„Traviata”, pe scena craioveană, cu tenorul de renume mondial Teodor Ilincăi

0
334
Teodor Ilincăi

Unul dintre cei mai valoroşi tineri tenori români, cu o extraordinară carieră internaţională, Teodor Ilincăi se va afla, săptămâna aceasta, pe scena Teatrului Liric „Elena Teodorini”, în spectacolul cu opera „Traviata”, de Giuseppe Verdi. Reprezentaţia va avea loc joi, 16 mai, de la ora 19.00, sub conducerea muzicală a lui Giovanni Froio (Italia) şi cu o excelentă distribuţie, în care se regăsesc solişti ai Operei Naţionale şi Teatrului de Operetă „Ion Dacian” din Bucureşti. Teodor Ilincăi evoluează la Craiova după ce un alt reputat tenor, cu o impresionantă carieră în ţară şi peste hotare, Bogdan Mihai, a făcut joia trecută, pe aceeaşi scenă a Teatrului Liric „Elena Teodorini”, un rol îndelung aplaudat în „Bărbierul din Sevilla” de Gioacchino Rossini.

Cea mai recentă viziune regizorală a operei „Traviata”, de Giuseppe Verdi, prezentată de Teatrul Liric „Elena Teodorini” în premieră în februarie 2009, aparţine regizorilor artistici Tamas Ferkay (Austria) şi Arabela Tănase, care au realizat şi decorurile. Coregrafia este poartă semnătura lui Francisc Valkay, iar costumele sunt creaţia lui Răsvan Drăgănescu.

În rolul Alfredo se va afla Teodor Ilincăi, absolvent al Universităţii de Muzică din Bucureşti – specializarea Muzică Bizantină, promoţia 2006, an din care a devenit solist al Operei Naţionale din capitală. Între colaborările sale cu nume importante ale liricii mondiale se numără cea cu celebra soprană Angela Gheorghiu, alături de care a concertat în 2011 la Valladolid (Spania). La Craiova, tenorul va evolua după o apariţie la Royal Festival Hall din Londra (10 mai) şi înaintea altor importante evenimente muzicale la Ateneul Român (18 mai), Opera Naţională Bucureşti („Boema” – 23 mai), Hamburgische Staatsoper, Germania („Faust” – 4 şi 7 iunie), Teatro Municipal de Santiago, Chile („Romeo şi Julieta” – 20, 25, 27 şi 30 iulie) ş.a.

Operă în trei acte (patru tablouri), pe un libret de Francesco Maria Piave, după romanul Dama cu camelii” de Alexandre Dumas-fiul, Traviata” îi va aduce în scenă pe soprana Diana Ţugui (Violetta Valéry), baritonul Ştefan Ignat – solist al Operei Naţionale Bucureşti (Giorgio Germont), mezzosoprana Raluca Ciocă – Teatrul de Operetă „Ion Dacian” din Bucureşti (Flora Bervoix), tenorul Ion Sandu Filip (Gaston de Létorières), başii Ioan Cherata (Baronul Duphol), Dragoş Drăniceanu (Doctorul Grenvil) şi Ştefan Bonk – debut (Marchizul de Obigny), Gabriel Marciu (Comisionarul), Andreea Leonte Vasile (Annina), Marian Dăbuleanu (Giuseppe), cărora li se alătură soliştii de balet Eva Ştefănescu şi Nicolae Popa. Îşi vor da concursul Corul şi Orchestra Teatrului Liric „Elena Teodorini” – maestru de cor  Lelia Candoi, concert-maestru  Dan Bozgan.

 

Tenorul Teodor Ilincăi (30 de ani) este originar din localitatea Mălini, judeţul Suceava. În anul 2006 a devenit solist al Operei Naţionale din Bucureşti, unde şi-a făcut debutul cu rolul Ionică din Motanul încălţat” de Cornel Trăilescu. În acelaşi an a obţinut o bursă oferită de CEE Musiktheater din Viena, care s-a prelungit de la an la an, graţie aptitudinilor vocale şi muzicale deosebite, dar şi studiului neîntrerupt. Debutul său internaţional, care a fost un veritabil succes, a avut loc  în ianuarie 2009 pe scena Operei din Hamburg, unde a interpretat rolul MacDuff din opera Macbeth” de G. Verdi, astăzi Teodor Ilincăi fiind aplaudat pe cele mai importante scene ale lumii. Până în 2014, artistul este invitat să cânte la operele din Monte Carlo, Hamburg, Viena, Berlin, Toulouse, Santiago de Chile, Londra, Paris etc. Calitatea vocii şi muzicalitatea sa l-au plasat pe primul loc în cadrul concursului de tenori din Szczecin – Polonia (2008). În 2009 i-au fost oferite două distincţii importante:  Solistul anului, decernat în cadrul Galei Premiilor VIP, şi Premiul „Ludovic Spiess” oferit de Forumul Muzical Român, urmând ca în anul 2010 să fie onorat cu Premiul „In memoriam Iosif Sava” pentru activitatea pe anul 2009, oferit de Radio România Cultural. Tot în 2010 s-a clasat pe locul al II-lea la Concursul Internaţional de canto „Francisco Viñas” din Barcelona.

 

 În anul 1848, Alexandre Dumas-fiul a publicat „Dama cu camelii”, roman puternic autobiografic, care a servit apoi ca sursă de inspiraţie pentru libretul operei lui Giuseppe Verdi, „La Traviata”, cu singura diferenţă că, în operă, personajul feminin apare sub numele de Violetta Valery. Dintr-un roman celebru s-a născut o operă nu mai puţin celebră, a cărei acţiune se petrece în Parisul anilor 1850 şi a cărei premieră a avut loc pe 6 martie 1853, la Teatro La Fenice, din Veneţia.