Concert Ceaikovski cu violonista coreeană Min Hee Kim

0
197

VINERI, 13 APRILIE 2018, ORA 19:00

ORCHESTRA SIMFONICĂ A FILARMONICII „OLTENIA”

prezintă

în parteneriat cu Asociația Interculturală Româno-Coreeană și CMS Vienna

Concert Ceaikovski

DIRIJOR: ALEXANDRU IOSUB

SOLISTĂ: MIN HEE KIM (vioară, COREEA DE SUD)

În program:

Piotr Ilici Ceaikovski: Concertul în Re major pentru vioară și orchestră, op. 35

George Enescu: Intermezzo pentru orchestră de coarde, op. 12 – Allègrement

Marțian Negrea: Suita simfonică „Prin Munții Apuseni”, op. 20 – Tarantella

Franz Liszt: Poemul simfonic „Preludiile”, S. 97

Preţuri bilete: 30 lei; 15 lei (elevi, studenţi, pensionari); concert în abonament (2)

Compus în anul 1878, la Clarens, în Elveţia, CONCERTUL ÎN RE MAJOR PENTRU VIOARĂ ŞI ORCHESTRĂ, OP. 35 de CEAIKOVSKI s-a impus în repertoriul general datorită valorii sale incontestabile, determinată de măiestria artistică a construcţiei, bogăţia melodică, factura instrumental-solistică şi expresia elevată. Cunoscutul violonist rus Leopold Auer, căruia Ceaikovski i-a dedicat iniţial lucrarea, a fost pus la grea încercare prim problemele tehnice impuse de partitura concertului, care i se păreau de nesurmontat. Aşadar, unui alt virtuoz rus, Adolf Brodski, i-a revenit sarcina de a-l cânta în primă audiţie la Viena, în anul 1881, sub bagheta dirijorului Hans Richter.

Din acea vreme datează marea popularitate a acestei lucrări, care conţine cele mai reprezentative trăsături ale muzicii ceaikovskiene: lirism, debordantă inventivitate melodică şi o inspirată valorificare a elementelor muzicii populare. Totodată, compozitorul explorează cu reală eficienţă sonoritatea specifică a instrumentului solist în toate registrele şi oferă interpretului spaţii însemnate de a-şi demonstra virtuţile tehnice şi talentul, în cadrul nenumăratelor intervenţii de virtuozitate “afişată”. În anul 2009, Concertul pentru vioară de P. I. Ceaikovski a fost ales să ilustreze, ca leitmotiv, coloana sonoră a filmului “Le concert” (în regia lui Radu Mihăileanu).

***

Dirijorul serii, ALEXANDRU IOSUB, a absolvit succesiv Liceul de Artă “Octav Băncilă” din Iaşi şi Academia de Muzică din Bucureşti (promoţia 1977). S-a făcut cunoscut şi în calitate de compozitor, scriind muzică de scenă pentru Opera Română Craiova şi Teatrul pentru Copii şi Tineret “Colibri” – Craiova; de asemenea, a orchestrat lucrări pentru ansambluri diverse.

Acumulând o vastă experienţă ce numără sute de spectacole de operă şi operetă, zeci şi zeci de concerte dirijate la Craiova şi în alte centre culturale din ţară şi din străinătate, Alexandru Iosub – muzician serios, competent, talentat – s-a impus în viaţa spirituală olteană ca o personalitate artistică de primă linie, evoluţiile sale dirijorale fiind bine primite de public şi de către specialişti.

***

Violonista MIN HEE KIM are o bogată activitate solistică, în plan cameral și ca pedagog. Printre momentele de vârf al anului 2017 s-au numărat Schubert Maraton în Germania (muzica schubertiană cântată de diverși muzicieni, în 4 recitaluri pe zi). Această idee a fost continuată în anul 2018, maratonul prezentând muzica compozitorilor polonezi romantici și sonatele pentru vioară și pian de Beethoven.

Min Hee Kim a debutat în 1997, cu Russian Philharmonic Orchestra, interpretând Concertul de Mendelssohn-Bartholdy. Ca solistă, a evoluat în compania următoarelor ansambluri: Russian Philharmonic Orchestra, Leeds Haydn Players, Akademische Philharmonie Heidelberg, Orchestra Filarmonicii „Banatul” Timișoara, Bratislava Chamber Orchestra, CMS Festival Orchestra, Roby Lakatos Ensemble, Gwangmyeong Symphony, Philharmonians Seul.