Bănia are şansa unei finale europene

0
263

Handbalistele de la SCM Craiova dispută mâine, de la ora 18, în Sala Polivalentă, returul semifinalei Cupei EHF, contra formaţiei Kastamonu, din Turcia

 

E greu de crezut că vreun alt eveniment sportiv depăşeşte ca amploare, emulaţie, importanţă, interes vreun meci de fotbal al Universităţii Craiova, dar sâmbătă, în ziua în care alb-albaştrii joacă împotriva Iaşiului, de la ora 20.45, oraşul va fi conectat în principal la meciul retur al handbalistelor de la SCM Craiova în semifinala Cupei EHF, contra echipei Kastamonu Belediyesi, din Turcia, programat de la ora 18, în Sala Polivalentă. În prima manşă, formaţia din Bănie s-a impus cu 23-22 şi are prima şansă să ajungă în finală. Meciul se va disputa cu „casa închisă”, cele 4.500 de bilete fiind epuizate în numai două ore.

Cea mai în formă jucătoare a Craiovei şi principala marcatoare la meciul-tur, Ana Maria Ţicu, a prefaţat disputa de mâine: „Este o zi mare pentru oraş, suporteri şi echipă. Ne dorim să câştigăm, deşi va fi foarte greu, chiar dacă avem avantaj după tur. Este o mare şansă, căreia nu trebuie să-i dăm cu piciorul. Ne dorim să facem fericiţi fanii care vor umple sala, dar şi pe cei care nu au prins bilet. Nu ne aşteptam ca turcoaicele să fie atât de agresive în tur, cu atât mai mare a fost bucuria că am câştigat. Simţim presiune, emoţie, dar trebuie să facem ce ştim mai bine, să dăm totul pe teren. Ne-au mobilizat şi componenţii Craiovei Maxima, ne-au cerut să reuşim ceea ce ei nu au atins. Cred că le putem surprinde pe adversare cu atmosfera din sală, cu acest public minunat. Nu ne gândim că putem face egal, ci doar la victorie. Nu ne interesează adversarul din finală, ne gândim doar să ajungem noi acolo”.

 

Burcea: „E un meci important pentru comunitatea noastră, un meci care ne obligă”

 

Artizan al acestei perfomanţe, alături de jucătoarele sale, antrenorul Bogdan Burcea a mai jucat o semifinală de Cupa EHF, cu Corona Braşov, dar spune că entuziasmul este mult mai mare acum, iar parcursul a fost unul mult mai greu, competiţia având acum o fază a grupelor, fiind mult mai puternică. „Nu ne facem probleme în privinţa susţinerii, public am avut mereu, şi cu Lada şi cu Romanul, echipele care ne-au învins acasă anul acesta, aşa că lucrul cel mai important este prestaţia noastră din teren. Am avut mari probleme în tur cu pivotul lor şi cu extrema dreaptă, Uskova, şi am lucrat săptămâna aceasta pentru a nu mai întâmpina aceste probleme. La primul meci ne-a ajutat mult şi portarul Flori Stanciu, care, chiar dacă a venit de pe bancă, a dovedit profesionalism şi ne-a ajutat să recuperăm ecartul de 5 goluri. Tactic am arătat că ştim să abordăm meciurile, am arătat dârzenie, am arătat că vrem să performăm. E un meci important pentru comunitatea noastră, un meci care ne obligă. Le mulţumesc autorităţilor, suporterilor şi sponsorilor. Suntem bucuroşi că nu am dezamăgit. Nu putem să comparăm Kastamonu cu Lada. Lada Togliatti a fost de departe cea mai valoroasă echipă din competiţie, principala favorită la trofeu. Kastamonu este o formaţie care posedă numai jucătoare cu experienţă, care a învins Viborg la 13 goluri şi care îşi doreşte cu siguranţă să ajungă în finală. Dacă pentru noi este o premieră, ca oraş şi echipă, pentru adversar este o premieră ca şi ţară, Turcia nu a mai avut vreodată o echipă la acest nivel. Ne respectăm adversarul, fiindcă aşa am ajuns până aici, tratând serios toate meciurile. Nu-mi permit să le las pe fete să se culce pe o ureche, fiindcă este munca lor şi nu trebuie să-şi bată joc de ea” a spus profesorul Burcea.

