Luna mai pare a fi preferată de autorităţile locale din judeţul Dolj pentru organizarea unor evenimente festive precum zilele comunelor sau, după caz, ale oraşelor. Dacă mai ţinem cont că, tot în această perioadă au loc şi sărbători deja tradiţionale, cum ar fi cea a salcâmului sau a bujorului, se poate trage concluzia că ultima lună de primăvară este una plină de petrecere şi voie bună. În plus, în acest an, la Craiova, a avut loc prima ediţie a Zilelor „Mihai Viteazul”, care a culminat cu reeditarea bătăliei de la Călugăreni, pe Hipodromul din Parcul „Nicolae Romanescu”. La Poiana Mare şi Desa a fost sărbătorită Ziua Salcâmului, în timp ce la Calafat şi Filiaşi au avut loc Zilele oraşului.
10.000 de craioveni au asistat la reeditarea Bătăliei de la Călugăreni
La Craiova, Zilele „Mihai Viteazul” au continuat sâmbătă seara cu cel mai aşteptat eveniment, simularea bătăliei de la Călugăreni. Peste 10.000 de craioveni, prezenţi pe Hipodromul din Parcul „Nicolae Romanescu”, au gustat din plin spectacolul în aer liber oferit de actori, dar şi de cei mai buni cascadori din România. Efectele speciale şi scenele de luptă au fost urmărite cu sufletul la gură de spectatori, care au aplaudat fiecare moment. Organizatorii au încercat să redea cât mai fidel condiţiile de luptă cu salve de tun, corturi de campanie, arme şi uniforme militare de sfârşit de secol XVI. Au ridicat chiar şi un pod, de pe care, la fel ca în urmă cu mai bine de 400 de ani, Sinan Paşa a căzut şi şi-a pierdut dinţii, spre amuzamentul celor prezenţi. Apreciat a fost şi jocul actorilor, în frunte cu Ion Besoiu, Nataşa Raab, Maria Buză, Vlad Miriţă, Radu Pietreanu sau Vasile Calofir.
„Simularea bătăliei de la Călugăreni a ieşit excelent! 10 000 de craioveni au savurat piesa presărată cu glume şi efecte speciale. Mi s-a părut un spectacol foarte frumos. Cred că este o manifestare care ne aduce fală. Este primul spectacol din Craiova la care participă mii de oameni, mi-a plăcut foarte mult. Mi-au plăcut foarte mult scenele de luptă, sunt sigură că şi copiii le-au apreciat. Cred că am stabilit şi un record de public prezent la un spectacol”, a declarat Lia Olguţa Vasilescu, primarul municipiului Craiova.
Zilele „Mihai Viteazul” s-au încheiat, ieri seară, cu un carnaval al dansului şi costumelor medievale şi un Concert extraordinar susţinut de Orchestra Simfonică a Filarmonicii „Oltenia”.
Ion Prioteasa: „Sunt onorat să particip la o nouă ediţie a Zilelor Municipiului Calafat”
Un alt oraş doljean care la sfârşit de săptămână a sărbătorit a fost Municipiul Calafat. Ca de fiecare dată, şi anul acesta, programul spectacolelor a fost unul variat pentru a acoperi un segment cât mai mare de public. Cele mai importante momente au fost, cu siguranţă, cele de sâmbătă şi duminică, atunci când pe scena amplasată în Centrul civic au urcat Fly Project, Loredana, Corina, Sylvie şi Andra.
Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, a participat, sâmbătă, la Calafat la un concert de muzică de cameră, susţinut de Septetul „Contempo” al Filarmonicii „Oltenia” Craiova, eveniment organizat la Muzeul de Artă din Calafat, cu prilejul celei de-a XXII-a ediţie a Zilelor Municipiului.
„Sunt onorat să particip la o nouă ediţie a Zilelor Municipiului Calafat, aşa cum o fac aproape în fiecare an. Sigur că în această perioadă foarte multe localităţi îmbracă straie de sărbătoare, însă am ales să vin la dumneavoastră, la Calafat, pentru a vă prezenta respectul pe care vi-l port şi pentru că, sentimental, sunt mai aproape de acest municipiu. La ceas aniversar doresc să transmit calafetenilor cele mai sincere urări de sănătate, prosperitate, realizări profesionale, precum şi un călduros « La mulţi ani !», iar Primăriei Calafat şi Consiliului Local succes în realizarea tuturor proiectelor pe care şi le-au propus!”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa.
