâine şi Mâine” are o viziune sustenabilă, pe termen lung, care îşi găseşte aplicabilitate practică în viaţa acestor copii. Ei au nevoie de toată susţinerea noastră pentru o dezvoltare normală şi pentru a avea acces la lucrurile pe care mulţi dintre noi le considerăm normale. Credem că împreună cu fundaţia World Vision România putem contribui la un viitor mai bun şi sperăm ca acesta să fie doar primul pas făcut în această direcţie», a spun Maria Pârvuleasa, PR & CSR Manager Lidl România.
În vacanţă, copiii participă la şcoala de vară
Pe perioada vacanţei, copiii vor participa şi la şcoala de vară, unde vor fi implicaţi în şase ateliere educative, care vor fi derulate pentru a deprinde noţiuni legate de sănătate şi abilităţi interpersonale de comunicare eficientă, empatie, toleranţă, viaţă socială şi participarea copiilor la ea, grupul de prieteni şi relaţiile sociale. Şi părinţii vor fi chemaţi la şcoala de vară pentru a învăţa noţiuni de bază despre nutriţia copiilor, participând la cursul „Alimentaţia sănătoasă şi igiena” şi beneficiind astfel şi de pachetele cu alimente oferite de Lidl România la finalul cursului.
„Pâine şi Mâine” adresează problema sărăciei şi a lipsei de educaţie din România rurală şi oferă o soluţie concretă, cu impact imediat, pentru copiii care suferă de foame şi care sunt cei mai expuşi riscului de abandon şcolar.
În România trăiesc cei mai săraci copii din UE, iar jumătate din aceştia trăiesc la sate, unde peste 225.000 merg la culcare flămânzi în fiecare seară. Pe lângă efectele negative evidente asupra stării de sănătate, un copil hrănit insuficient nu poate da randament bun la şcoală, astfel că rata abandonului şcolar în România a atins un nivel îngrijorător de 18%, cu mult peste media de 11% a UE.
Orice donaţie este binevenită
Prin programul „Pâine şi Mâine”, copiii beneficiază de o masă caldă în fiecare zi şi iau parte la activităţi extraşcolare, timp de două ore, sub directa îndrumare a unui cadru didactic. Copiii îşi fac şi temele, pe perioada şcolii, urmărindu-se să îmbunătăţească rezultatele şcolare. Pe termen lung, aceşti copii vor avea mai multe şanse pentru a nu abandona şcoala din cauza lipsurilor materiale de acasă. Iar World Vision România îşi propune ca 2.500 de copii din judeţele Dolj, Vâlcea şi Vaslui să fie incluşi în program în următoarele etape.
Pentru susţinerea unui copil în proiect este nevoie de 270 lei pe lună, sumă ce acoperă costul unui prânz complet, precum şi costurile aferente activităţilor extraşcolare pentru cele 20 de zile lucrătoare ale lunii. Astfel, pentru a atinge obiectivul setat – de 2.500 de copii ajutaţi prin intermediul acestui proiect, World Vision România face un apel şi pentru donaţiile individuale. Toţi cei care doresc să contribuie la susţinerea educaţiei copiilor defavorizaţi din mediul rural o pot face prin intermediul site-ului www.painesimaine.ro sau prin transmiterea unui SMS la numărul 8844, cu textul PAINE, prin care pot dona 2 euro lunar pentru susţinerea programului.