Când ANL-ul rămâne ultima speranţă…

0
321

Craiovenii care şi-au legat speranţele de faptul că, în acest an, vor începe lucrările la mult aşteptatele locuinţe ANL trebuie să noteze încă o dezamăgire. Deşi se feresc să dea un verdict cert, autorităţile locale admit că şantierul de la Potelu nu va fi deschis nici în această toamnă, recunoscând că nici până acum nu au primit vreo înştiinţare în acest sens din partea agenţiei.

Deşi cifra nu e oficială, se pare că în acest moment aproape 1.000 de tineri care nu deţin o casă cu acte, ci locuiesc în apartamentele rudelor sau cu chirie, aşteaptă cu sufletul la gură ziua în care vor primi cheia unei locuinţe nou-nouţe. Rafturile Primăriei Craiova sunt pur şi simplu ticsite de dosare. Pe oricare dintre ele l-ai lua, te asigură autorităţile, dincolo de copertele lui faci cunoştinţă cu familii pentru care viaţa nu chiar roz, ci mai degrabă amară. «Dacă ar fi după noi, le-am da la toţi o locuinţă, pentru că toţi merită. Nici unul dintre sutele de tineri care au acceptat să-şi pună pe tapet viaţa nu o duce bine. E mare lucru să ai o casă a ta şi, de multe ori, de aceşti pereţi depinde totul, însă, cu părere de rău, chiar nu putem să facem nimic pentru ei. Îi ajutăm să-şi întocmească dosarele, le înregistrăm şi, ca toţi ceilalţi, trebuie să aştepte», spune Silvia Nănău, responsabil cu dosarele ANL din Primăria Craiova.

Clienţii ieftini din camere mobilate

În ciuda faptului că e un simplu funcţionar public, angajatul Primăriei mărturiseşte că multe dintre cazuri o impresionează şi că ar vrea să facă mai mult pentru ei. «Mai toate sunt familii foarte tinere, la început de drum, care nu au nimic de care să se lege. Unii dintre ei au şi un copilaş şi îi văd că ar vrea să se stabilească într-un cămin, să le poată oferi fetiţei sau băieţelului lor măcar o cameră în care să crească liniştit. Văzând tinereţea lor lipsită de perspective, nu ai cum să nu te implici, măcar emoţional dacă nu altfel». Pentru că sunt nevoiţi să locuiască împreună cu rudele, tinerii se plâng că îşi petrec cei mai frumoşi ani în nişte condiţii pe care nu şi le-ar fi dorit. Frustrările sunt şi mai mari pentru cei care trebuie să împartă micuţul dormitor de bloc alături de unul sau chiar mai mulţi copii. Nici pentru cei care evadează din acest mediu, locuind într-un apartament cu chirie, nu este mai uşor, confruntându-se în acest caz cu cheltuieli greu de suportat.

Câtă durere încape într-un punctaj

Dar cea mai cumplită dramă o trăiesc tinerii care trebuie să lupte şi cu o suferinţă fizică pe deasupra. Între sutele de dosare pe care le-a strâns sârguincioasă municipalitatea se ascund foi medicale care adeveresc că titularii poartă în spate un diagnostic greu. Pentru unii dintre aceştia, o locuinţă ANL înseamnă un dormitor aerisit în care să-şi suporte boala, măcar în linişte. «Pe lângă faptul că nu au o casă, mulţi dintre tineri au probleme şi mai grave, probleme de sănătate. Nu e uşor pentru cei mai în vârstă să se obişnuiască cu ideea că sunt bolnavi, dar pentru cei care nu au nici măcar 30 de ani este un chin. Nu poţi decât să îi priveşti, să îi asculţi şi atât. Dacă vrei să le dai un sfat nu ai cum, fiindcă marea lor dorinţă e legată de o locuinţă, ori acesta e tocmai lucrul pe care tu nu poţi să îl oferi», mai spune Silvia Nănău. Oricât ar fi de grea, boala lor, laolaltă cu toată nefericirea, se transformă într-o cifră, se contabilizează într-un punctaj. Tragedia e că nici dacă adună 100 de puncte, adică maximum posibil, tot nu reuşesc să deschidă uşa unui apartament.

Încă un an pierdut

Nici în acest an, în ciuda aşteptărilor îndelungate, blocurile ANL nu îşi vor arăta silueta în spatele Parcului „Romanescu”. Intenţia municipalităţii de a întregi, la Potelu, un adevărat cartier pentru tineri nu are şanse să se materializeze nici în acest an. Deşi nu se avântă să dea un pronostic sigur, autorităţile înclină să dea un răspuns negativ. «Dacă ar fi trebuit să se construiască măcar un bloc în această toamnă, am fi fost anunţaţi să pregătim terenul. Până acum, agenţia nu ne-a transmis nici un semnal, ca atare nici noi nu putem să le spunem mai mult acestor tineri», susţine Silvia Nănău. Cu alte cuvinte, blocurile pentru tineri nu au sorţi de izbândă nici anul acesta. O explicaţie pentru întârziere ar fi că municipalitatea nu a reuşit să vândă mai nimic din celelalte locuinţe ANL, deja închiriate în anii trecuţi. Şi de această dată se invocă faptul că tinerii care le locuiesc aleg să stea cu chirie pentru că nu au suficient de mulţi bani pentru a şi le cumpăra.