Retrogradarea, scenariu imposibil pentru Craiova?

0
416

Meciul de la Ploieşti este foarte important pentru alb-albaştri, care trebuie să-şi asigure punctele necesare unui final de sezon liniştit

De două ori a retrogradat Universitatea Craiova în istoria sa şi de fiecare dată îşi propusese să câştige titlul la începutul sezonului. În acest campionat, obiectivul a fost „locurile 1-4”, iar el a fost ratat încă de la jumătatea stagiunii, atunci când echipa din Bănie nu a prins play-off-ul. Cele opt puncte care separă Ştiinţa de locurile de baraj şi retrogradare nu sunt deloc suficiente pentru a-i scuti de griji pe alb-albaştri în privinţa rămânerii în Liga I, iar partea a doua a play-out-ului se anunţă crâncenă. Echipele care nu-şi câştigă punctele cu Petrolul, formaţia cu şanse minuscule de a rămâne pe prima scenă, sunt în cele mai expuse în a se alătura formaţiei prahovene spre liga secundă, aşa încât partida alb-albalştrilor de vineri, de pe arena „Ilie Oană” este una extrem de importantă. Mai mult, în cazul în care ar avea jucători selecţionaţi în lotul lărgit al echipei naţionale pentru Euro 2016, Universitatea Craiova ar avea un final de sezon şi mai complicat, ţinând cont că nu beneficiază de un grup numeros de jucători, iar fiecare absenţă se resimte.

Craiova a retrogradat având echipe mai valoroase decât cea actuală

Atât ca lot, cât şi ca echipă de bază, actuala Universitatea Craiova arată mai rău decât în sezoanele în care a retrogradat. Numai că formula de acum, deşi mai modestă, are alte avantaje, care-i pot asigura continuitatea în Liga I: o omogenitate a lotului, alb-albaştrii fiind cam aceiaşi de la începutul campionatului, pe când în stagiunile în care s-a retrogradat au fost folosiţi aproximativ 40 de jucători, lotul schimbându-se permanent; apoi, o siguranţă financiară, drepturile salarile fiind plătite la zi, în timp ce la cele două retrogradări au existat mari probleme cu banii, retrogradările fiind urmate de schimbarea finanţatorului, în 2005, respectiv dezafilierea clubului, în 2001; nu în ultimul rând, nivelul actual al Ligii I este mult mai modest decât în 2005 şi 2011, existând atât echipe slabe, cât şi unele intrate sau bântuite de insolvenţă sau faliment. De altfel, principalul motiv pentru care mulţi dintre fani nu se tem de retrogradare este că există echipe mai slabe

Echipa de bază a Craiovei din 2005, la prima retrogradare: Guso – Buhuş, Daouda, Moţi, M. Iordache – Bundea, Pleşan, Murgan, Vigariu – Luţu, Borbely.

Echipa de bază a Craiovei din 2011, la a doua retrogradare: S. Lung – Dănănae, Găman, Iliev, Bărboianu – Prepeliţă, D. Stoica, Dilevski, Wobay – M. Costea, Fl. Costea.

Echipa de bază a Craiovei în 2016: Straton – Achim, Popov, Acka, Vătăjelu – Ivan, Mateiu, Madson, Zlatinski, Bancu – Nuno Rocha.