De ce armata rusă este incapabilă și bezmetică. Corupția ucide. Chiar și pe tanchistul rus

0
384

Federația Rusă prevăzuse un buget de 700 miliarde de dolari pentru perioada 2013-2020 pentru modernizarea armatei, conform unui plan multianual de înzestrare.

Datorită acestei sume, ce urma să crească de la an la an, precum și a secretomaniei specifice unei dictaturi, în anul 2016, un sfert din bugetul Rusiei urma deja să aibă un caracter clasificat, arată calculele Institutului Rus de Politici Economice Gaidar.

Dar întrucât capitolul bugetar avea un caracter secret, chiar și la acea vreme existau deja temeri că banii nu vor fi cheltuiți în totalitate în conformitate cu destinația lor.

În acest context, încă din 2008 Alexandr Kanshin, citat de BBC în calitate de președinte al comisiei militare de control intern, înființată chiar de către Vladimir Putin, atrăgea atenția asupra faptului că o treime din bugetul acordat de guvern armatei se pierde din cauza corupției.

Potrivit spuselor sale, numai în anul 2007, 16 generali şi 180 de colonei au fost anchetați pentru corupție. Același înalt oficial anunța public faptul că alți 600 de ofițeri superiori fuseseră condamnați în anul precedent.

Corupție chiar și la ministrul Apărării

Alexandr Kanshin susţinea că în sistemul militar, de la primirea unei locuinţe, alocarea de contracte pentru dotări până la obţinerea unui loc pentru copii într-o grădiniţă finanţată din bugetul armatei, totul se obţine pe bază de mită.

Potrivit lui Steven Eke, analist BBC, dacă cifrele anunţate de Kanshin sunt corecte, sumele deturnate s-ar ridica la aproape 13 miliarde de dolari anual.

Inclusiv procurorul-şef al Parchetului Militar din Moscova la acea vreme, Yuri Kalininchenko, a declarat într-un interviu că fenomenul corupţiei are rădăcini adânci în eşaloanele superioare ale armatei, mai ales în departamentul care se ocupă de dotări, precum şi în serviciile de aprovizionare cu mâncare şi servicii medicale.

Citiți în continuare

De ce armata rusă este incapabilă și bezmetică. Corupția ucide. Chiar și pe tanchistul rus