Concert pentru flaut, oboi și orchestră

0
362

În această săptămână, Filarmonica „Oltenia” propune melomanilor o întâlnire cu muzica lui Salieri, prin Concertul în Do major pentru flaut şi oboi, în interpretarea soliştilor Cătălin Opriţoiu şi Cristina Ordean. Sub conducerea dirijorului francez Bastien Stil, Orchestra Simfonică va interpreta şi două lucrări compuse de Beethoven: Uvertura „Egmont”, op. 84 şi Simfonia nr. 7 în  La major, op. 92. Concertul va avea loc vineri, 15 martie 2019, cu începere de la ora 19.00, iar biletele pot fi procurate de la Agenția Filarmonicii „Oltenia” (Calea Unirii nr. 16), deschisă de luni până vineri, între orele 10.00-18.00, la preţurile de 40 lei și, pentru elevi, studenţi și seniori, 10 lei.

Artist versatil, Bastien Stil a devenit rapid un dirijor apreciat în egală măsură în repertoriile simfonic și de operă, atât în Franța, cât și în străinătate. În stagiunea curentă, concertează în premieră alături de Orchestra Radio France, Orchestra Simfonică din Nancy, Orchestra Simfonică din Porto, Orchestra Regională a Normandiei și Orchestra Simfonică a Filarmonicii „Oltenia”, revenind totodată și la Opera din Rouen.

Apreciat ca reprezentant valoros al şcolii moderne de interpretare, flautistul Cătălin Opriţoiu a susținut numeroase recitaluri camerale și a participat la proiecte de orientare clasică sau contemporană împreună cu diverse ansambluri. A fost, de asemenea, solist concertist pe scene cunoscute din mari centre culturale europene, dar și în Japonia (Tokio Suntory Hall, alături de celebra soprană Sumi Jo). În perioada 1998-2011 a fost prim-flautist al Orchestrei Filarmonice „George Enescu”, iar în prezent este solist al Orchestrei Simfonice București. Dedicat în egală măsură și activității didactice, este lector univ. dr. la catedra de flaut a Universității Naționale de Muzică București.

Cristina Ordean a urmat studiile universitare și de master la Universitatea Națională de Muzică din București (2014), îndrumată de prof. univ. dr. Florenel Ionoaia, în 2018 susținând aici și teza de doctorat. A urmat  cursuri de măiestrie cu Richard Sympson, solo oboi BBC London Symphony, Diego Din Ciacci, profesor la Conservatorul „Giuseppe Verdi” Milano, și Christian Smith, profesor la Academiile de Muzică din Strasburg și Stuttgart. A obținut numeroase premii la olimpiadele școlare și a beneficiat de două burse, la European Youth Orchestra și bursa de excelență U.N.I.M.I.R. (2013). Din 2013 este oboi solo în cadrul Orchestrei Simfonice București, iar din 2016, profesor asociat în cadrul Universității Transilvania Brașov.