Concert coral dirijat de maestrul Alexandru Racu

0
450

Marți, 16 iunie, începând cu ora 19.00, Corala  Academică  a  Filarmonicii  „Oltenia”, dirijată de maestrul Alexandru Racu, va susţine un concert cu lucrări din repertoriul românesc şi internaţional.

Aşa sunt Limba noastră (versuri Alexei Mateevici) de Doru Popovici, Foaie verde de mohor (versuri populare) de D. D. Botez, Doamne, auzi glasul meu de Nicolae Lungu, Oratoriul bizantin de Paști („Răscumpăratu-ne-ai pre noi”) de Paul Constantinescu, Noapte de Mai (versuri Șt. O. Iosif) de Alexandru Pașcanu, „Crucifixus” din Missa în Si minor de Johann Sebastian Bach, Corul final din opera „Maeștrii cântăreți” de Richard Wagner, „Lacrymosa” din Requiem de W.A. Mozart ş.a. Programul include şi o compoziţie a maestrului Alexandru Racu: Mântuiește Doamne poporul Tău (Troparul Înălțării Sfintei Cruci).

Solişti vor fi Cristian Radina (tenor), Laurențiu Goșnea, Mircea Tudora (baritoni), Olga Șain, Silvica Smaranda, Daniela Curcă, Aimee Savu (soprane), Viorica Tomuș, Mihaela Popa (alto). Va acompania la pian Corina  Stănescu. Preţurile biletelor sunt 15 lei şi, pentru elevi, studenți, pensionari, 10 lei.

Alexandru Racu s-a născut în Republica Moldova, la Chişinău. A fost nevoit să părăsească meleagurile natale în timpul Primului Război Mondial, astfel ajungând împreună cu întreaga familie la Craiova. Este absolvent al cursurilor Şcolii Populare de Artă, pe care le-a urmat în paralel cu cele ale Liceului „Fraţii Buzeşti” din Cetatea Băniei. Pasiunea pentru muzică l-a determinat să se înscrie la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din capitală, pe care l-a absolvit în 1959-1960, prin susţinerea a două examene de stat: primul la secţiunea de pedagogie muzicală şi cel de-al doilea la secţiunea de dirijat cor. A pus bazele Corului Filarmonicii din Craiova şi, după o muncă laborioasă de opt ani, a reuşit să susţină, în 1962, primul concert a capella şi primul oratoriu integral din capitala Olteniei. Are la activ peste 350 de prime audiţii absolute şi peste 1.000 de concerte dirijate.