China, tot mai interesată de serele şi solariile românilor

0
301

Agricultura ar trebui să lege colaborări durabile şi să dezlege energiile productive ale României. Profund afectată de embargoul alimentar impus de Rusia, unde ţara noastră este oprită în a mai exporta lapte şi carne de porc, România primeşte o oportunitate de a colabora, în exportul său agricol, cu cea mai mare piaţă de consum din lume – China. Întâlnirea de acum trei zile nu este sporadică, ci vine pe fondul unei decizii clare a statului asiatic de a atinge şi spaţiul est-european, prin prisma schimburilor comerciale.

agricolIstoria ultimelor tentative de a lega comercial România de China a culminat, poate, în 26 noiembrie 2013, când şeful Guvernului de la Beijing a venit la Bucureşti în fruntea unei delegaţii numeroase, formată din demnitari şi aproximativ 200 de reprezentanţi ai unor importante companii chineze, interesate de investiţii în România şi în statele din zonă. Cea de-a treia ediţie a Forumului economic şi comercial China-Europa Centrală şi de Est s-a desfăşurat, marţi, 26 noiembrie 2013, la Bucureşti, după ce prima ediţie avusese loc la Budapesta, în 2011, iar cea de-a doua la Varşovia, în 2012, unde a participat şi premierul de atunci, Mihai-Răzvan Ungureanu.

Picătura chinezească, încă, lucrează

          Luni, 10 mai 2016, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Achim Irimescu a primit în vizita o delegaţie din Republica Populară Chineză condusă de Lin Keqing, viceprimarul Beijing-ului. La întâlnire a fost prezent şi ambasadorul Chinei la Bucureşti, E.S. Xu Feihong.

          Viceprimarul Beijing-ului i-a adresat României invitaţia de a participa la Expoziţia Internaţională de Horticultură din 2019 de la Beijing. Din delegaţia chineză a făcut parte conducerea Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice din Beijing, care, la finalul întâlnirii, împreună cu preşedintele Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu-Şişeşti” (A.S.A.S.), Gheorghe Sin, au semnat un document de colaborare între ASAS şi instituţia omoloagă din Beijing.

Variantă la embargoul impus de Rusia

          Achim Irimescu a amintit de relaţiile îndelungate de colaborare între România şi Republica Populară Chineză, un accent deosebit fiind pus, pe lângă cercetarea în domeniul agricol, pe schimburile agroalimentare – comerţul exterior – între cele două parţi.

          Ministrul a explicat că, în ultimul an, pe piaţa laptelui şi a cărnii de porc s-au resimţit efectele reducerii ritmului creşterii economice a Chinei şi în contextul menţinerii embargoului impus Uniunii Europene de către Federaţia Rusă. „Din această perspectivă, ne dorim ca poporul chinez să importe din România cât mai multe produse agroalimentare. De aceea, sper, ca pe lângă transferul de cunoştinţe în cercetarea din sectorul agroalimentar, să reuşim să intensificăm comerţul agroalimentar şi fac apel la colegii noştri veterinari din România şi China să accelereze procesul, pentru a permite celor două părţi să colaboreze mai bine şi să înregistrăm o creştere a fluxului comercial agricol între părţi. Piaţa chineză este foarte mare şi ne dorim să ajungem cu o gamă cât mai largă de produse agroalimentare şi, având în vedere dezvoltarea avansată pe care a cunoscut-o China, ne dorim ca know-how-ul chinezesc să vină şi în România”, a subliniat ministrul Achim Irimescu.

Beijingul, interesat de serele şi solariile româneşti

          Viceprimarul Beijing-ului a apreciat că nevoile celor două ţări – România şi China – sunt complementare, ceea ce constituie o bună bază pentru colaborarea agricolă. În cadrul întâlnirii, oficialii chinezi au venit cu câteva propuneri concrete – extinderea colaborării in domeniul agriculturii şi promovarea diversificării comerţului agricol, sprijinirea investitorilor chinezi de a veni în România, inclusiv în sectorul agricol, în special pentru viticultură, dar şi pentru promovarea comerţului cu produsele lactate, al fructelor, legumelor etc.  O altă propunere vizează stabilirea unor mecanisme regulate de coordonare pentru a valorifica potenţialul cooperării tehnico ştiinţifice agricole, apreciind ASAS ca o instituţie prestigioasă de cercetare în domeniul agricol.

          Nu în ultimul rând, delegaţia din China şi-a manifestat interesul pentru întărirea schimbului de informaţii în vederea creşterii nivelului de dezvoltare a agriculturii urbane – organizarea de expoziţii şi activităţi de promovare pentru dezvoltarea relaţiilor comerciale dintre România şi China. Viceprimarul Beijing-ului i-a prezentat ministrului Irimescu câteva elemente privind organizarea Expoziţiei Internaţionale de Horticultură ce se va desfăşura la Beijing, în China, în anul 2019. Participarea României la această manifestare ar oferi oportunitatea de a face cunoscute poporului chinez tehnologiile folosite în România în domeniul horticulturii, în special, în ce priveşte serele şi solariile.