Mâine, peste 4.300 de elevi din Dolj încep examenul de Evaluare Naţională

0
429

Mâine, începe examenul de Evaluare Naţională 2022, pentru absolvenţii clasei a VIII-a. Pentru susținerea acestuia,  în județul Dolj s-au înscris 4.362 absolvenți ai clasei a VIII-a, din care 2.749 în mediul urban și 1.613 în mediul rural, conform situației centralizate și transmise Ministerului Educației. Dintre aceştia, 4.359 de candidați sunt din seria curentă și trei  din cea anterioară.

În judeţul Dolj, sunt 126 de centre de examen, numărul minim de elevi fiind de 10. “Sunt 31 de unităţi de învăţământ din judeţ, unde , din cauza numărului scăzut de elevi, au fost arondate la unităţi apropiate, transportul elevilor fiind asigurat. Ca să dăm şi câteva exemple : elevii de la Şcoala Gimnazială din Tălpaş vor merge la Fărcaş, cei de la Cârna şi Goicea la Liceul Teoretic “Adrian Păunescu” din Bârca, cei din Amărăştii de Sus la vecinii din Amărăştii de Jos, Şcoala Gimnazială din Beloţ îi va primi pe cei de la Botoşeşti – Paia, iar candidaţii din Mischii şi Gherceşti vor susţine examenul la Şcoala Gimnazială “Ion Ţuculescu” din Craiova. Totul a fost gândit în beneficiul elevilor”, a precizat prof. Oana Zaharie, inspector  general – adjunct al ISJ Dolj, preşedintele Comisiei Judeţene de Examen.

Calendarul şi metodologia

Examenul începe marți, 14 iunie, cu proba scrisă la Limba și literatura română. Joi, 16 iunie, se desfășoară proba la Matematică.
Probele pentru examenul de Evaluare Națională încep la ora 9:00. Accesul candidaţilor în sălile de examen va fi permis începând cu ora 8,00 până la ora 8,30. Candidaţii vor primi subiectele sub formă de broşură, putând să solicite şi pagini suplimentare, dacă este cazul. Broşura se va preda la finalul probei. Întrucât conţine subiectele şi rezolvările acestora, nu rămâne în posesia candidaţilor. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de două ore. Primele rezultate vor fi comunicate joi, 23 iunie, până la ora 14:00 (în centrele de examen).
Contestațiile pot fi depuse în zilele de 23 iunie (în intervalul orar 16:00 – 19:00) și 24 iunie (în intervalul orar 8:00 – 12:00).
Rezultatele finale vor fi afișate joi, 30 iunie. Comunicarea rezultatelor obţinute la examen se face anonimizat, utilizându-se codurile individuale care înlocuiesc numele şi prenumele candidaţilor.
Candidații trebuie să aibă asupra lor un act de identitate și instrumente de scris cu cerneală sau pastă albastră pentru redactarea lucrărilor, creion negru pentru realizarea desenelor/schemelor și instrumente de desen la proba de Matematică.
Este interzisă introducerea în sălile de examen a unor obiecte, precum ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete etc. De asemenea, elevii vor fi informați că este interzis accesul în săli cu orice fel de lucrări/materiale: manuale, dicționare, notițe, însemnări etc., precum și cu orice mijloc electronic de calcul, de stocare de informații sau de comunicare (stick-uri de memorie, telefoane, tablete etc.).
Probele sunt monitorizate audio-video.