Pe 24 iunie, Sânzienele îmbracă în ie şi Craiova!

0
491

Apărută la iniţiativa comunităţii online „La Blouse Roumaine”, Ziua Universală a Iei tradiţionale româneşti – sărbătorită de Sânziene, pe 24 iunie – a ajuns la cea de-a IV-a ediţie şi mobilizează din ce în ce mai multe persoane şi comunităţi din întreaga lume. La rândul său, Craiova se alătură acestei iniţiative printr-un eveniment organizat de Ansamblul Folcloric „Maria Tănase” ce va cuprinde o paradă a iei în Centrul Vechi, şedinţe foto şi spectacole folclorice susţinute de cunoscuţi solişti şi de ansambluri din Dolj (Işalniţa, Calafat, Bratovoieşti, Rast, Băileşti, Bârca şi Scaieşti). Tot ce trebuie să faceţi pentru a participa este să îmbrăcaţi ia sau cămaşa tradiţională românească albă. Dacă doriţi, puteţi să postaţi o fotografie de profil pe Facebook şi să utilizaţi aplicaţia web şi mobilă special creată, aici urmând a fi colectate toate imaginile cu persoane îmbrăcate în ie, pentru a vedea efectul şi răspândirea pe mapamond a acestei sărbători.

De la o iniţiativă ce a luat naştere pe Facebook la un eveniment internaţional de succes nu a fost decât un pas: Ziua Universală a Iei tradiţionale româneşti se sărbătoreşte pentru al patrulea an consecutiv, ajungând să fie marcată de românii de pretutindeni, în aproape 50 de ţări şi peste 100 de oraşe.ie 1

O iniţiativă a comunităţii online „La Blouse Roumaine”

Ziua Universală a Iei este o iniţiativă a comunităţii online „La Blouse Roumaine”, apărută pe Facebook în 2012, care a declanşat una dintre cele mai importante mişcări culturale din ultimii 25 de ani, dedicate iei şi culturii identitare din România. Ziua Universală a Iei a fost creată pe 24 iunie 2013, odată cu sărbătoarea Sânzienelor şi Sfântul Ioan de vară. Evenimentul s-a bucurat de un succes imens, fiind celebrat în anii următori pe şase continente, în peste 50 de ţări şi 100 de localităţi din România şi din întreaga lume.

Pentru iniţiativa sa, comunitatea „La Blouse Roumaine” a primit premiul revistei „Business Review” pentru „Cel mai important efort de promovare a României în 2013”, premiul „Proiectul Anului” acordat de Asociaţia „Cele mai Frumoase Sate Româneşti” şi nominalizarea revistei „Foreign Policy Romania” în Top 100, categoria iniţiativelor culturale care mişcă ţara în direcţii bune.

Parada iei şi spectacol folcloric în Centrul Vechi

Vineri, 24 iunie 2016, români de pretutindeni, de la mic la mare, sunt aşteptaţi din nou să îmbrace o ie ca semn al apartenenţei lor culturale. Craiovenii sunt invitaţi şi ei să se alăture acestui demers de Ansamblul Folcloric „Maria Tănase”, care, între orele 18.00 şi 23.00, va organiza în centrul oraşului un eveniment de promovare a iei pentru a deveni un brand de ţară recunoscut pe toată planeta.ie

Programul va începe la ora 18.00, cu Parada iei, care se va desfăşura pe traseul Piaţa „Mihai Viteazul” – Palatul Telefoanelor – Centrul Vechi. Îi vor urma o şedinţă foto realizată de fotograful profesionist Florin Florescu pentru participanţii îmbrăcaţi în ie şi concursul la care se vor premia cea mai autentică ie şi cea mai fotogenică apariţie îmbrăcată în ie. Începând cu ora 19.00, în Centru Vechi va avea loc un spectacol folcloric susţinut de interpreţii Niculina Stoican, Constantin Enceanu, Marius Măgureanu, Cristian Bănăţeanu, Lavinia Bîrsoghe, Liliana Popa, Aneta Şişu şi Liviu Dică.

Alături de aceştia se vor afla Orchestra şi dansatorii Ansamblului Folcloric „Maria Tănase”, ca şi Ansamblul „Ion Șerban” din Işalniţa, Ansamblul Folcloric „Rozele Calafatului”, Ansamblul Folcloric „Izvoraşul” din Bratovoieşti, Ansamblul Folcloric „Dunăreana” din Rast, Ansamblul Folcloric „Bobocica” din Băileşti, Ansamblul Folcloric „Hora Deznăţuiului” al Casei de Cultură „Adraian Păunescu” din Bârca, Ansamblul Folcloric „Crăiţele” al Colegiului Pedagogic „Ștefan Velovan” din Craiova şi Ansamblul „Oltenaşii” al Școlii Gimnaziale Scaieşti.ie 2

Participanţii îşi pot posta o fotografie reprezentativă pe Facebook

Participanţii la Ziua Internaţională a Iei nu trebuie decât să poarte cu drag în această zi ia sau cămaşa tradiţională albă. Nu contează dacă este moştenită de la bunici şi străbunici sau este adaptată modern de un designer. Cum nu contează dacă cei care o îmbracă se află în România, dacă sunt români din străinătate sau doar persoane care îndrăgesc acest port. De asemenea, dacă vor, participanţii îşi pot posta o fotografie reprezentativă pe pagina de Facebook „La Blouse Roumaine” (https://www.facebook.com/LaBlouseRoumaine10), unde va exista o aplicaţie prin care se vor putea vizualiza toate pozele de pe mapamond, îmbrăcând pentru o zi planeta în ie.

Ia este simbolul originii noastre, frumos decorată cu motive tradiţionale care, de-a lungul timpului, a devenit sursa de inspiraţie pentru numeroşi artişti şi creatori de modă. Cel mai cunoscut este, desigur, Henri Matisse, care a fost de-a dreptul fascinat de frumuseţea iei, prin simplitatea şi cromatica ei. Ca inspiraţie i-a servit colecţia de ii româneşti ce i-a fost făcută cadou de pictorul român Theodor Pallady.

Deşi a pictat ia in nenumărate variante, cea mai reprezentativă lucrare a lui Matisse rămâne La blouse roumaine” (1940) – imagine utilizată astăzi şi de iniţiatorii evenimentului din 24 iunie, pentru afiş şi promovare. Tabloul se păstrează la Paris, în Muzeul Naţional de Artă Modernă, Centrul Pompidou.

Picturile lui Matisse cu ia românească aveau să-l inspire 40 de ani mai târziu pe creatorul de modă Yves Saint Laurent, acesta dedicând iei colecţia sa de toamnă-iarnă haute couture 1981, prezentată la Paris, iar ulterior expusă în numeroase muzee din lume. În 2009, la un an de la moartea lui Yves Saint Laurent, colecţia a ajuns şi la Bucureşti pentru două luni (28 mai – 26 iulie). Ia a mai fost folosită ulterior şi de alţi creatori de modă, precum Jean-Paul Gaultier, Oscar de la Renta sau Tom Ford.