3 dintre cele mai frumoase sculpturi ale lui Michelangelo Buonarroti

0
701

În statuile sale monumentale, Michelangelo Buonarroti a întruchipat în mod magistral idealul de umanitate al epocii în care a trăit. Iată 3 dintre cele mai impresionante lucrări ale sale:

  1. Mormântul Papei Iulius al II-lea. Acesta a fost unul dintre cele mai ambițioase proiecte ale geniului florentin. Cu toate acestea, după numeroase obstacole, inclusiv concedierea și reangajarea artistului, lucrarea nu a urmat niciodată liniile proiectul inițial și cu toate acestea artistul a dus la bun sfârșit proiectul abia peste patru decenii.
  2. Statuia lui Moise. Aceasta este o lucrare pe deplin renascentistă, care arată și câteva caracteristici ale forței cu care Michelangelo obișnuia să își înzestreze personajele: privirea încruntată și tensiunea mușchilor cu vene umflate.
  3. Pietà. La scurt timp după sosirea la Roma, în 1498, lui Michelangelo i s-a încredințat un proiect care i-a stârnit tot geniul creativ. Spre deosebire de nordici, artistul florentin a întruchipat ideea mântuirii fără a se adânci în suferința lui Isus și a mamei sale.