Bilanţ de caniculă: craioveni căzuţi în stradă şi sute de apeluri la Ambulanţă

0
302

Craiova s-a topit şi ieri sub codul portocaliu de caniculă. Temperaturile de la amiază au atins valori de peste 35 de grade Celsius, atmosfera încinsă fiind o piatră de încercare nu doar pentru cardiaci şi persoanele în vârstă. Toată lumea a fost dată peste cap de gradele în plus din termometru. Mai multe persoane au leşinat pe stradă, iar telefonul a sunat în permanenţă la Ambulanţă.   

Canicula s-a dovedit a fi greu de suportat mai ales pentru cei care au fost nevoiţi să iasă din casă la orele amiezii. Mulţi din aceştia au solicitat ajutorul medicilor după ce li s-a făcut rău. De altfel, în aceste zile de foc şi medicii au avut de lucru mai mult decât într-o zi obişnuită de lucru. Zilnic, la Serviciul de Ambulanţă Judeţean Dolj s-au înregistrat peste 250 de apeluri, cele mai multe provocate de caniculă.

În aceste condiţii, pentru a preveni apariţia unor incidente, Direcţia de Sănătate Publică (DSP), Serviciul Judeţean de Ambulanţă şi serviciile de urgenţă din cadrul spitalelor au trecut, încă de la începutul perioadei de caniculă, la activarea planurilor de măsuri stabilite pentru astfel de situaţii. În judeţul Dolj au fost amenajate şapte puncte de prim-ajutor organizate temporar. La Craiova, există patru astfel de spaţii ce funcţionează la Prefectura Dolj – holul central, la Primărie – Palace, Piaţa Centrală – punct sanitar şi la Asistenţa Socială – Lăpuş. La acestea se adaugă şi punctele de prim-ajutor permanente.

Ambulanţe mobilizate pentru intervenţiile în caz de urgenţă

Serviciile Judeţene de Ambulanţă au înregistrat în toată ţara peste 4.500 de solicitări cauzate de caniculă, conform raportului Centrului operativ pentru situaţii de urgenţă (COSU) al  Ministerului Sănătăţii. S-au înregistrat 164 de persoane care au avut nevoie de îngrijiri medicale din cauza temperaturilor  ridicate, suferind lipotimii şi deshidratări. La nivel naţional au fost organizate 1.337 de puncte de prim-ajutor. Tot în această perioadă, Ministerul Sănătăţii coordonează Direcţiile de Sănătate Publică, Serviciile de Ambulanţă şi Unităţile de Primiri Urgenţe pentru punerea în aplicare a planurilor de măsuri necesare în aceste zile, în vederea reducerii riscurilor medicale.

În judeţul Dolj au fost mobilizate pentru intervenţiile în caz de urgenţă nu mai puţin de 61 de ambulanţe. Şi inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică au ieşit pe teren. În această perioadă sunt verificate condiţiile de asigurare a asistenţei medicale în unităţile sanitare, respectiv asigurarea stocurilor de medicamente de urgenţă, în special a medicamentelor pentru patologiile determinate sau agravate de caniculă, funcţionalitatea generatoarelor de rezervă şi asigurarea  rezervelor de apă proprii ale unităţilor sanitare.

În această perioadă cu temperaturi ridicate, vor fi verificate cu mai multă atenţie şi condiţiile igienico-sanitare, de cazare şi alimentaţie, din taberele şcolare, precum şi respectarea condiţiilor igienico-sanitare din unităţile cu profil alimentar, de la depozitare şi prelucrare şi până la comercializarea produselor alimentare.

Medicii recomandă evitarea expunerii la soare

Pentru prevenirea incidentelor în această perioadă cu temperaturi extreme, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică recomandă populaţiei să asculte sfaturile medicilor şi să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11.00 şi 18.00. În perioadele de caniculă este recomandat consumul zilnic de lichide – între 1,5 şi 2 litri de lichide – fără a aştepta să apară senzaţia de sete. Este necesar un pahar de apă sau echivalentul acestuia la fiecare 15-20 de minute.

Un alt sfat este acela de a consuma în fiecare zi cât mai multe fructe şi legume proaspete – în special pepene galben, roşu, prune, castraveţi şi roşii –, deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă.

Nu trebuie consumat alcool, inclusiv bere sau vin, deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Este obligatorie evitarea băuturilor cu conţinut ridicat de cofeina sau de zahăr, cum ar fi sucurile răcoritoare carbogazoase, deoarece acestea sunt diuretice. Dacă este absolut necesară expunerea la soare între orele amiezii trebuie folosită o ţinută adecvată din care nu trebuie să lipsească pălăria de soare, hainele lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise

Este recomandată evitarea activităţilor în exterior, care necesită un consum mare de energie. În situaţia în care locuinţa este prevăzută cu aparat de aer condiţionat, acesta trebuie reglat astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală. Ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depăşeşte 32 de grade Celsius.