Gala UNITER – o zi de sărbătoare și de reverență pentru teatrul românesc

0
157

Cea de-a 27-a ediţie a Galei UNITER înseamnă o zi de sărbătoare şi de reverenţă pentru teatrul românesc, înseamnă premii minunate oferite artiştilor şi înseamnă dorinţa de a preţui valoarea, a afirmat Aura Corbeanu, vicepreşedinte al Uniunii Teatrale din România. Ajunsă la cea de a 27-a ediţie, Gala are loc astă-seară, cu începere de la ora 22.00, în Sala Mare a Teatrului Naţional din Cluj-Napoca.

Printre cei 33 de nominalizaţi ai ediţiei se numără regizorii Alexandru Darie şi Victor Ioan Frunză, actorii Adrian Huţuleac, Emilian Oprea şi Ana Ularu. În cadrul Galei se vor oferi premii pentru cel mai bun spectacol, cea mai bună regie, cel mai bun actor şi cea mai bună actriţă în rol principal, cel mai bun actor şi cea mai bună actriţă în rol secundar, cea mai bună scenografie, cel mai bun spectacol de teatru TV, cel mai bun spectacol de teatru radiofonic, pentru critică teatrală, precum şi la categoria debut.

Juriul final al Galei îi are în componenţă pe actorul Vlad Ivanov, criticul de teatru Doina Modola, actriţa Maia Morgenstern, regizorul Cristian Pepino şi scenograful Viorica Petrovici. Spectacolele care au intrat în atenţia juriului sunt cele care au avut premiera în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2018.

“Întreaga atmosferă din acest spectacol se bazează pe bucuria de a veni în faţa dvs atât cu premii, dar şi cu artişti care vor oferi premii colegilor lor, pentru că avem invitaţi speciali. Îmi doresc ca şi în acest an această bucurie a revederii să reprezinte dorinţa şi puterea noastră de a continua organizarea unor evenimente teatrale importante”, a declarat pentru AGERPRES Aura Corbeanu.

Ea a precizat că premiile speciale oferite şi la ediţia din acest an a Galei UNITER “vin să marcheze momentele de bun augur pentru lucrurile care se întâmplă în teatrul românesc”. “Sunt evenimente excepţionale. Marcăm şi aducem iarăşi în faţa publicului fenomenul teatral care sub diverse forme se prezintă zi de zi. Vreau să spun că premiile speciale din acest an aduc mulţumiri fie, pe de o parte, regiei teatrului de păpuşi, avem pe de altă parte şcoala de teatru din Cluj, sunt premii speciale care vin să marcheze emoţia, valoarea şi lucrurile extraordinare care se întâmplă în teatru”, a spus vicepreşedintele UNITER.

Actriţa Maia Morgenstern, actorul Florin Piersic, regizorul Cristian Pepino, scenograful Nina Brumuşilă şi criticul de teatru Doina Papp vor fi recompensaţi, la Gala UNITER din acest an, cu premii pentru întreaga activitate, iar premii speciale vor fi oferite regizorului Decebal Marian, pentru teatrul de păpuşi şi marionete, muzicianului Marius Mihalache, pentru proiectul “Săftiţa”, actriţei şi coregrafei Andrea Gavriliu, pentru mişcare scenică, criticului şi istoricului de teatru Florica Ichim, pentru activitatea editorială şi publicistică a Fundaţiei Culturale “Camil Petrescu”, şi Facultăţii de Teatru şi Film din cadrul Universităţii “Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca.

La ediţia 27 a Galei UNITER, Premiul de Excelenţă va fi acordat Teatrului UNTEATRU. “Premiul de excelenţă din acest an, oferit acestei companii private, independente, reprezintă o recunoaştere a breslei, o recunoaştere a valorii şi a lucrurilor extraordinare, a proiectelor şi a spectacolelor minunate pe care UNTEATRU le realizează. Mulţumirile breslei pentru Andrei şi Andreea Grosu, cei care au iniţiat compania, dar şi pentru cei care şi-au pus umărul la realizarea unor proiecte minunate. Va fi un moment emoţionant pentru noi toţi şi sper ca încă o dată teatrul românesc, indiferent că vorbim de instituţiile publice sau de zona independentă, să se unească şi să înţeleagă că, atâta timp cât suntem împreună şi aducem în faţa publicului evenimente valoroase, putem întotdeauna să ne bucurăm de sărbătorile pe care le organizăm”, a mai spus Aura Corbeanu.

Ea a amintit că în cadrul evenimentului va fi prezentat şi proiectul “Cea mai bună piesă românească a anului”. “Este extrem de important să ţinem cont de dramaturgia românească, este extrem de important ca în fiecare an să putem aduce în faţa regizorilor şi a făuritorilor de teatru texte ale dramaturgiei contemporane. În acelaşi timp, în cadrul Galei UNITER, şi în acest an Consiliul Britanic este alături de noi şi oferă un premiu special iarăşi unei zone independente, şi aici vorbim de ceea ce se întâmplă în spaţiul clujean de teatru independent”, a menţionat vicepreşedintele UNITER.

Aura Corbeanu a amintit că regia galei din acest an este realizată de Mihai Măniuţiu, directorul Teatrului Naţional din Cluj-Napoca, pe parcursul evenimentului urmând să fie prezentate atât momente muzicale, cât şi fragmente din spectacolele teatrului gazdă. (Sursa: Agerpres)