Craiovenii, invitaţi să doneze sânge

0
318

Potrivit statisticilor, în România doar 2% din populaţie donează sânge. Prin urmare, nu de puţine ori, cantitatea de sânge colectată la Centrul de Transfuzii Sanguine Craiova se dovedeşte a fi insuficientă comparativ cu cererea foarte mare înregistrată de spitalele din judeţ. Este o realitate cu care medicii doljeni se confruntă, din păcate, deseori, chiar în sălile de operaţie. În aceste condiţii, studenţii medicinişti şi reprezentanţii Centrului de Transfuzii organizează, săptămâna viitoare, ca în fiecare primăvară, campania „Donează Sânge! Fii Erou!”.

Începând luni, timp de cinci zile, cei care vor să dea o mână de ajutor celor aflaţi în suferinţă pe patul de spital sunt aşteptaţi la Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Craiova (CRTS), între orele 8.00-12.00, unde Societatea Studenţilor în Medicină din Craiova (SSMC), în colaborare cu cadrele medicale ale CRTS organizează o campanie benevolă de donat sânge. Centrul de Transfuzii Sanguine Craiova pune la dispoziţia organizatorilor cadre medicale specialiste în domeniu ce vor respecta normele internaţionale de igienă în timpul actului de donare.

Ca măsură de siguranţă pentru pacienţii din spitale ce vor beneficia de produsele prelevate, se vor efectua o serie de teste în laboratoare de specialitate pentru a exclude eventuala transmitere a unei boli prin transfuzie. În cazul în care donatorul suferă de o boala transmisibilă, acesta va fi informat asupra stării lui de sănătate.

„Pentru ca ne interesează sănătatea atât a donatorului cât şi a persoanei care va beneficia de transfuzia sanguină, recoltarea se va realiza în prezenţa cadrelor medicale, cu un echipament de unică folosinţă, steril, ce va respecta normele de igienă internaţionale în timpul actului de donare”, a declarat Rebecca Şerban, coordonator local al campaniei „Donează sânge! Fii erou!”.

Donatorii trebuie să îndeplinească anumite condiţii

Înainte de toate, pentru a dona sânge craiovenii trebuie să îndeplinească o serie de condiţii. Eligibile sunt doar persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 şi 50 de ani. Totodată donatorii trebuie să aibă o stare de sănătate bună, să fie odihniţi, să nu consume alcool cu 48 de ore înaintea donării, să aibă greutatea peste 60 kg, să nu sufere de afecţiuni precum hepatită, TBC, malarie, boli de piele, ulcer sau diabet zaharat şi să nu figureze în registrele medicale cu boli de inimă. Persoana care doreşte să doneze sânge nu trebuie să fie alergică sau să fi donat sânge cu 72 de zile înainte de recoltare.

În dimineaţa recoltării de sânge pot fi consumate cel mult două felii de pâine cu margarină şi gem. De asemenea, trebuie consumate multe lichide. Sunt interzise în schimb alimentele bogate în grăsimi şi laptele. Nici fumatul nu este recomandat înainte de a dona sânge din cauza riscului de lipotimie.

Pentru a-i încuraja să vină la Centrul de Transfuzii, donatorii sunt atraşi şi cu câteva facilităţi: şapte bonuri de masă în valoare de 52 de lei şi analize gratuite în valoare de 100 lei pentru despistarea hepatitei B şi C, a HIV/SIDA şi a leucemiei. De asemenea, tot cu această ocazie este determinată hemoglobina, grupa sanguină şi Rh-ul. Tot pe lista de beneficii figurează şi o reducere de 50% pe transportul în comun timp de o lună şi o zi liberă la serviciu sau şcoală.

În sprijinul pacienţilor din spitale

Campania benevolă de donare de sânge se desfăşoară concomitent în mai multe oraşe ale ţării. Astfel, în cadrul eforturilor îndelungate de a creşte numărul de donatori voluntari de sânge, Federaţia Asociaţiilor Studenţilor în Medicină din România (FASMR) organizează acţiuni în colaborare cu Centrele de Transfuzie Sanguină din Bucureşti, Craiova, Sibiu, Iaşi, Timişoara şi Cluj-Napoca.

După cum au ţinut chiar organizatorii să specifice, tinerii români cu un simţ crescut al responsabilităţii au astfel ocazia de a-şi ajuta concetăţenii ce necesită transfuzii sanguine, precum victimele accidentelor, cei ce suferă operaţii dificile şi cei ce necesită tratamente împotriva cancerului, pentru a enumera doar câţiva dintre beneficiarii actului umanitar depus de donatori.