La rândul său, primarul de la Calafat, Mircea Guţă, s-a declarat foarte mulţumit de manifestrările din acest an: „Am avut alături de noi delegaţii de sârbi, bulgari, olandezi, care sunt încântaţi de ceea ce au văzut la noi. De la an la an, organizarea este tot mai bună, iar artiştii pe măsura evenimentului. Ne declarăm mulţumiţi şi sperăm să dezvoltăm câteva proiecte cu colegii din Serbia, Bulgaria, Olanda şi Italia, care s-au arătat foarte deschişi la o colaborare”.
Radu Ille şi HI-Q, artişti cu lipici la publicul din Filiaşi
Tot la acest sfârşitul săptămânii au avut loc şi Zilele oraşului Filiaşi. La spectacolul care a avut loc sâmbătă seara în centrul localităţii au participat peste 2.500 de filişeni, cel mai mare succes avându-l Radu Ille şi HI-Q. Ieri seara au fost încă şi mai mulţi participanţi, printre invitaţii care au urcat pe scenă numărându-se Costinel Mitroi, Paula Simbrian, Elena Carmen Duică, Cristian Bănăţeanu, AMI, What’s Up şi Andreea Bănică. Închiderea oficială a Zilelor Filiaşului 2013 a fost însoţită de un spectaculos foc de artificii.
„Soliştii şi-au făcut treaba foarte bine, fiind apreciaţi de public la adevărata lor valoare. Duminică seara cred că vor fi şi mai mulţi participanţi, pentru că oamenii sunt atraşi de focul de artificii care în fiecare an este unul spectaculos. Aşteptăm să ne viziteze prefectul judeţului, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, şi primarii din localităţile învecinate”, a precizat ieri, Nicolae Stăncioi, primarul oraşului Filiaşi.
Primar Poiana Mare: „De când mă ştiu eu s-a sărbătorit salcâmul la Poiana Mare”
Zi festivă a fost ieri şi la Poiana Mare. Localnicii ţin Sărbătoarea Salcâmului de când se ştiu şi, de fiecare dată, participarea este una numeroasă. Desfăşurată într-un cadru natural deosebit, într-o frumoasă poiană înconjurată de salcâmi, tradiţionala petrecere câmpenească a adunat la un loc peste 2.000 de locuitori din localitate, dar şi din împrejurimi. La eveniment erau aşteptate ieri şi oficialităţi în frunte cu preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, dar şi deputaţi, senatori şi directori de instituţii deconcentrate.
„Anul acesta am preferat să avem o sărbătoare mai liniştită, fără cheltuieli mari. De aceea nu vom avea lăutari care să cânte. În schimb sunt tot felul de comercianţi, care au la vânzare produse pentru toate gusturile. Dacă mă întrebaţi la a câta ediţie este această sărbătoare nu aş putea să vă spun exact. De când mă ştiu eu s-a sărbătorit salcâmul la Poiana Mare. Ţin minte că eram mic şi veneam cu părinţii la această sărbătoare. Aşteptăm să fim onoraţi cu prezenţa şi de oficialităţi. A confirmat prezenţa domnul preşedinte al Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, şi cred că vor veni şi deputaţi, senatori şi directori de deconcentrate”, a precizat Marin Vintilă, primarul comunei Poiana Mare.
Atmosferă de sărbătoare la Desa
La fel ca la Poiana Mare şi localnicii din comuna Desa ţin la tradiţie şi la acest sfârşit de săptămână au lăsat grijile cotidiene deoparte pentru a participa la sărbătoarea intitulată „Floare de salcâm”. Atmosfera de sărbătoare a fost întreţinută de Emil Pondilă cu Taraful şi Sanda Argint. Pe lista de invitaţi a autorităţilor locale s-au regăsit ministrul Mihai Voicu, deputatul Ionuţ Stroe, senatorul Mario Ovidiu Oprea şi pe preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa.
„De obicei prezenţa este foarte mare, dar în acest an fiind sărbătoare şi la Poiana Mare şi la Calafat cred că numărul participanţilor va fi mai mic. Am ales să organizăm în acelaşi timp sărbătoarea pentru că săptămâna viitoare nu cred că salcâmii ar mai fi avut floare”, a afirmat Iulian Bâlteanu, primarul Comunei Desa.
MARIN TURCITU şi RADU ILICEANU