„Nixon” și concubina sa, arestați pentru șantaj la avocat

0
183

Ionel Călin zis „Nixon” și concubina sa, Alina Ștefania Călin, ambii „cunoștințe” mai vechi ale polițiștilor craioveni de la toate structurile, au fost arestați, sâmbătă, pentru șantaj și cumpărare de influență. Cei doi au fost prinși în flagrant, la Metro, primind 10.000 de euro de la avocatul Ion Bogdan Mitrache, fratele judecătorului Cosmin Mitrache de la Curtea de Apel Craiova. De fapt, folosindu-se și de funcția fratelui său, avocatul i-a cerut lui Nixon 29.000 de euro, susținând că-l va scăpa de condamnare în dosarul încăierării provocate împreună cu cei doi fii ai săi pe strada „General Dragalina” din Craiova. N-a reușit, Nixon a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu executare, astfel că acesta și-a cerut banii înapoi cu dobândă. Cât despre Alina Ștefania Călin, aceasta a fost prinsă în anul 2008 de polițiștii de crimă organizată cu cocaină și hașiș în… vagin. În cauza prezentă este cercetat și avocatul Mitrache.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Craiova au comunicat, ieri că, în cursul zilei de vineri, i-au reținut pe Ionel Călin zis „Nixon”, de 41 de ani, pentru cumpărare de influenţă în formă continuată şi şantaj și pe Alina Ștefania Călin, de 29 de ani, concubina sa, pentru cumpărare de influenţă şi complicitate la șantaj, în aceeași cauză fiind cercetat în libertate avocatul Ion Bogdan Mitrache, avocat definitiv în cadrul Baroului Vâlcea, acuzat de trafic de influenţă în formă continuată.

Potrivit anchetatorilor, totul a început în cursul anului 2013, când Ion Bogdan Mitrache, avocat definitiv în cadrul Baroului Vâlcea, a pretins în două rânduri şi a primit în trei tranşe, de la Călin Ionel, direct sau prin intermediul concubinei sale, Călin Alina Ştefania, suma de 29.000 euro, lăsându-l să creadă că are influenţă asupra magistraţilor de la Tribunalul Dolj şi Curtea de Apel Craiova şi că îi poate determina să nu dispună şi să nu menţină arestarea preventivă a lui Călin Ionel şi a doi fii ai săi, George Constantin şi Sorin Constantin, în dosare ale Tribunalului Dolj în care aceştia erau inculpaţi şi să pronunţe hotărâri favorabile acestora.

Mai exact, este vorba despre încăierarea din noaptea de 25 spre 26 mai 2013, de pe strada „General Dragalina” din Craiova, când cei trei l-au bătut crunt și l-au băgat în portbagaj pe Robert Ciucure, care îl înjunghiase pe Nixon. Pentru a fi cât mai convingător, avocatul Mitrache s-a prevalat de faptul că fratele său este magistrat judecător din cadrul Curţii de Apel Craiova, Secţia Penală. Pe parcursul judecăţii dosarului în care Nixon și cei doi fii ai săi au fost acuzați de vătămare corporală gravă, o parte din inculpaţi au fost puşi în libertate, însă, prin hotărârea pronunţată de Tribunalul Dolj pe 18 aprilie a.c., s-a dispus condamnarea lui Ionel Călin la 2 ani de închisoare cu executare, în timp ce fiii săi au primit câte 2 ani de închisoare cu suspendare.

Avocatul, amenințat cu un grup care „a mai băgat şi pe alţii în portbagaj”

«Această împrejurare a generat un comportament agresiv al inculpaților, precum şi proferarea de ameninţări la adresa avocatului Mitrache Ion Bogdan şi a familiei sale, pentru a-l determina să restituie suma primită şi, în plus, să achite o diferenţă suplimentară cu titlu de dobândă. Din probele administrate pe parcursul urmăririi penale, rezultă că, după momentul în care cumpărătorul de influenţă, respectiv suspectul Călin Ionel şi fiii acestuia, au fost condamnaţi de Tribunalul Dolj, ca instanţă de fond, Călin Ionel l-a constrâns pe avocat să îi restituie suma totală de 37.500 de euro (constituită din suma de 29.000 de euro – reprezentând banii pe care Călin Ionel şi Călin Alina-Ştefania i-au remis-o avocatului pentru cumpărarea influenţei, la care a mai adăugat dobânzi de 8.500 de euro), ameninţându-l că, în caz contrar, va exercita acte de violenţă asupra sa şi a membrilor familiei ale.

În sprijinul acestei afirmaţii a adus ca argument faptul că va apela la un grup din Brăila, despre care a afirmat că „a mai băgat şi pe alţii în portbagaj”, că are cunoştinţe peste tot, că dispune de aparatură avansată de urmărire şi înregistrare pe care deja ar fi montat-o în autoturismul avocatului şi că va formula plângere penală împotriva fratelui avocatului, care este magistrat la o instanță de judecată din Craiova, în scopul discreditării acestuia din urmă. Aceasta, deși la momentul proferării ameninţărilor, inculpatul Călin Ionel cunoştea că magistratul nu are nici o implicare în faptele de corupţie ce fac obiectul prezentului dosar», după cum se arată în comunicatul DNA Craiova.

Nixon a primit bani, mașină și un teren, dar nu i-a ajuns…

Nixon și concubina sa au mers în repetate rânduri acasă la avocat, dar și la domiciliul părinţilor săi (cu care a discutat şi faţă de care a proferat ameninţări privind viaţa şi integritatea fiului lor), la instanţe, inspirându-i acestuia că, în viitor, atât el, cât şi membrii familiei sale vor trece printr-un moment rău sau va da în vileag o faptă compromiţătoare pentru fratele său, magistrat, toate astea pentru dobândirea, în mod injust, a sumei de 37.500 euro. Ca să scape de romi, avocatul i-a dat 2.000 euro, un autoturism Touareg evaluat la 6.500 euro (până la sfârşitul anului 2013), un teren în Drăgăşani, pentru care s-a încheiat un antecontract de vânzare-cumpărare (în primăvara anului 2014), evaluat la 15.000 euro, suma de 1.000 euro şi 4.000 lei (în perioada martie-aprilie 2014). Degeaba însă… Pentru că amenințările au continuat, avocatul s-a hotărât să-l denunțe la DNA Craiova.

Procurorii anticorupție, cu sprijinul Serviciului Român de Informaţii și al ofițerilor Serviciului Județean Anticorupție Dolj din cadrul DGA au pus la punct flagrantul, iar vineri după-amiază, avocatul Mitrache s-a întâlnit cu Nixon și concubina sa în parcarea supermarketului Metro din Craiova, cei doi fiind „săltați” imediat ce au primit de la avocat suma de 10.000 euro. Au fost reținuți pe 24 de ore, iar sâmbătă după-amiază, Curtea de Apel Craiova a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile a celor doi. Avocatul Mitrache este cercetat în libertate pentru infracţiunea de trafic de influenţă.

Nixon mai este condamnat, de Tribunalul București, la 2 ani de închisoare cu executare pentru falsificare de carduri, sentința nefiind definitivă. Concubina sa a fost prinsă în martie 2008, în cadrul unei acțiuni a polițiștilor Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate (BCCO) Craiova, transportând cocaină și rezină de canabis (hașiș) în vagin. Ea și Ionel Călin, care se numea Delcea la vremea respectivă, aduceau drogurile din străinătate.