Comisia Europeană : Recomandări pentru a permite întreprinderilor din domeniul turismului să își redeschidă porțile

0
480

Comisia prezintă astăzi, 13 mai, un pachet de orientări și recomandări pentru a ajuta statele membre să elimine treptat restricțiile de călătorie și pentru a permite întreprinderilor din domeniul turismului să își redeschidă porțile, respectând în același timp măsurile sanitare de rigoare.

Orientările Comisiei sunt menite să le ofere oamenilor șansa de a se bucura de odihna, destinderea și aerul proaspăt atât de necesare în această perioadă. De îndată ce situația pe planul sănătății o permite, oamenii ar trebui să se poată întâlni cu prietenii și cu familia, în propria țară sau în alte părți din UE, știind că s-au luat toate măsurile de siguranță și de precauție necesare.

Pachetul urmărește, de asemenea, să ajute sectorul turismului din UE să se redreseze în urma pandemiei, sprijinind întreprinderile și asigurând faptul că Europa continuă să fie destinația de top a vizitatorilor europeni și străini.

Libera circulație și călătoriile transfrontaliere sunt esențiale pentru turism. Pe măsură ce statele membre reușesc să reducă circulația virusului, restricțiile generale legate de libera circulație ar trebui înlocuite cu măsuri mai orientate. În cazul în care o eliminare generalizată a restricțiilor nu este justificată de situația sanitară, Comisia propune o abordare etapizată și coordonată, care să înceapă prin eliminarea restricțiilor între zone sau între state membre cu situații epidemiologice suficient de similare. De asemenea, abordarea trebuie să fie flexibilă și să includă posibilitatea de a reintroduce anumite măsuri în cazul în care situația epidemiologică impune acest lucru. Statele membre ar trebui să acționeze pe baza următoarelor 3 criterii:

 

  • situația epidemiologică, concentrându-se în special asupra unor zone în care situația se îmbunătățește, pe baza orientărilor Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor și folosind harta regională
  • capacitatea de a aplica măsuri de izolare pe parcursul întregii călătorii, inclusiv la punctele de trecere a frontierei, împreună cu protecții și măsuri adiționale acolo unde distanțarea fizică este dificil de asigurat și
  • considerentele economice și sociale, acordând prioritate la început circulației transfrontaliere în domenii-cheie de activitate și incluzând motivele personale.
  • Comisia stabilește un cadru comun care oferă criterii pentru reluarea treptată și în condiții de siguranță a activităților turistice și elaborarea de protocoale sanitare pentru hoteluri și alte forme de cazare, pentru a proteja atât sănătatea turiștilor, cât și pe cea a angajaților. Aceste criterii includ dovezi epidemiologice; capacitate suficientă a sistemului de sănătate pentru localnici și turiști; supraveghere și capacitate de monitorizare și de testare solide, precum și urmărirea contactelor. Aceste reguli le vor permite persoanelor să stea, în siguranță, în hoteluri, campinguri, pensiuni sau alte unități de cazare de vacanță, să mănânce și să bea în restaurante, baruri și cafenele și să viziteze plaje și alte spații exterioare de agrement.

Statele membre, cu sprijinul Comisiei, au convenit asupra unor reguli pentru a asigura interoperabilitatea transfrontalieră a aplicațiilor de urmărire, astfel încât cetățenii să poată fi avertizați cu privire la o posibilă infecție cu noul coronavirus atunci când călătoresc în UE. Protocolul îi va ajuta pe informaticienii care lucrează cu autoritățile naționale din domeniul sănătății. Aplicațiile de urmărire respective trebuie să fie voluntare, transparente, temporare, securizate cibernetic, să utilizeze date anonimizate, să se bazeze pe tehnologia bluetooth și să fie interoperabile la nivel transfrontalier, precum și între diferite sisteme de operare. Interoperabilitatea este esențială: Cetățenii UE trebuie să poată primi alerte cu privire la o posibilă infecție într-un mod sigur și protejat, indiferent de locul în care se află în UE și indiferent de aplicația pe care o utilizează. Comisia sprijină statele membre în găsirea soluției adecvate, în conformitate cu principiile stabilite în setul de instrumente.

În baza normelor UE, călătorii au dreptul de a alege între vouchere sau rambursarea în numerar pentru biletele de avion anulate (avion, tren, autobuz/autocar și feribot) sau pentru pachetele de servicii de călătorie. Reafirmând acest drept, recomandarea Comisiei urmărește să se asigure că voucherele devin o alternativă mai atractivă și viabilă la rambursare pentru călătoriile anulate în contextul actualei pandemii, ceea ce a creat de asemenea dificultăți financiare semnificative pentru operatorii de transport. Voucherele voluntare ar trebui să fie protejate împotriva insolvenței emitentului, să aibă o perioadă minimă de valabilitate de 12 luni și să fie rambursabile timp de cel mult un an dacă nu sunt utilizate. Acestea ar trebui, de asemenea, să ofere pasagerilor o flexibilitate suficientă, să le permită să călătorească pe aceeași rută în aceleași condiții de prestare a serviciilor și să le ofere posibilitatea de a rezerva un contract de servicii de călătorie cu același tip de servicii sau de o calitate echivalentă. Voucherele ar trebui să fie, de asemenea, transferabile către un alt călător. 

Vice-președintele pentru promovarea stilului european de viață, Margaritis Schinas, a declarat: „Turismul este vital pentru piața unică și pentru cele patru libertăți ale acesteia, având o contribuție esențială la modul de viață economic, social și cultural al UE. El a fost afectat profund de măsurile necesare pentru a combate răspândirea COVID-19. Pe măsură ce statele membre ridică treptat măsurile restrictive, construim bazele pentru relansarea ecosistemului turistic și a pieței unice într-o manieră sigură și adecvată care să împiedice reapariția virusului în interiorul UE, menținându-ne totodată stilul de viață.”

Comisarul pentru piața internă, Thierry Breton, a declarat: Milioane de IMM-uri și întreprinderi familiale cu activități în domeniul hotelier, restaurante, servicii de transport de călători și agenții de voiaj riscă falimentul și pierderea locurilor de muncă, de aceea trebuie să își reia de urgență activitatea. Ajutăm turismul european să revină la normal, acordând totodată o atenție sporită sănătății și siguranței. Astăzi propunem o abordare europeană comună pentru gestionarea unui sezon estival 2020 dificil, pregătindu-ne în același timp pentru un ecosistem turistic digital și mai durabil în viitor.”

Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, a declarat: „Știm cât de mult așteaptă cetățenii europeni vara și cât de dornici sunt să călătorească. Sacrificiile uriașe pe care le-au făcut în ultimele luni fac posibilă, deocamdată, redeschiderea prudentă și progresivă. Cu toate acestea, eliminarea măsurilor restrictive și turismul nu vor fi lipsite de riscuri atât timp cât virusul circulă printre noi. Trebuie să menținem vigilența, distanțarea fizică și măsurile de precauție sanitare riguroase în întregul ecosistem turistic și de transport, pentru a preveni cât mai mult posibil apariția unor noi focare ”. Nu putem accepta ca eforturile noastre să fi fost în zadar.”

Comisarul pentru transporturi, Adina Vălean, a declarat: „Dorim să creăm condiții sigure în fiecare mod de transport, în măsura posibilului, atât pentru persoanele care călătoresc, cât și pentru lucrătorii din domeniul transporturilor. Pe măsură ce restabilim conectivitatea, aceste orientări vor oferi autorităților și părților interesate un cadru standard. Prioritatea noastră este de a restabili mobilitatea cât mai curând posibil, dar numai cu dispoziții clare privind securitatea și sănătatea.