Ministrul Economiei, Florin Spătaru, : “Avem o fabrică funcţională şi trebuie să continuăm să facem investiţii”

1
454
Ministrul Economiei, Florin Spătaru, a vizitat astăzi Fabrica de Avioane de la Craiova, fiind însoţit de Lia Olguţa Vasilescu, primarul municipiului şi Cosmin Vasile, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj. Reprezentantul Guvernului a declarat că această ocazie, după un tur al fabricii şi o reprezentanţie în aer a avioanelor IAR 99 STANDARD, că fabrica de Avioane este funcţională şi trebuie continuate investiţiile pentru a putea asigura modernizarea flotei de avioane pe care o are împreună cu ceilalţi contractori privaţi şi dezvoltarea acestei capabilităţi foarte importante pentru securitatea naţională şi pentru industria aeronautică din România.
“Vrem să ştim care e situaţia contractelor pe care le avem, care e situaţia forţei de muncă şi cum putem să dezvoltăm un plan împreună pentru a atrage contracte şi pentru a debloca anumite proiecte care la un moment dat nu au fost finalizate. Am văzut demonstraţia aviatică şi am discutat cu piloţii despre capabilitatea Fabricii de Avioane Craiova de a asigura mentenanţa avioanelor produse în România, un produs 100% românesc şi, de asemenea, de a moderniza aceste avioane şi răspunsul a fost unul foarte bun. Prin asta demonstrăm că la Avioane Craiova putem asigura mentenanţa, putem să asigurăm servicii de calitate. Am văzut hala care arată bine, putem să arătăm oricărui potenţial contractor în ce condiţii putem asigura aceste servicii. Avem o fabrică funcţională şi trebuie să continuăm să facem investiţii, să putem asigura modernizarea flotei pe care o avem împreună cu ceilalţi contractori privaţi şi să dezvoltăm această capabilitate foarte importantă pentru securitatea naţională, pentru industria aeronautică din România”, a declarat ministrul Florin Spătaru, la fabrica de Avioane din Craiova, unde a luat parte la o prezentare în zbor aeronavei IAR – 99.
“Avem un contract în derulare, de 275 milioane lei,  pentru modernizarea a 10 avioane IAR 99 STANDARD, patru avioane sunt deja sosite şi sunt în diferite stadii, adică, s-au făcut lucrări de triaj, de refacere stare tehnică şi deocamdată, se lucrează la finalizarea proiectului de modernizare. În schimb, avem un contract cadru pentru asigurarea mentenanţei pentru toate aeronavele, atât STANDARD, cât şi ŞOIM. Până acum am livrat două avioane, ambele au fost IAR 99 ŞOIM, urmează să mai livrăm anul acesta, alte două avioane, ieşite din mentenanţă. Si mai avem un contract al cărui licitaţie a fost finalizată la sfârşitul anului trecut, dar, datorită unor probleme logistice, de aprovizionare, s-a blocat. Acum, împreună cu MApN-ul vrem să-l deblocăm. Oferta iniţială nu asigura acelaşi tip de echipament pentru toate aerovele şi MApN-ul a spus că are nevoie de acelaşi tip de echipament pentru toate avioanele” : Victor Munteanu, directorul general al SC AVIOANE SA Craiova.
Avioane Craiova (AVIO), companie aeronautică controlată de statul român, are în derulare un contract în valoare de 275 milioane lei, fără TVA, cu Ministerul Apărării Naţionale, pentru modernizarea a 10 aeronave IAR-99, care vor fi folosite pentru pregătirea piloţilor care vor zbura ulterior pe aparate F-16 Fighting Falcon. În acest moment, potrivit conducerii fabricii, 4 avioane sunt deja în fabrică şi sunt în diferite stadii de lucru pentru modernizare.

1 COMENTARIU

  1. poveste veche si boala lunga la avioane 444 …produsu’ s-a-nvechit rau de cand tot cauta cumparatori …

Comments are closed.