 

Fan-zone la Polivalentă, handbalistele vor ieşi să salute fanii de afară

 

Administratorul public al Craiovei, Sorin Manda, a vorbit despre performanţa echipei de handbal şi a anunţat că în jurul Sălii Polivalente va fi amenajat un Fan Zone, iar handbalistele vor ieşi din Polivalentă pentru a-i saluta şi pe fanii de afară. „Este echipa oraşului, a craiovenilor şi merită cu toţii să se bucure de ea. Eu nu am emoţii că vom ajunge în finală, fiindcă am mare încredere în Bogdan Burcea, în ambele sale mandate echipa a crescut de la an la an şi probabil că în sezonul viitor va participa în Champions League. Nu puteam să ajungem aici fără Bogdan Burcea, fără zbaterile lui, vedeţi că echipa de handbal are mai mulţi sponsori decât cea de fotbal. Sunt stimulente şi de la autorităţi pentru echipă, atât pentru rezultatele din campionat, cât şi pentru performanţa din EHF, şi vor fi şi de la anul. Valoarea performanţei este dată în primul rând de suporteri, iar atunci când ai un meci cu casa închisă după două ore, când ai mii de oameni pe afară, când o echipă creează asemenea efervescenţă în oraş, atunci spre ea trebuie să îndrepţi banii, chiar dacă există performanţă şi pentru câteva zeci sau sute de suporteri care vin la celelalte sporturi” a declarat Sorin Manda.

Cu privire la activităţile programate pe esplanada Polivalentei, de la ora 16.30, Primăria a emis un comunicat: „Suporterii sunt aşteptaţi cu un ecran gigant pe care se va transmite în direct meciul, DJ, fan corner, face painting, material promoţionale şi multe alte surprize. Partida de sâmbătă poate rescrie istoria handbalului din Craiova, prin prima calificare a unei echipe din Bănie într-o finală de cupă europeană”.

Meciul de handbal va fi transmis şi pe cele două ecrane mari de pe stadionul „Ion Oblemenco”. Îl pot viziona cei care-şi cumpără bilet pentru meciul din play-off-ul Ligii 1, Universitatea Craiova – CSM Poli Iaşi. Accesul pe stadion se face de la ora 17.30, meciul de handbal începe la ora 18, iar cel de fotbal la ora 20.45.

 

Tot în aprilie juca şi Craiova Maxima semifinala cu Benfica

 

În aprilie 1983, Craiova Maxima disputa semifinala Cupei UEFA, contra Benficăi Lisabona, şi chiar dacă nu pierdea niciuna dintre manşe (0-0 şi 1-1), rata calificarea în marea finală, aşteptată de ţara întreagă, fiindcă era cel mai bun parcurs al unei echipe din România în Europa. La 35 de ani distanţă, în aprilie 2018, o altă echipă a Băniei încearcă să ajungă într-o finală europeană, şi de această dată fiind vorba tot de a doua competiţie intercluburi, dar la handbal feminin. Doi dintre componenţii Craiovei Maxima, Sorin Cârţu şi Aurică Beldeanu, au venit la Sala Polivalentă pentru a le încuraja înaintea meciului de sâmbătă şi le-au ţinut un discurs. Sorin Cârţu a recunoscut că, la temperamentul său, nu ar fi putut să fie antrenor de handbal, sport în care fazele se succed cu mult mai multă rapiditate decât în fotbal: „Prin parcursul vostru, prin ce aţi dovedit până acum v-aţi dovedit mai tari, mai puternice decât mulţi bărbaţi, fiindcă nu v-a copleşit presiunea unor meciuri foarte importante şi aţi ajuns aproape de o mare performanţă. Craiova aşteaptă o finală de 35 de ani, fiindcă ratarea finalei Cupei UEFA a lăsat atunci o amărăciune în sufletul nostru şi al suporterilor craioveni. Putem vorbi despre trăirile unui asemenea eveniment, fiindcă eu şi Aurică Beldeanu am luat atâtea trofee de-a lungul timpului, aşa că vă sfătuiesc să nu fiţi marcate de importanţa meciului, ci doar foarte concentrate. Veţi avea ce spune atunci când veţi renunţa la handbal după un asemenea meci, este un eveniment care marchează toată suflarea sportivă din acea zonă. Am rămas mut când am văzut ce cozi sunt la bilete, pentru a vă vedea.  Eu nu prea pot să mă uit la un meci întreg de handbal când sunt implicat afectiv, fiindcă fazele se succed mult mai rapid ca la fotbal şi mă consum mult. Nu m-aş băga în locul lui Bogdan la ce trăiri am avut pe bancă în cariera mea, ar fi fost mult mai scurtă la handbal” a spus Sorin Cârţu. Aurică Beldeanu a adăugat: „Noi n-am ştiut să gestionăm atunci semifinala, dar aş vrea ca voi să reuşiţi, cu mult curaj şi determinare. Sunt sigur că o să treceţi de turcoaice, fiindcă am văzut şi meciul tur şi meritaţi calificarea. Sunteţi frumoase şi deştepte, trebuie să fiţi şi cele mai bune”.