O lună până la preselecţia pentru „Gala Tânărului Actor Hop” 2015

0
79

Uniunea Teatrală din România (UNITER) va organiza, în zilele de 15 şi 16 iulie a.c. (cu posibilitatea de prelungire în 17 iulie, în funcţie de numărul concurenţilor înscrişi), preselecţia pentru „Gala Tânărului Actor – HOP!”, ediţia a XVIII-a. Se pot înscrie actori care au absolvit facultatea începând cu promoţia 2011. Data-limită de înscriere este 1 iulie 2015, iar temele vor fi două, la alegere, atât pentru secţiunea Individual, cât şi pentru secţiunea Grup.

„Dada – Ce-i cu dadaismele astea?…” este una dintre teme. Un exerciţiu complet liber pentru realizarea căruia se acceptă orice formulă estetică având ca suport un poem, o proză dadaistă sau o operă de artă dadaistă. Este obligatoriu ca scriitorul/artistul ales să aparţină mişcării dadaiste. Nu întâmplător organizatorii au optat pentru această temă: în 2016 se aniversează 100 de ani de la apariţia manifestului Dada – curent cultural şi artistic nonconformist şi anarhic îndreptat împotriva rutinei în viaţă, gândire şi artă, dezvoltat plenar între 1916 şi 1923 şi înfiinţat în Zurich, la 6 februarie 1916, de poetul de origine română Tristan Tzara, căruia i s-au alăturat, la început, scriitorii Hugo Ball şi Richard Hulsenbeck şi artistul plastic Hans Arp, apoi pictori ca Marcel Iancu (România), Francis Picabia (Spania), Marcel Duchamp (S.U.A.), Max Ernst (Olanda), Kurt Schwitters (Germania).

Cealaltă temă este Vacanţa la mare”, concurenţii putând alege să prezinte un exerciţiu cu text având la bază o lucrare literară (roman/text dramatic/poem în proză/film) a unui autor clasic sau contemporan care are acest subiect (nu se acceptă texte personale ale concurenţilor) sau un exerciţiu non-verbal (improvizaţie, teatru-fizic, teatru de obiecte, teatru circ etc.). „Insistăm asupra conceptului de exerciţiu (şi nu spectacol) în ceea ce priveşte grupul, pentru că dorim să vedem performanţe actoriceşti şi de relaţie, nu neapărat un spectacol împlinit, cu un concept regizoral mai mult sau mai puţin original”, subliniază organizatorii. Durata maximă este 15 minute la Individual şi 25 minute la Grup.

Candidaţii trebuie să trimită la adresa doina@uniter.ro un Curriculum Vitae, o fotografie (portret, rezoluţie 300 dpi) şi titlul exerciţiului prezentat.