Reprezentanţii a cinci companii nipone au fost prezenţi, ieri, în Dolj

0
348

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa, a participat, ieri, la o întâlnire cu reprezentanţii a cinci companii nipone care dezvoltă tehnologii de tratare a apei şi de epurare a apelor uzate, eveniment organizat de Compania de Apă Oltenia S.A. şi Organizaţia Japoneză pentru Comerţ Exterior (JETRO). Alături de şeful administraţiei doljene au mai participat directorul general al Companiei de Apă Oltenia S.A., Constantin Mitriţă, directorul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „Oltenia“, Aurel Dincă, exponenţi ai Administraţiei Bazinale de Apă „Jiu”, ai autorităţilor locale, mediului de afaceri şi altor operatori regionali de apă din ţară. Delegaţia niponă a fost formată din reprezentanţi ai JETRO şi ai companiilor Hitachi, Mitsui & Co., Henki, Marubeni şi Mitsubishi.

În cadrul discuţiilor, Ion Prioteasa, preşedintele CJ, le-a prezentat invitaţilor judeţul Dolj, reliefând posibilităţile investiţionale şi facilităţile oferite întreprinzătorilor, precum şi principalele proiecte derulate, dar şi pe cele de perspectivă. „Doresc să salut iniţiativa de organizare a acestei întâlniri, una cât se poate de oportună şi benefică, mai ales că ea a vizat, în principal, un domeniu de actualitate pentru judeţul nostru, un domeniu către care ne îndreptăm întreaga atenţie. Spun acest lucru pentru că, în prezent, suntem implicaţi cu toată forţa în derularea proiectului de extindere şi de modernizare a infrastructurii de apă şi apă uzată în Dolj, pentru care am obţinut, într-o primă fază, 185 de milioane de euro din fonduri europene”, a mai spus Ion Prioteasa.

A doua etapă, lucrări de aproximativ 250 de milioane de euro

În acelaşi timp, Compania de Apă Oltenia pregăteşte continuarea acestei strategii cu o a doua etapă, care cuprinde lucrări cu o valoare totală de aproximativ 250 de milioane de euro. „Întâlnirea de astăzi ( n.r. de ieri) a creat cadrul necesar pentru ca reprezentanţii companiilor japoneze să cunoască îndeaproape aceste provocări cărora trebuie să le răspundem, dar şi să le expună factorilor implicaţi în buna gestionare a masterplanului de apă, precum şi altor operatori regionali de profil din ţară soluţiile şi tehnologiile pe care le propun pentru tratarea apei şi apelor uzate. În egală măsură, am avut ocazia de a promova judeţul Dolj în rândul mediului de afaceri nipon, pentru că mai este încă o problemă stringentă cu care ne confruntăm, cea a şomajului. Zona aceasta are, în continuare, multă nevoie de întreprinzători care să creeze locuri de muncă şi am folosit acest prilej pentru a le prezenta oaspeţilor noştri principalele posibilităţi şi facilităţi pe care le putem oferi investitorilor”, a subliniat şeful administraţiei doljene.

Japonezii sunt aşteptaţi şi ei la Parcul Industrial

Ion Prioteasa le-a mai vorbit investitorilor niponi despre infrastructura aeriană, dar şi despre Parcul Industrial. Preşedintele CJ Dolj a spus că s-au creat condiţii favorabile pentru instalarea unor noi companii şi ne preocupăm şi mai departe de acest aspect. „Continuăm să îmbunătăţim infrastructura Aeroportului Craiova, printr-un proiect european în valoare de 24 de milioane de euro, după ce, într-o primă etapă, am investit bani din bugetul propriu pentru modernizarea acestui obiectiv, totul pentru a face întreaga regiune mai accesibilă. După succesul înregistrat de Parcul Industrial Craiova, deschidem un nou capitol şi extindem platforma de afaceri dezvoltată de CJ Dolj pe încă 24 de hectare de teren, cu High-Tech Industry Park, unde ne dorim să vedem găzduite şi companii din Japonia. Am convingerea că rezultatul tuturor acestor eforturi pe care le facem va cântări drept un argument cu greutate în favoarea judeţului nostru, în ceea ce priveşte atragerea de investiţii străine“, a declarat Ion Prioteasa, preşedintele CJ Dolj.