Protest spontan la Spitalul „Filantropia”

0
127

Spitalul Municipal „Filantropia” stă pe un butoi cu pulbere, după ce tensiunile deja existente între conducerea unităţii sanitare şi angajaţi s-au transformat, ieri, într-un protest spontan îndreptat împotriva managerului, dr. Mihaela Tătaru. Nemulţumiţi, salariaţii au cerut din nou demisia conducerii după au aflat că de luna viitoare ar putea primi salarii diminuate.

Zvonul că vor primi salarii mai mici a adunat, ieri-dimineaţă, în faţa biroului managerului de la „Filantropia” aproximativ 100 de angajaţi ai spitalului, majoritatea asistenţi medicali, dar şi personal auxiliar. Aceştia au luat cu asalt clădirea administrativă a unităţii sanitare pentru a cere socoteală conducerii atât pentru situaţia salarială, cât şi pentru condiţiile de muncă, tot mai grele, după spusele angajaţilor. Asistenţii medicali au declarat că este aproape imposibil să-şi facă meseria în condiţiile în care foarte multe medicamente şi materiale sanitare lipsesc din farmacia spitalului.

„Lucrăm în condiţii de stres continuu. Sistemul sanitar este de aşa natură: lucrăm noaptea, sâmbăta, duminica sau de sărbători. La toate acestea în cazul nostru se adaugă însă şi lipsurile de tot felul, medicamente şi aşa mai departe. Acum vor să ne mai scadă şi salariile. Aşa ceva nu se poate! Nu am mai primit tichete de masă de anul trecut şi ne ameninţă în permanenţă că vom fi daţi afară. Suntem foarte supăraţi pe situaţia actuală şi în aceste condiţii cerem demisia conducerii”, a spus Nicoleta Popescu, asistent medical în cadrul unităţii sanitare.

O sută de angajaţi au cerut demisia directorului

Nu este pentru prima dată în acest an când personalul medical de la Spitalul „Filantropia” din Craiova se revoltă împotriva situaţiei existente la nivelul unităţii sanitare. Ba chiar a devenit o tradiţie ca în fiecare lună, în preajma zilei de salariu, angajaţii să-şi spună cu voce tare nemulţumirile la uşa directorului. „Nimeni nu ia nici o măsură să rezolve problemele cu care se confruntă acest spital. Şi data trecută au chemat Poliţia, tot de frică. Conducerea spitalului trebuie să-şi dea demisia, pentru că oamenii aflaţi în frunte sunt incapabili. De-asta nu sunt medicamente în spital, de-asta se lucrează doar cu cabinete particulare până şi pentru analizele medicale. Sper măcar să ne scape cineva de această dictatură. Să vină cineva, un economist care să salveze situaţia financiară. Vor să ne scadă salariile. Păi eu am rate la bănci, o să vină să-mi ia lucrurile din casă. De la o vreme au impus şi un anumit număr de internări. Dacă vine un bolnav cu leucemie acută nu pot să-l internez, că depăşesc numărul”, a mărturisit Ionuţ Anghel, asistent medical în cadrul secţiei de hematologie de la Spitalul „Filantropia”.

Ligia Stănescu

Fonduri reduse pentru Spitalul „Filantropia”

Subiectul reducerilor salariale a fost dezbătut la sediul unităţii medicale în cadrul unei şedinţe la care au participat, alături de conducere, sindicatele şi şefii de secţii. Concluzia întâlnirii a fost că salariile pentru luna martie, ce urmează a fi încasate peste doar câteva zile, vor rămâne la fel ca până acum, fără a fi operate reduceri. De luna viitoare însă conducerea spitalului nu mai garantează acest lucru. Explicaţia, potrivit directorului medical, este că spitalul va primi mai puţini bani pentru lunile aprilie şi mai a.c. comparativ cu ce s-a întâmplat de la începutul anului. Astfel, dacă în ianuarie, februarie şi martie a.c. s-au alocat pentru fiecare lună câte 2,8 milioane de lei, pentru aprilie, respectiv mai a.c. bugetul a scăzut la 2,36 milioane. „Salariile se vor acorda fără reduceri deocamdată. Trebuie să recunoaştem însă că nu ne-am încadrat nici în ianuarie şi nici în februarie în cei 70% prevăzuţi pentru cheltuieli salariale. Avem un număr foarte mare de salariaţi pe compartimentul administrativ. Au fost disponibilizate totuşi 29 de persoane, dar aşteptăm încă să semneze Primăria Craiova statul de funcţii, apoi vom vedea. Sunt şi secţii grele, ca hematologia, spre exemplu, unde există deficit de personal”, a declarat conf. dr. Ligia Stănescu, director medical al Spitalului Municipal „Filantropia” din Craiova.

În final, mai în glumă, mai în serios protestatarii şi-au dat deja întâlnire pentru luna viitoare, siguri încă de pe acum că vor avea de ce să protesteze.