Turneu transfrontalier de şah pentru copii şi tineri, la Craiova

0
62

În zilele de 9 şi 10 aprilie a.c. a avut loc, la Craiova, un nou turneu transfrontalier de şah pentru copii şi tineri, cu participarea a 53 de competitori, reprezentând Clubul „Tinerii Maeştri” şi “Palatul Copiilor”, ambele din Craiova, Asociaţia Sportivă „Şahul Şcolar” – Băileşti, Clubul de Şah “Naiden Voinov” din Vidin şi Clubul „Independenţa” din Calafat.

S-au disputat şapte runde de şah rapid, în sistem elveţian (20 minute + 10 secunde), arbitrajul fiind asigurat de Costică Dobra, secondat de Stefanov Evtim. În urma rundelor desfăşurate, Marcel Stegăroiu, de la Clubul Sportiv „Tinerii Maeştri”, a fost desemnat „Cel mai bun şahist al turneului”.

«Există destule voci autorizate, care cataloghează cu îndârjire proiectul „Prietenii celor 64 pătrate” ca fiind o idee inovativă, pusă cu mare succes în practică. Sunt destule premisele ce conduc la o asemenea concluzie», spune  Ionel Dumitrescu, preşedintele Patronatului Local al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (PLIMM), cel care a implementat proiectul, prin Programul Operaţional de Cooperare Transfrontalieră România – Bulgaria 2007-2013.

„Proiectul este o găselniţă ingenioasă a societăţii civile, urmărindu-se crearea unei reţele active de interacţiune a copiilor şi tinerilor din Dolj şi Mehedinţi şi regiunea Vidindin Bulgaria, şi este privită ca o activitate extraşcolară, care are drept scop creşterea schimburilor educaţionale, culturale, de tineret şi sportive”, explică managerul proiectului.

De altfel, atragerea tinerilor în practicarea sportului nobil de şah vizează, în cele din urmă, şi o pregătire de fond a viitorilor antreprenori de succes, etapă în creşterea performerilor ce vor conduce firme profitabile, mai spune Ionel Dumitrescu. Astfel, se fundamentează un şir consistent de proiecte transnaţionale, cu susţinere financiară din partea Uniunii Europene, ca şi pârghie comună de concepţie, spirit inovativ şi durabil, în domeniul educaţiei, sportului, tineretului şi activităţilor de petrecere a timpului liber.

PLIMM Calafat a avut ca parteneri bulgari, în organizarea şi derularea manifestării, Agenţia Regională de Dezvoltare, Centrul de Afaceri şi Clubul “Naiden Voinov”, ambele din Vidin.

Primele cinci poziţii ranking:

I – Stegăroiu Marcel

II – Nedelcu Ionuţ

III – Oprea Ştefan Teodor

IV – Lupu Cristian

V – Gavrilescu David

Pe categorii de vârstă au fost acordate premii în bunuri şi diplome, după cum urmează:

Categoria 16-18 ani:

I – Lyubenov Georgi (Bulgaria)

II – Micu Diana

III – Iureşi Issabel

Categoria 14-16 ani

I – Vădeanu Alin

II – Tihomir Milko (Bulgaria)

III – Firţulescu Alexandru

Categoria 12-14 ani

I – Pîrvu Andrei Cătalin

II – Bivolan Mădălin

III – Dodoi Andrei

Categoria 10-12 ani

I – Ivanov Martin (Bulgaria)

II – Zahariev Deyan (Bulgaria)

III – Bushev  Radostin (Bulgaria)

Sub 10 ani:

I – Stoian Cristian

II – Gavrilescu Dina

III – Cibiliu Mihai – Iulian