Pesta porcină africană, la 10 km de România!

0
334

Ucraina a notificat Organizaţia Mondială pentru Sănătatea Animalelor (OIE), în data de 8 iunie, despre apariţia unui alt focar de pestă porcină africană la o fermă de porci, într-o zonă foarte apropiată de nordul României, la 10 km de graniţă, în Dovzhok. Până în prezent, virusul nu a pătruns pe teritoriul României. Acesta poate determina pagube importante prin procentul de mortalitate ridicat, prin dificultăţile de eradicare a bolii şi prin restricţiile impuse comerţului, de aceea, teritoriul ţării trebuie păstrat indemn.pesta

          După ce focarul nou de pestă porcină africană s-a apropiat atât de mult de ţara noastră, autorităţile sanitar-veterinare au stabilit măsurile care se vor aplica în această situaţie şi comunicarea acestor către populaţie, prin intermediul mass media. Astfel, se interzice interzice circulaţia porcinelor din gospodăriile populaţiei, de la şi către târgurile de animale din zona supravegheată; se vor monitoriza efectivele de porcine din gospodăriile populaţiei in vederea descoperirii tuturor cazurilor de îmbolnăviri la porcine. Se va oproceda la supravegherea circulaţiei porcinelor prin controale în trafic, efectuate de către I.P.J., D.S.V.S.A., in vederea evitării comerţului ilegal de porcine şi la notificare Punctelor de Inspecţie la Frontieră: Stânca – Costeşti şi Rădăuţi – Prut privind interdicţia intrării în România a bagajelor, care conţin carne de porc sau  preparate din carne de porc din Ucraina şi Republica Moldova.

Informarea publică este esenţială

          Continuarea acţiunilor de informare a cetăţenilor şi de distribuire a afişelor informative pentru populaţie privind măsurile care se întreprind în cazul pestei porcine africane este mai mult decât obligatorie, spun medicii veterinari. Informarea gestionarilor fondurilor de vânătoare despre evoluţia focarului de PPA şi interzicerea vânătorilor cu gonaci la porcii mistreţi şi asupra obligativităţii de a comunica toate cazurile de îmbolnăvire la porcii mistreţi sau mortalităţi sunt alte două măsuri luate de ASNVSA. Medicii veterinari din comunele de frontieră vor inspecta periodic exploataţiile cu porcine, vor identifica porcii existenţi si vor comunica proprietarului restricţiile stabilite pentru aceasta perioadă şi vor raporta zilnic către DSVSA acţiunile şi măsurile întreprinse. Toate controalele în trafic efectuate de reprezentanţii I.P.J. vor fi comunicate şi DSVSA, iar poliţia de frontieră va comunica DSVSA despre toate cazurile de porci mistreţi bolnavi sau morţi depistaţi in timpul activităţii zilnice desfăşurate.pesta 1

Mortalitate de 100%

          “Specialişti ai ANSVSA au participat la şedinţa organizată de Comisia Europeană care a avut ca temă controalele veterinare, unde s-a pus accent pe întârirea controalelor la frontieră de către statele membre care au graniţă cu cele trei ţări terţe în care evolueză pesta porcină africană (Rusia, Belarus şi Ucraina). Discuţiile s-au axat pe intensificarea măsurilor şi controalelor pentru vehiculele care transportă animele vii, sosite în UE din cele trei ţări terţe, controalele privind prezenţa produselor de origine animală în bagajele personale ale călătorilor şi confiscarea acestora. Toate aceste măsuri, care au ca scop prevenirea introducerii bolii, au fost aplicate de către serviciile veterinare din România, alături de alte activităţi întreprinse pentru protejarea teritoriului naţional. Toate structurile sanitare veterinare teritoriale au fost notificate despre activităţile pe care trebuie să le desfăşoare în perioada următoare, în vederea aplicării măsurilor de profilaxie nespecifică. ANSVSA reaminteşte crescătorilor de porcine, faptul că pesta porcină africană este o boală  virală a porcinelor domestice şi sălbatice, cu evoluţie rapidă şi mortalitate de 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pentru această boală nu există vaccin, singura cale de a feri animalele fiind respectarea unor măsuri de protecţie la venirea în contact cu animalele sănătoase”, ne-a precizat dr. Andrei Butaru, director executive al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Dolj.

Recomandările specialiştilor

          Pentru a proteja porcii din exploataţii de această boală, ANSVSA recomandă  respectarea câtorva cerinţe. “Nu intraţi în adăposturile unde creşteţi porcii, cu încălţămintea şi hainele cu care aţi umblat pe stradă; este recomandat chiar ca, pentru dezinfecţia la intrarea în adăpost, să puneţi o tăviţă cu paie îmbibate cu o soluţie slabă de sodă caustică. Creşteţi porcii doar în spaţii îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini de curtea dumneavoastră, cu porci mistreţi sau cu alţi proprietari de porci domestici; nu hrăniţi animalele cu resturi alimentare provenite de la carnea de porc gătită în familie. Dacă există vânători în familie, care aduc carne de mistreţ, sub nicio formă nu daţi porcilor apa provenită de la spălarea cărnii sau resturi de carne; nu scoateţi scroafele sau vierii din exploataţie în scopul montei cu animale din altă exploataţie”, se precizează într-un comunicat al ANSVSA.

          Nu cumpăraţi purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificaţi (cu crotalie) şi fără certificat sanitar-veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit şi nu folosiţi în hrana animalelor iarbă culeasă de pe câmp, pentru că ea ar fi putut să vină în contact cu porci mistreţi bolnavi, sunt alte două îndemnuri ale medicilor veterinari. ANSVSA solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei. Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar de liberă practică concesionar sau DSVSA judeţeană.

Nu există vaccin împotriva acestei boli! Măsurile de prevenire (igienă alimentară şi a exploataţiilor, mişcările animalelor şi măsurile de control aplicate de autorităţile împuternicite sunt singurele metode care pot ţine boala departe.

***

Ce vor face serviciile veterinare în cazul apariţiei unui focar de pestă porcină africană? •Toţi porcii vor fi ucişi, iar proprietarii vor primi despăgubiri pentru pierderile suferite; •Toate cadavrele porcilor ucişi vor fi distruse în condiţii de maximă securitate, astfel încât să se împiedice orice transmitere a bolii; •Circulaţia animalelor va fi pusă sub restricţii în perioada evoluţiei bolii, iar animalele din curţile aflate în perimetrul de restricţii vor fi ţinute sub observaţie; •Exploataţiile infectate vor fi dezinfectate, dezinsectate şi deratizate, primind aprobarea pentru repopulare, când condiţiile sunt întrunite.