Cârţu: „Sunt aici pentru a apăra interesele şi imaginea Ştiinţei”

0
343

Campion cu Universitatea Craiova ca jucător şi antrenor, „Sorinaccio” a fost prezentat ieri în postura de preşedinte al clubului

Sorin Cârţu a fost prezentat de Universitatea Craiova în noua postură, cea de preşedinte al clubului, el precizând într-o conferinţă de presă care sunt obiectivele şi prerogativele sale în această funcţie. „Sunt într-o postură nouă în fotbal, una organizatorică. Am o experienţă de aproape 45 de ani în fotbal şi din ceea ce am învăţat pot să transmit şi în această poziţie, de preşedinte de club. Clubul a plecat de la zero în 2013 şi ca echipă şi ca organizare, iar rezultatele obţinute în acest timp îi conferă o poziţie de frunte, pe care încercăm să o consolidăm. Nu ne ascundem, vrem rezultate tot mai bune şi trofee cât mai multe. Vrem să ne legitimăm reciproc, clubul cu numele meu, iar eu trebuie să am o anumită poziţie în club. Patronul vrea să beneficieze de experienţa mea, să vin cu sfaturi. Am o viaţă în fotbal, dar sunt totuşi debutant în această postură. O să încerc să fiu eu un model de preşedinte, nu o să încerc să copiez pe cineva. Nu am fost efectiv în club, adică să mă implic, să am o funcţie, dar mereu am fost aproape de echipă cu sufletul, cu excepţia unui an şi jumătate, după ce am plecat, atunci, în 2015, când nu am putut să văd niciun meci. Ştie toată lumea că sunt alb-albastru în suflet, chiar dacă am mai activat şi la alte echipe ca antrenor. Sunt aici pentru a apăra interesele şi imaginea acestui club, facem o strategie comună, cu patronul şi antrenorul, tot ce este important pentru a obţine rezultate bune. Clubul trebuie să ajute acest oraş, să devină o stare de spirit şi să participe la viaţa socială. Obiectivele mele sunt cele ale clubului, adică prezenţa în cupele europene. Deciziile se vor lua în comun, în funcţie de starea financiară a clubului. Mă voi implica şi la transferuri şi la centrul de copii şi juniori”.

Nu este o „sperietoare” pentru Mangia

„Sorinaccio” a repetat ideea că nu va mai reveni vreodată pe banca tehnică şi spune că le va asigura antrenorilor independenţa în decizii. Cârţu a precizat că nu se pune problema înlocuirii lui Devis Mangia, fiindcă acesta a avut rezultate. „Nu o să mai fiu niciodată antrenor şi vreau să respectaţi acest lucru, că nu o să am responsabilităţi tehnice. Ca antrenor am avut un singur şef, patronul, am răspuns doar eu de problemele tehnice, aşa că vreau ca şi Mangia să aibă parte de aceeaşi poziţie.  Pot fi discuţii între noi, dar deciziile le ia el. Dacă avem antrenor italian şi preşedintele ştie ceva italiană, tot mi se spune Sorinaccio, sper să câştigăm italieneşte. Voi apăra mereu antrenorul sau antrenorii care vor fi la club cât timp voi fi preşedinte. Devis mai are 2 ani de contract, deci nu poate fi vorba de vreo schimbare. El este într-o postură foarte fericită, fiindcă a avut rezultate. La momentul acesta, este un an bun, suntem pe locul 2 şi în semifinalele Cupei României. Ar fi perfect să fim lideri după o singură etapă, după ultima”.

A adus titlul ca jucător şi antrenor, acum îl vrea şi ca preşedinte

În cazul în care Craiova ar lua titlul, Sorin Cârţu ar deveni primul din istoria Universităţii Craiova care ar câştiga campionatul ca jucător, antrenor şi preşedinte. „Nu ştiu dacă mai e cineva care să fi luat campionatul ca jucător, antrenor şi preşedinte cu aceeaşi echipă, poate în alte ţări. Ar fi bine ca Mangia să fie norocos şi să câştige şi campionatul, nu o să mai fiu eu ultimul antrenor care a adus titlul la Universitatea, dar o să fiu primul care câştigă titlul ca jucător, antrenor şi preşedinte. A lua campionatul sau eventul este ceva deosebit, dar este complicat, trebuie să se alinieze multe ca să îndeplinim aceste obiective. Importante sunt şi meciurile indirecte, şi deciziile arbitrilor. Până va veni VAR-ul, arbitrii vor fi factori decisivi. Nu mai vrem să avem cu FCSB arbitri din Bucureşti, fiindcă sunt destui arbitri în ţară şi nu trebuie să mai fie polemici”.

Sorin Cârţu recunoaşte că Universitatea nu mai are jucători care să facă diferenţa după plecarea lui Mitriţă, însă spune că nu putea fi refuzată oferta făcută de FC New York.  „Prezenţa lui Mitriţă ar fi fost extrem de benefică pentru echipă, dar sunt totuşi 7 milioane de euro, cine poate spune nu? Este un management bine făcut. Nici eu la afacerea mea nu mai aduc bani de acasă după o anumită perioadă, deci afacerea merge, aşa trebuie să fie şi la clubul de fotbal. Era greu de găsit un jucător de tipul lui Mitriţă care să-l înlocuiască. De acum încolo vrem să facem o strategie în care să fim pregătiţi când un jucător important pleacă. Acum exprimarea echipei din ultimii 30 de metri este alta, fiindcă nu te mai bazezi ca jucători de genul lui Mitriţă”.

„Cenzurat” de Marcel Popescu

Interesant, la finalul conferinţei de presă, Sorin Cârţu nu a fost lăsat de managerul general Marcel Popescu să vorbească despre meciul cu Sepsi, considerând că aceasta este strict treaba lui Devis Mangia. Imediat, Marcel Popescu a făcut o declaraţie ciudată: „În Cupă suntem la mâna noastră, dar în campionat nu suntem, depindem şi de alţii”. Asta deşi dacă va câştiga toate cele 9 rămase din play-off, Craiova ar fi campioană.